TEOG’da en sık yapılan hatalar

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da en sık yapılan hatalar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2015 11:08

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği uzmanları TEOG ile ilgili soruları yanıtladı. Uzmanlar TEOG tercihlerinde en sık yapılan hataları ve neye göre tercih yapılması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Yüzdelik dilimi düşük olan okulu birinci tercihe yazmak: Tercih listesi girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sırayın. Öğrencinin yüzdelik dilimi düşük, puanı yüksek olan okulu birinci sıraya yazmasındaki amaç kendini garantiye alma isteğidir. Ancak yerleştirme yapılırken daha alta yazdığınız yüksek puanlı okullara, puanınız yetse bile, birinci tercihinize yerleştirilirsiniz.

Yüzdelik dilimine dikkat etmeden kendi isteğinize göre tercih listesi oluşturmak: Yüzdelik diliminiz aslında tüm sınava girenler içindeki sıralamanızı gösterir. Okulların yüzdelik dilimi ise o okula geçen yıl yerleşen en son öğrencinin sıralaması demektir. Sınava giren öğrenci sayısında büyük bir değişim olmadığı sürece, okulların alacağı öğrenci sıralaması da değişmez. Seçtiğiniz tüm okulların yüzdelik dilimi, sizin yüzdelik diliminizden yüksek ise, herhangi bir okula yerleşmezseniz kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.

Haberin Devamı

Yüzdelik dilimi tutmadığı halde herhangi bir okulu birinci tercihe yazarak öncelikle yerleştirileceğini düşünmek: Bir okula yerleştirme yapılırken, o okula birinci tercihinde yer verenlere değil, o okulu tercih edenler içinde puanı en yüksek adaya öncelik verilir.

Kendi yüzdelik dilimindeki okullara gitmek istemediği için daha üst yüzdelik dilimindeki okullardan tercih listesi hazırlamak: Bu durumda hiçbir tercihinize yerleşme şansı olmaz, kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.

Okulun lokasyonuna bakmadan tercih yapmak: Aynı puan grubundaki okullardan en iyi okul, eve en yakın olandır. Özellikle her gün artan trafikte uzak okullara gitmeyi göze almak ders çalışmaya daha az vakit kalmasına razı olmak demektir. Özellikle Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini seçenlerin yatılı bölüm olup olmadığına bakmaları gerekir.

Tercih listenizi kendi kendinize yapıp okul müdürlüğü aracılığıyla onaylatmamak: Aman dikkat bu durumda tercih yapmamış sayılırsınız.

TEOG’da en sık yapılan hatalar
10 adımda tercih listesi nasıl oluşturulur?

Yüzdelik dilimle tercih yapın

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, TEOG’a giren ve yüksek puan alan bir öğrencinin tercih listesini oluşturdu. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, yüzdelik dilimi 0,78 olan bir öğrenci için tercih listesi oluşturdu. Bu yüzdelik dilimdeki bir öğrencinin en çok istediği okuldan başlayarak en düşük yüzdelik dilimdeki okullara göre sıralama yaptı. Öğrenci Anadolu yakasında oturuyorsa Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi’ni Beylükdüzü’nde oturuyorsa Yaşar Acar Fen Lisesi’ni tercih edebilir. Bu durumda 25 tercih yapmaya da gerek yok. Öğrencinin 6’ıncı tercihine girme ihtimali yok. Çünkü, yüzdelik dilimi daha yüksek. 13’üncü tercihine düşme ihtimali de yok. Çünkü, bu okulun yüzdelik dilimi de kendi yüzdelik diliminden bir hayli düşük.

Haberin Devamı

TEOG’da en sık yapılan hatalar

Öğrencinin Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) : 490,1636
Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimi : % 0,78

TEOG ile ilgili soruları Milli Eğitim bürokratları ve Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği uzmanları yanıtladı

- Bir öğrenci velisi 1.kayıt döneminde taban puanı yettiği için A, B ve C okullarına ön kayıt başvurusu yaptı. B ve C okullarına kayıt hakkı kazandı. B okuluna ücretini ödedi ve kayıt yaptırdı. Ancak 2.kayıt döneminde A okulunda halen boş kontenjan olduğunu gördü ve bir daha ön kayıt başvurusu yaptı ve kayıt hakkı kazandı. Kaydını B okulundan A okuluna nasıl alacak? B’deki kaydını iptal ettirip A okuluna mı kayıt yaptıracak?
Evet

Haberin Devamı

- B okulundan A okuluna e-okul üzerinden nakil mi yaptıracak?
Bilgi işlemin kurduğu ekran üzerinden işlemler yürütülecek, öğrenci kayıtlı olduğu özel okuldan kaydını sildirip, kaydolmak olduğu özel okula gidip kayıt işlemini gerçekleştirecek.

-B okulundan A okuluna nakil için 17 Ağustos’u mu bekleyecek?
Özel okula 24 Haziran – 10 Temmuz 2015 tarihlerinde kayıt yaptıran öğrenci günlük işlemlerini yapabilecek. Bu süreç tamamlandıktan sonra 17 Ağustos sonrası arzu ederse başka bir özel okula kaydını alabilecek. Resmi okullar için ise nakil talebinde bulunacaklar.

BAZI ÖZEL OKULLARIN KAYDI DEVAM EDECEK

- Öğrenci kabulünü kendi yönetmeliklerine göre yapan özel okullar 10 Temmuz 2015 ile nakillerin başlayacağı 17 Ağustos 2015 tarihine kadarki zamanda öğrenci kaydı yapamayacaklar mı?
Bu okullar öğrenci kaydı yapabilecekler.

Haberin Devamı

- Bir özel okula kayıt yaptıran öğrenciler için 6-16 Temmuz 2015 tarihinde tercih ekranı açılmayacağı belirtiliyor. Bu öğrencilerin bu dönem için yapması gereken bir işlem var mı?
2015–2016 öğretim yılı için özel okullar, kendi yönetmeliklerinde belirledikleri puan hesaplama sistemine göre kayıt işlemlerini yapabilecek. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecek.

- Açıköğretim Ortaokulu öğrencileri, kayıt kabul şartlarını taşımaları hâlinde, özel okula kayıt yaptırmayıp 6-16 Temmuz tarihleri arasında devlet okulları için tercih yapan ve bir tercihine yerleşen öğrenci, 17 Ağustos’ta başlayacak nakil döneminde puanı yeten bir özel okula geçebilir mi?
Evet, 17 Ağustos’tan sonra özel okullara geçiş yapılabilecek.

Haberin Devamı

ÖZEL OKULA KAYIT YAPANIN TERCİH EKRANI AÇILMAYACAK

- Bir özel okula kayıt yaptırdıktan sonra bir başka özel okula geçebilir miyim? Ödediğim kayıt ücretinden ne kadar kesinti yapabilir?
Özel okullar kaydolup öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10’u dışındaki kısım iade edilir. Eğer öğrenci, öğretim yılı içinde özel okuldan ayrılmak isterse yüzde 10’a ayrıca eğitim gördüğü sürenin bedelini de özel okula ödemek zorundadır.

- Bir özel okula kayıt yaptırdığım halde karşıma tercih ekranı çıkarsa “Bir özel okulakayıt yaptıracağım” seçeneğini mi işaretleyeceğim?
Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacak.

- Özel okullar için eğitim öğretim desteğine ne zaman başvurabilirim?
Ağustos’un ilk haftasında süreç başlayacak olup 3 Eylül tarihine kadar eğitim ve öğretim desteği öğrenci ve özel okul başvuruları alınması planlanlanıyor. Kılavuzu temmuz sonu gibi yayımlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!