Ege Palas ve hukuk süreci

Güncelleme Tarihi:

Ege Palas ve hukuk süreci
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL'daki ‘‘Park Otel’’ tartışmasının bir benzeri de İzmir'de Ege Palas Oteli yüzünden yaşanmıştı. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın ‘‘yüksek katlı binalara’’ izin vereceğini açıklamasının ardından ilk plan değişikliği 1988 yılında yapılıp, Alsancak'da 61 metre yüksekliğe izin verilmişti. Girişimci Mazhar Zorlu Şirketler Grubu, 1989'da binanın yapımına bu izinle başlamıştı.

KONAK Belediyesi 29 Haziran 1990 yılında aldığı Meclis kararıyla Ege Palas Oteli'nin yüksekliğini yeniden 9.80 metreye düşürdü. Belediye Meclisi verilen yapı ruhsatını da iptal etti. Buna karara Ege Palas yapımcıları itiraz etti.

BU değişikliğin iptali için yapımcı şirket yargıya gitti. Tam beş yıl boyunca İzmir mahkemeleri ile Danıştay arasında süren hukuk sürecinde, şirketin karar düzeltme istemi Danıştay 6. Dairesi'nin 1995 - 1775 sayılı kararıyla reddedildi.

MAHKEME süreci devam ederken, 1993 yılı sonunda otelin kurdelası dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kesildi. Yapımı büyük tartışmalarara neden olan Ege Palas Oteli'nin sahiplerinden Mazhar Zorlu, inşaatın Mimarı Bülent Veryeri ile Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu görevlisi Durmuş Acar'ın bu açılıştan iki ay sonra, ‘‘SİT Kurulu'nu projede tahrifat yaparak yanıltmaktan’’ yargılandıkları davadan sonuç çıktı. Mazhar Zorlu'nun beraat ettiği davada, Durmuş Acar ile Bülent Veryeri birer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Zorlu hapse girdi

1990'lı yılların başında 45 milyar liralık yatırımla gerçekleştirilen 112 odalı, 230 yataklı, 350 kişilik balo, 40 ve 60 kişilik iki toplantı salonu, 70 araçlık otoparkı, panoromik asansörü ile çeşitli sosyal alanları bulunan Ege Palas Oteli, bir yandan önemli konuklarını ağırlarken, diğer yandan yargıda süren davalarla uğraşmayı sürdürdü.

İZMİR'in duayen sanayicilerinden Mazhar Zorlu, daha önce beraat ettiği davada tekrar yargılanıp, hapis cezası aldı ve bu karar Danıştay'da kesinleşti. 1998 yılı sonlarında hapse giren 75 yaşındaki işadamı, Devlet Hastanesi'ndeki mahkum koğuşunda cezasını 1999 Nisan ayı sonunda tamamladı.

‘‘Mazhar Baba’’ olarak anılan ünlü işadamı hapis cezasını çekerken, 18 Nisan 1999 seçimlerinin iki ay öncesinde Konak Belediyesi yeniden bir imar planı yaptı ve otelin bulunduğu parseldeki inşaat yüksekliğini yeniden 61 metreye çıkardı. Böylece, otel yeniden kurallara uygun hale getirildi. Bu karara Mimarlar Odası Genel Merkezi ile Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi itiraz etti.

Plan da iptal

AHMET Sarışın'ın Belediye Başkanlığı dönemindeki bu plan değişikliği tam bir yıl sonra iptal edildi. İzmir 1. İdare Mehkemesi, kesinleşmiş yargı kararına aykırılık gördüğü bu değişikliğin parsel üzerindeki yapıyı yasallaştırma amacı taşıdığı görüşünü savundu. Mahkeme, önce yapılan değişikliğin kesinleşmiş yargı kararlarını geciktirici ve engelleyici olduğunu da belirtip bu konuda belediye yönetimini uyardı. Böylece yeni bir karar alınarak yeniden 61 metre yüksekliğe izin verilmesi girişiminin de önü kapatıldı.

KEMAL ZORLU:

İŞADAMI Kemal Zorlu, İdare Mehkemesi'nin kararına itiraz ettiklerini söyledi. Kemal Zorlu, plan değişikliğinin seçim zamanı giderayak yapıldığı tartışmalarının doğru olmadığını belirterek şöyle konuştu: ‘‘Bu konuda mutabakat yıllar önce sağlanmıştı. Prosedür gecikti. Ege Palas İzmir'in kimliği için olumlu birçok katkısı var. Kararın Danıştay'da düzeleceğine inanıyorum. İtirazımızda, halen bu bölgenin içinde yaşadığı gerçek ile tespit edilen durum arasında büyük farklar olduğunu belirttik. 9 yıl önceki bilirkişi raporunda trafiği taşımaz deniliyordu. Trafiği taşımaz dedikleri Kıbrıs Şehitleri Caddesi yaya yolu oldu. Birinci Kordon trafiğe kapandı. İkinci Kordon'da trafik akışında hiçbir sorun yok. Ege Palas sayesinde Alsancak turizm merkezi oldu. İddia edildiği gibi Ege Palas parsel üzerinde değil’’ dedi.

ZORLU, inşaatın yapım aşamasında kanunsuz bir işlem olmadığını da vurgulayarak; temel, temel üstü ruhsatları ve kullanım izninin alındığını ifade etti. Birtakım çevrelerin kendilerine ve sermayeye karşı tutum içinde olduğunu söyleyen Zorlu, ‘‘Mazhar Zorlu'ya hapis cezası aldırdık diye övünenler var. Bu kişiler Mazhar Zorlu'ya kamu vicdanında ceza aldırabildi mi? Ben endişe taşımıyorum. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Bazı konulara girmek istemiyorum. Çünkü yanlış anlaşılabilir. Yargı süreci bittikten sonra düşüncelerimi ifade edeceğim’’ dedi.

BAŞKAN İZGİ:

Yargıya uyacağız

KONAK Belediye Başkanı Erdal İzgi, İdare Mehkemesi'nin kararı doğrultusunda bir ay içerisinde yeni bir işlem tesis edileceğini söyledi. Mahkeme kararının Hukuk ve İmar komisyonlarında görüşüldüğünü, buradan gelecek görüşler çerçevesinde Meclis'te görüşüleceğini belirten Başkan Erdal İzgi, ‘‘Bu olayın iki yönü var. Birincisi yargı kararı. Bu kesinlikle uygulanması gerekiyor. Ortadaki hukuki karara uyacağız. İkincisi İzmir'in bir tesisini kaybetmesi. Onun üzüntüsü var. Ancak, yargı kararlarına kesinkes uyacağımızı söylemek istiyorum’’ diyerek yıkımdan başka çare kalmadığı mesajı verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!