Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Ercan, deprem açısından Foça'nın en güvenli tatil bölgelerinden biri olduğunu söyledi. Depremin insanları öldürmediğini, eğitimsizliğin daha çok can aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bir ülkenin yazgısı, o ülkenin eğitiminden geçer. Bir ülkenin gelir ve eğitim seviyesini yükseltirseniz, az zarar görürsünüz" dedi.
1900 yılı öncesinde Foça'da büyüklüğü 6'ya varan deprem olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, "Son 2 bin yılda Foça'da olan iki önemli depremden biri, M.S.190'da 5.2, 1979'da 5.9'dur. Başka belgelenmiş depremi yoktur" diye konuştu.
FOÇA GÜVENLİ BİR KENT
Foça'da depreme neden olacak diri bir kırığın olmadığını belirten Prof. Ercan, şunları söyledi:
Kısacası Foça güvenli bir kent. Kaldı ki, eğer Foça'da 7'den büyük depremler olmuş olsaydı, ne değirmenler, ne de taş evler ayakta kalırdı. Onlar, güvenliğin kanıtlarıdır" dedi.
İzmir'le Aydın'ın en güvenli yazlık tatil cenetlerini ise Prof. Dr. Ercan, "Foça, Didim, Kuşadası, Pamucak, Gümüldür, Seferihisar (Sığacık), Urla, Alaçatı, Çeşme, Karaburun, Dikili olarak sıraladı.
Foça'nın, İzmir için deprem çekincesi olan Foça-Karaburun-Midilli üçgenine yakın olduğu, olası depremde gerek Foça, gerekse Foça yerleşimleri kayalık yerlerde yerleştiklerinden etkisinin az olması beklediğini belirten Prof. Dr. Ercan; "Depremleri oluşturacak gerginliğin iki nedeni vardır. Bunlardan birisi Menemen Yarımadası'nın güney batıya doğru akması, Batı Anadolu yerçekimi kırıkları boyunca göçüntüler, eski kırıkların kuzey güney doğrultulu yer değiştirmeleridir. Foça, bu göçüntünün kuzeyinde kalmaktadır. İzmir bölgesi yılda 0,5 cm oranın yükselmektedir. Yükselmeler göçüntülerle sonuçlanmaktadır. Bu dolayda depremcik yoğunlukları, Karaburun körfezi ile Aliağa Körfezinde toplanmaktadır. Gediz göçüntüsü de etkin olup göreceli olarak dingindir" dedi.
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, söyleşinin sonunda Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'a, katkıları nedeniyle teşekkür etti.