Güncelleme Tarihi:
Diyetisyen Selda Seçkiner, ramazan ayında, oruç tutanların beslenmelerinde yaptığı yanlışlıklara dikkat çekti.
Sahurda ve İftarda neler yenilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi.
Günlük yiyecek alımındaki azalmaya rağmen, yanlış beslenme, yemek yedikten sonra daha az hareket etme gibi sebeplerle Türkiye'deki nüfusun yüzde 25'inin kilo aldığını söyledi. Selda Seçkiner, ramazan ayında günlük beslenme şeklinde ve öğün sayısında değişikliklere sebep olan oruç ile birlikte açlık sürelerinin uzadığını ve buna bağlı olarak metabolizmanın da yavaşladığını vurguladı.
Sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizen Seçkiner, “Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yatmadan yemek yemek vücut sağlığımız için sakıncalıdır. Açlık süresi uzayacağı için halsizlik, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık gibi şikayetler görülebilir. Bunun tersine sahurda çok ağır yiyecekler yemek de sakıncalıdır. Yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artar. Sahura mutlaka kalkılmalı ve hafif ama tok tutucu besinler tercih edilmelidir” dedi.
İftarda da tek seferde büyük porsiyonlar yemenin bünyeyi olumsuz etkilediği uyarısı yapan Selda Seçkiner, iftarda hangi yemeklerin nasıl yenilmesi gerektiğini anlattı. Seçkiner, “İftara çorba, peynir, domates gibi hafif besinlerle başlanılmalı 10-15 dakika ara verilip az yağlı et-sebze yemekleri veya salata ile devam edilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yemek vücut sağlığı için tehlikelidir. Kızartma ve kavurma yerine, ızgara veya fırında pişirme yöntemi kullanılmalıdır” dedi.
Aç kalmanın kilo verdirmeyeceğini belirten Seçkiner, su tüketim miktarının da son derece önemli olduğunu belirtti.
Diyabet, ülser gibi hastalıkları olan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini kaydetti.