Güncelleme Tarihi:
İzmir’de büyük tartışmalara neden olan, Valilik Mal Paylaşım Komisyonu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne hiçbir Özel İdare malını verilmediği kararlara İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir’in mallarını kimseyi ham yaptırmam" açıklamasıyla sert tepki göstermiş, bir yıl önce her konuşmasında kararları eleştirmişti. İzmir’deki sivil toplum örgütleri de Kocaoğlu’nun "İzmir’in malı İzmir’de kalmalı" çağrısına destek verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mal paylaşım kararlarıyla ilgili açtığı 200 davanın ardından ise hukuki süreç beklenmeye başlandı. Mahkemelerin ilk etapta verdikleri yürütmeyi durdurma istemlerini reddetme kararları, Büyükşehir Belediyesi’nin moralini bozdu.
Valilik Mal Paylaşım Komisyonu’nun aldığı, kapatılan İl Özel İdaresi mallarının dağıtımı kararlarıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı hukuk mücadelesinde mahkemeden ilk kararlar çıktı. İzmir 2’nci İdare Mahkemesi, sonuçlanan ilk 5 davanın 3’ünde Büyükşehir Belediyesi lehine karar verdi. Bergama şantiye alanı, Kaynaklar futbol sahası ve ÇEŞTAŞ hisseleriyle ilgili kararları iptal etti. Aliağa’daki kaymakamlık lojmanı ve Vaktaş hisseleriyle ilgili kararları ise hukuka uygun bulduğu için iptal talebini reddetti.
BERGAMA ŞANTİYESİ MÜJDESİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı davalardan ilki Bergama’daki Özel İdare’nin asfalt şantiyesi olan tesis ve alanla ilgili kararın iptali oldu. 2’nci İdare Mahkemesi, Hazine’ye ait olan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilen bu alanlı ilgili kararı iptal etti. Mahkeme, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yol, bakım, onarım yapımı görevinin büyükşehir belediyelerinde olduğuna dikkat çekerek, şantiye alanının Milli Eğitim Bakanlığı’na vermesinde hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetti.
KAYNAKLAR FUTBOL SAHASI VE ÇEŞTAŞ HİSSELERİ KARARI İPTAL
Buca ilçesine bağlı Kaynaklar’da yer alan, imar planında belediye hizmet alanı işaretli ancak futbol sahası olarak kullanılan alanın ise Maliye Hazinesi’ne devri ve Hazine’den de Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne tahsisiyle ilgili de iptal kararı çıktı. 2’nci İdare Mahkemesi imar planındaki belediye hizmet alanı kararını dikkate aldı. Üçüncü iptal kararı ise kapatılan İl Özel İdaresi’nin Çeştaş Çeşme Jeotermal Enerji San. ve Tic. A.Ş.’deki hisseleriyel ilgili karar oldu. Valilik kararıyla Maliye Bakanlığı’na verilen hisselerle ilgili 2’nci İdare Mahkemesi 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Yasası’nda yer alan Büyükşehir Belediyesi’nin jeotermal enerjiyle ilgili tesis kurmak, işletmek görevleri olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle hisselerin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerektiğini değerlendiren Mahkeme, Valiliğin hisselerin Maliye Bakanlığı’na verilmesi kararını iptal etti.
ALİAĞA KAYMAKAMLIK LOJMANI TAHSİSİ HUKUKA UYGUN
İzmir 2’nci İdare Mahkemesi iki davada ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin taleplerini reddetti. Mahkeme, Aliağa’da Kaymakamlığa tahsis edilen lojmanlarla ilgili İlçe Kaymakamlığı’nın ihtiyacına dikkat çekerek, kararın hukuka uygun olduğuna karar verdi. Kapatılan İzmir İl Özel İdaresi’nin Vaktaş Ltd. (Vaktaş, veri, analiz, karşılaştırma, takip, araştırma, eğitim, yazılım, basım, yayın hizmetleri sanayi ve ticaret limited şirketi) hisselerinin Hazine’ye devriyle ilgili kararın iptali için açılan davada da Mahkeme 5216 Sayılı yasada Büyükşehir Belediyeleri’nin şirketin konusuyla ilgili bir görevi olmadığına dikkat çekerek, kararın hukuka uygun olduğuna hükmetti.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kazanılan ilk davaların önemli olduğunu, emsal olabilecekleri için benzer konulardaki açılan davaları da kazanmayı umduklarını söyledi. Özel İdare’nin mallarıyla ilgili açılan 200’e yakın davada artık kararların daha kısa sürede sonuçlanmasının beklendiğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, mahkemenin şantiye alanı, ÇEŞTAŞ şirketi hisseleri kararlarının iptal gerekçelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gerekirken verilmediği yönündeki tespitlerinin önemli olduğuna dikkat çekti. Bu mahkeme kararları doğrultusunda, hukuki sürecin ardından Valiliğin yeniden vereceği kararlarda bu malların İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesini beklediklerini belirtti.
DAVA KONUSU OLAN MALLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dava konusu yaptığı Özel İdare malları arasında Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil Köyü, Narlıdere Vilayet Ormanı ve Mesire Yeri, Bornova Belkahve Atatürk Anıtı ve Tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova motor sporları yarış pisti, Eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire’deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi Hizmet Binası (Tekel), lojmanlar da yeralıyor.