Güncelleme Tarihi:
LYS-1 matematik ve geometri testini adaylardan aldığı bilgilere göre değerlendiren uzmanlar, adayların bu iki testte de zorlanabileceğini söyledi. Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Genel Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Final Eğitim Kurumları Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Celil Vardar ile Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Salim Ünsal, aday yorumları üzerinden LYS-1 sorularını şöyle değerlendirdi:
Kolay beklemiyorduk
MATEMATİK: Ülke olarak matematik başarımız çok yüksek olmadığı için sınavın kolay olacağına dair de büyük beklentiye girmemiştik. Adayların yorumları tahminimizi doğruluyor. Matematik sorularının genel olarak önceki yıllara benzemesine rağmen, zaman harcamayı gerektiren, kapsamlı ve ayrıntı sorgulayan sorular olduğu görüşü hakim. Adaylar çözerken zorlanmış. Zaman sorunu yaşayanlar ve yetiştiremediklerini söyleyenler fazla. Soruların müfredat dağılımında da kısmen değişikliğe gidildiği söylenebilir. Her yıl az soru çıkan kümeler, matris ve determinant gibi konulardan daha çok soru çıkmış. Türev ve trigonometri gibi konulardaki soruları çözmek için birkaç konuyu aynı anda bilmek ve bu bilgileri harmanlamak gerekiyor. Adaylar çözmeye çalışmış olsalar da ortalamaları yükseltecek bir performansın ortaya çıkmayacağını düşünüyorum. Geçen yıl 50 matematik sorusundan adaylar ortalama 10.58 net yapabilmişlerdi. Bu yıl da benzer ya da daha düşük bir ortalama bekleyebiliriz. Çok işlem gerektiren sorulardan oluşmuş. Bazı adaylar, soruların zorluğunu görünce bitmeden sınavdan çıkmış.
Tam bir hayal kırıklığı
geometri: Geometri testi ise tam bir hayal kırıklığı. Sınavın en düşük başarı düzeyindeki testlerinden biri. Bu yıl da adayların çoğu “kalem oynatamadıklarından” söz ediyor. Özellikle analitik geometri sorularının çok zorlayıcı olduğunu söyleyen fazla sayıda aday var. Geçen yıl 30 geometri sorusunda 6.02 ortalama yakalayan adayların bu yıl daha düşük bir ortalamada kalabileceklerini tahmin ediyoruz. TM puanlarında geometri testinin etkisinin azaltılmasının geometri dersine yönelimi düşürdüğü anlaşılıyor. Adaylar, analitik sorularının ağırlıklı olduğunu, zaman sorunu yaşadıklarını vurguladılar. Analitik ile ilgili 15 (çember, düzlem analitiği), elips ile ilgili 1 soru sorulmuş. Analitik olmayan kısımdakiler, alan ağırlıklı sorulardan oluşmuş. Öğrenciler bunları çözebilmek için çember konusunu iyi bilmek gerektiğini ifade etti. Soruları çözebilmek için öğrencinin tüm konulara hakim olması gerektiği söylenebilir. Ayrıca geometri testinin matematiğe göre daha zor olduğu öğrenciler tarafından özellikle belirtildi. Belli ki soruların tarzı değişmiş. Kolay gibi gözükmesine rağmen, uğraştıran, zaman harcatan sorular var. Birkaç soru seçici imiş. Az bilgi verilmiş, görmeye dayalı ve yardımcı bilgiler kullanılarak çözülmesi gereken sorular ağırlıklıymış.
Haftaya iki oturum var
LYS-2 (Fen Bilimleri): 420 bin 732 adayın başvurduğu sınav, 20 Haziran Cumartesi saat 10.00’da başlayacak, 135 dakikada tamamlanacak. Fizik, kimya ve biyoloji testi yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve her test için 45’er dakika süre verilecek.
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 21 Haziran Pazar saat 10.00’da başlayacak, 120 dakika sürecek. Türk dili ve edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika süre tanınacak. Coğrafya-1’de 24 soru 35 dakikada cevaplanacak. Sınava, 772 bin 735 başvuru yapıldı.
LYS Puan Hesaplama Sihirbazı için tıklayın