Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de her hükümet eğitimi beyin yıkama aracı olarak algıladı. Çok da haklılar aslında. Eğitim özünde bir beyin yıkama aracıdır, davranışları değiştirme ve şekillendirme, düşünme biçimini değiştirmektir. Böylesine muhteşem bir beyin yıkama gücünün hükümetin elinde olması büyük bir tehlikedir, demokrasilerde bunun böyle olmaması gerekir.
Bugün İslamcı ve tutucu bir parti var hükümette, yarın başkaları olur, nitekim dün başkaları vardı. En önemlisi ise eğitimin hükümetin tekelinde olmasının insan haklarıyla çelişmesidir. İnsanlar çocuklarını hükümetler beyinlerini yıkasın diye dünyaya getirmiyor. O çocuk devletin değil, o çocuk benim çocuğum. Kim ne hakla benim çocuğumun nasıl bir eğitim alacağına karışabilir ki? Mesela çocuğun dini yönden nasıl bir eğitim alacağına aileler karar vermeli. Çocuğun sahibi anne ve babadır, devlet değil. Halka, kendi bildiğin yolu empoze etmek ancak faşizme yol açabilir.
Yegâne sorun merkezi eğitim
Türkiye’de, eğitimde, sistem sorunu yok. Yegâne sorun eğitimin merkezi olması. Milyonlarca öğrenci için aynı müfredat uygulanıyor. Ancak müfredat belirlenirken öğrencilerin aynı koşullarda, aynı zekâda ve yapıda olmadığı göz ardı ediliyor. İhtiyaçlar, alışkanlıklar, ekonomik düzey aynı değil ama binalar aynı, öğretmenler aynı, anlayış aynı, müfredat aynı. Eskiden Türkiye’de az sayıda insan eğitim gördüğü için aynı müfredatın uygulanması büyük bir sorun olmuyordu. Farklı beklentileri ve becerileri olan milyonlarca kişiye aynı anlayışı sunmak ancak bir felakete yol açabilir, nitekim olan da bu.
Bölgesel özerk akademiler kurulmalı
Eğitim merkeziyetçilikten ve hükümetin etkisinden kurtulmalı, eğitim birliğinden vazgeçilmeli. Bunun yerine her bölgede akademiler kurulabilir ve bu akademilere özerklik verilebilir, en azından belli çerçevede. İlkokullardan üniversitelere kadar tüm eğitime bu akademiler hükmetmeli. Yani YÖK de bu bölgesel sisteme dahil edilmeli. Her akademi de üniversitelere özerklik tanımalı. Aslında işin özünde özgürlük istiyorum. Bürokrasi ve merkeziyetçilik sorun yaratır, çaresizlik yaratır. Oysa özgürlükte sorunlar çözülür. Halk çok iyi bilir sorunları nasıl çözeceğini. Halka güvenilmeli. Ayrıca bu bölgesel akademiler arasında rekabet olur, rekabetten de hep güzel şeyler çıkar, özellikle bilim, sanat ve eğitim alanlarında. Avrupa’da bilim akademileri ve üniversiteler rekabetten dolayı palazlanmışlardır. öğretme ne güvenmeli Hükümet müfredatı en küçük ayrıntısına kadar belirliyor. Hangi gün, hangi konuların işleneceği okullara gönderiliyor. Oysa hükümetin sunduğu izlence sadece bir tavsiye olabilir. MEB, öğrencinin yıl sonunda edinmesi gereken kazanımları, bilgi ve becerileri sunabilir ve tavsiye niteliğinde bir izlence sunabilir. Neden her öğretmen dersleri aynı sırayla ve aynı biçimde öğretsin ki? Eğer özgür bırakılırlarsa, öğretmenler öğrencilere en iyi bildikleri biçimde anlatırlar. Kendimizin öğretmen olduğunu düşünelim. Nasıl en verimli oluruz? Emir kulu olarak mı, yoksa özgür bireyler olarak mı? Üstelik öğrenciler bir sınıftan bir diğerine farklılık gösterir. Kimi yavaş anlar, kimi hızlı, kimi oyunla anlar, kimi uygulamayla, kimi de masa başında teorik çalışmak ister. Kimi öğretmen bazı konuları farklı anlatmak ya da konuların yerlerini değiştirmek isteyebilir. Devlet vatandaşına ve öğretmenine güvenmeli. Ankara’daki bürokratlar, çocukları ve kapasitelerini öğretmenler kadar iyi tanımıyorlar. Öğretmenlere özgürlük tanınmalı. Özgür öğretmen öğrenciye de kendisine de daha faydalı olur. Her öğretmen en iyi bildiği konuyu, en iyi şekilde anlatır. Bunu hayata geçirmek için sistemi değiştirmeye bile gerek yok. Öğretmene güvenmek yeterli. Ama tabii her şey anlayış meselesi, vatandaşına güveniyor musun, güvenmiyor musun? Vatandaşa güvenmek zorundayız, güvenmiyorsan da denetim mekanizmasını çalıştırırsın. Ama en baştan “vatandaş yanlış yapar, aman yanlış yapmasın” düşüncesiyle yola çıkmak çok yanlış.
