Akgerman'ın dönüşü

Güncelleme Tarihi:

Akgermanın dönüşü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl yaşanan yönetim darbesinin sancısını bilanço kárı 2 trilyondan 13 milyara düşerek yaşayan Çimentaş'ın son genel kurulunda, dengeler eskiye döndü.

İZMİR'in sanayi devlerinden Çimentaş Şirketler Grubu'nda Kayserili Tarman Ailesi'nin borsadan topladığı hisselerle 50 yıllık Akgerman hakimiyetine son verilmesine yol açan yönetim dengesi, bir yıl sonra değişti.

Güreller faktörü

GEÇEN yıl yüzde 24 hisse sahibi olan kuzenler İsmail ve Mehmet Tarman'la işbirliği yaparak yönetimde iktidarı ele alan yüzde 22 hisseli İstemi ve İlhan Gürel kardeşler, önceki günkü genel kurulda saf değiştirip Öner Akgerman'ın yanında yeraldı.

Tarmanlar etkisiz

AİLEDEN gelen yüzde 6,8 hisseyi temsil eden Hikmet Karabacak'ın da katılımıyla yüzde 60 hisseye kilitlenen taraflar, genel kurul için İstanbul'dan gelen İsmail ve Mehmet Tarman'ı yönetimde etkisiz duruma getirdi.

Yine başkan oldu

BAŞKANLIĞA Öner Akgerman, vekilliğine İlhan Gürel'in seçildiği yönetim kurulunda, geçen yıl Tarman'ların isteğiyle oluşturulan iki ‘‘murahhas aza''lık ile ikinci vekillik kaldırıldı. Böylelikle Tarmanlar, yönetimin sade üyesi oldu.

Çimentaş’ta neler olmuştu

BU yıl 50'nci kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Türkiye'nin ilk özel sektör çimento fabrikası olan Çimentaş, 1,5 yıl önce borsanın dibe vurmasının kurbanı oldu. Bedri Akgerman ve 17 arkadaşı tarafından kurulan özel sektörün ilk çimento fabrikasında hakimiyet, yarım asır sonra Akgerman Ailesi'nin elinden çıktı. Şok yaratan gelişme, sahibi olduğu Başkent Çimento'yu Fransızlara satan Kayserili işadamı İsmail Tarman'ın bir süre Çimentaş'ın borsadaki halka açık hisselerini toplamasıyla başladı. Çimentaş'ın yurtdışı fonlarının yüzde 20'sine sahip Templeton'un hissesini blok halinde alan Tarman, içerde de topladığı hisselerle yüzde 24'e ulaştı. Gelişmeler üzerine 10 yılı aşkın süredir Akgerman ailesiyle hareket eden İstemi ve İlhan Gürel, yeni ortakların safına geçip Akgerman'lara karşı cephe oluşturdu. 20 yıldır toplantılara gelmeyen ve elinde aileyi temsilen yüzde 6,8 kurucu hisse bulunan Hikmet Karabacak da ortaya çıktı, yeni oluşumun yanında yerini aldı. Geçen yıl Mart ayında yapılan genel kurulda, aileye ait yüzde 30 hisseyi temsil eden Öner Akgerman yeniden başkanlığa getirildi, ancak etkinliğini yitirdi. Yeni ekip işe üst düzey yöneticileri uzaklaştırmakla başladı. Adı Çimentaş'la bütünleşmiş üst düzey yöneticiler gruptan ayrılırken, kadroyu ‘‘şişirilmiş'' bulan yeni ortaklar, personel sayısını yarıya indirdi. Montrö'deki hizmet binası ve Alsancak'taki restoran başta olmak üzere çok sayıda mülkü de satışa çıkardı.

Yönetim nasıl değişti

GEÇEN yılki genel kurulda aileye ait temsil ettiği hisselerin çoğunluk olması nedeniyle Öner Akgerman yönetim kurulu başkanlığına seçilmişti. Ancak iki başkanvekilliği ile iki murahhas üyelik oluşturan yeni ortaklar, bu koltukları Tarman ve Gürel arasında paylaştırdı. Oluşuma içerleyen Öner Akgerman başkanlık formalitesini bir yıl boyunca sadece yönetim kurulu toplantılarına katılarak yerine getirdi, kendisine Alsancak'ta bir büro hazırladı ve Çimentaş'a gitmemeyi yeğledi. 1998'i 1 trilyon 947 milyar lira kárla kapatırken, 1999 bilanço kárı 13 milyar lira gibi komik bir düzeyde gerçekleşen Çimentaş'ta Akgerman hisselerine göz diken Tarmanlar, Akgerman'a yüzde 10'luk şahsi hissesini almak istedi. Olurdu-olmazdı pazarlıkları yaşanırken, Çimentaş'ta dengeler yeniden değişti ve Gürel kardeşlerin yeniden saf değiştirerek Akgerman ailesiyle işbirliğine girmesi, İsmail ve Mehmet Tarman'ın ‘‘patron'' olarak girdikleri genel kuruldan ‘‘sade yönetim kurulu üyesi'' olarak çıkmalarına yolaçtı.

Tarman: Satmayacağım

GENEL kurulun ardından seçilen yönetim kurulunun görev bölümü yapmak için girdiği odada büyük sürprizle karşılaşan İsmail ve Mehmet Tarman, gelişme karşısında şaşkına döndü. Seçimden sonra diğer üyelerin çıkıp yan salonda ortaklara verilen kokteyle katılmalarına rağmen odada 15 dakikayı aşkın süre kalan Tarmanlar, salona geldiklerinde de başbaşa kalmayı tercih etti. Yönetimdeki görevlerini sürdüreceklerini ve Çimentaş hisselerini satmayı düşünmediklerini belirten İsmail Tarman, ‘‘Madem çimento sektörüne girecektiniz, neden Başkent Çimento'yu sattınız'' sorusuna, ‘‘Aynı zamanda tekstil işim var. Bankalara yüksek meblağlı borcum vardı, o yüzden sattım. Çimento işini sevdiğimiz için de çimento fabrikalarından hisseler aldık. Ancak Çimentaş'taki hisselerimi satmak istemiyorum'' dedi. İsmail Tarman, Çimentaş hisselerini rant amaçlı satın aldığı yolundaki iddialara da karşı çıktı, ‘‘Ben işadamıyım. Al satçı değil'' karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!