Devlet profesörüne bile güvenmiyor
Üniversitelerde bile rektörlük seçim sıralamaları değiştiriliyor. Bu üniversiteleri aşağılayıcı bir durum. Üniversiteler bir toplumun en bilgili, en olgun insanlarının olduğu kurumlardır. Devlet profesörüne bile güvenmiyor ki, ilkokul öğretmenine güvensin. Sıralamaları değiştirmek saygısızlıktır. Vesayete, bizim yerimize başkasının karar almasına alışmışız. 90 yıldır böyle yaşamışız. Çok başlılık olur diyerek özgürlük kısıtlanamaz, kısıtlandığında da günümüzde yaşanan sorunlar ortaya çıkar. Demokrasi tehlikeli bir rejimdir, ama daha iyisini insanlık henüz bulamadı. Demokraside çoksesliliğe, farklı ihtiyaçlara, farklı düşüncelere izin verilir, demokrasilerde kimse en iyisini, en doğrusunu, en güzelini ben biliyorum diye düşüncelerini fiiliyata geçiremez.
Zor olan elinde güç varken demokrat olmaktır
Elinde güç yokken demokrat olmak kolay. Zor olan elinde güç varken demokrat olmaktır. Elinde güç var, herkes gibi sen de her şeyin en doğrusunu bildiğini sanıyorsun ama buna rağmen başkalarına özgürlük veriyorsun. Bu çok zor bir davranış biçimi ve kendiliğinden gelmez. Ancak eğitimle kazanılır. Örneğin baba güçlüdür. Gerektiğinde dövebilir bile. Çocuklarına özgürlük tanımak kolay mı? Doğruyu biliyorsun ya da öyle sanıyorsun, ama çocuğun, en değerli hazinen göz göre göre yanlış yapıyor. “Onun hayatı, yanlış yapma özgürlüğü var” diyebiliyor muyuz? Bunu diyebiliyorsak demokrasiyi özümsemişiz demektir. Aksi halde faşistin biriyiz. Hükümetin elinde güç var ve bu güçle TRT, YÖK, TÜBİTAK, TÜBA gibi birçok kurumu kendine bağladı. Eğitim zaten kendi kontrolündeydi. Marifet, güçlüyken gücü ve yetkiyi başkalarına, hatta hemfikir olmadıklarına dağıtabilmekte.
BAKAN AVCI İLE BİR DOSTLUĞUMUZ VAR
Bakan Nabi Avcı’nın Matematik Köyü ziyaretini değerlendiren Ali Nesin, “Aramızda eskiye dayanan bir dostluk var. İkimiz de Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesiydik. Uzun zamandır davet ediyorduk. Danışmanlarıyla birlikte Matematik Köyü’nü gezdiler, dolaştılar. Sanırım çok sevdiler, zaten sevilmeyecek gibi değil köyümüz. Bürokratik engellere, yıkım kararlarına ve cezalara üzüldüler haliyle. Bürokrasinin tehdidi maalesef hâlâ devam ediyor. Ve ne yazık ki Türkiye’de sıra dışı işlere mevzuat izin verilmiyor” dedi.
VEHBİ KOÇ ÖDÜLÜ ALDI
Devletin yıkım kararı çıkardığı, TÜBİTAK’ın desteklemeyi reddettiği ve köyü inşa eden Sevan Nişanyan’ın hapsedildiği Nesin Matematik Köyü, bu yıl 14’üncü kez verilen Vehbi Koç Ödülü’nü aldı.Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 46 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı’nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanında verdiği ödülün sahibi Prof.Dr. Ali Nesin, “Çok gurur duyduk. Bu ödülü Nesin Vakfı olarak kabul ediyorum. Ben ve çalışma arkadaşlarımın liderliğindeki Nesin Vakfı olarak bu ödülü hak etmediğimizi söyleyemeyeceğim, iyi işler yaptığımızın farkındayım. Daha iyisini yapamadığım için özür diliyorum, elimden bu kadarı geliyor. Ama daha iyisini yapacağız. Çünkü gençler bunu hak ediyor. Vehbi Koç Vakfı da buna bir katkı sağlamıştır, çok teşekkür ederiz” dedi.
Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu; Prof. Dr. Gülsün Sağlamer’in başkanlığını yaptığı Seçici Kurul’un önerdiği 3 aday arasından 14. Vehbi Koç Ödülü’ne eğitim alanındaki çalışmaları ile Prof. Dr. Ali Nesin’i ve Matematik Köyü Projesini layık gördü.
Ödülü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç’un elinden alan Prof. Dr. Ali Nesin, aynı zamanda 100 bin dolarlık para ödülünü de Nesin Vakfı adına kabul etti.
Prof. Dr. Ali Nesin, para ödülünü Felsefe Köyü’nün yapımında kullanacaklarını belirtti.
LYS başvuruları
ÖSYM’nin açıklamalarına göre Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başvuruları 8 Nisan’da başlayacak. YGS puan türlerinden en az biri 180 ve üzeri olan adaylar LYS’lere başvuru yapabilecek. LYS başvurularında son gün ise 21 Nisan olarak açıklandı. LYS’ler 13-14 ve 20- 21 Haziran tarihlerinde iki hafta sonu ve beş oturumda yapılacak. Adaylar hangi LYS’ye girmek istiyorsa ona başvuruda bulunacak.
Meslek liseliler avantajlı
-LYS puanı ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programlara da başvurabilir miyim?
Evet. 2015-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen bir aday, eğer isterse aynı yıl yetenek gerektiren programlara da başvurabilir. Özel yetenek sınavını da kazandığı takdirde, yerleştirildiği iki tercihinden birine kayıt yaptırabilir.
- OBP hangi katsayı ile çarpılarak ham puanlara katılacak?
Ortaöğretim başarı puanları (OBP), LYS ham puanlara, tüm adaylar için mezun oldukları ya da tercih edecekleri bölümlere bakılarak, 0.12 ile çarpılarak katılacak. Meslek-teknik liseliler kendi alanlarıyla ilgili bir program tercih ettiklerinde OBP’si 0.12 + 0.06 ile çarpılacak.