Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2006 00:00
Korku filmlerini andıran korsan karşıtı reklamlarıyla ünlenen BSA’ya Türkiye’de korsan faaliyet gösterdiği için ceza kesildi.
TELİF haklarının korunmasına dair kanunları arkasına alarak üyesi olan yazılım üreticileri adına hak takibini yapan ve alışkanlık haline getirdiği tehditkar kampanyalarıyla tepki çeken BSA’nın, Türkiye’deki varlığının ve faaliyetinin kanuni bir dayanağa sahip olmadığı ortaya çıktı. Avukat Mehmet Ali Köksal’ın müvekkili Türker Gülüm adına İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na yaptığı başvurunun incelenmesiyle, BSA’nın Türkiye’deki faaliyetlerinin Dernekler Kanunu’na aykırı olduğu sonucuna varıldı.
Köksal’ın Mart 2006’da yaptığı başvuru üzerine konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan görüş alarak inceleyen İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı, BSA’nın faaliyetlerini Dernekler Kanunu’na aykırı bularak gereğinin yapılmasına dair bir yazıyı BSA’nın faaliyet merkezi olan İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’ne gönderdi. İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü ise, 7 Temmuz 2006’da BSA faaliyet merkezine bir tebligat göndererek, izin almadan Türkiye’deki mevcut faaliyetlerini sürdüremeyeceklerini bildirdi.
İZİNSİZ FAALİYETE DEVAM
Köksal, bu gelişme üzerine BSA’nın Türkiye’deki faaliyetleri için izin istemek zorunda kaldığını belirtiyor. Ancak BSA’nın kanuni dayanaktan yoksun girişimleri, bu kez de izin başvurusunun sonucunu beklemeden gerçekleştirdiği baskınlarla sürdü. Köksal’a göre bu davranış, Dernekler Kanunu gereğince BSA’yı idari para cezası yaptırımıyla karşı karşıya bırakabilir.
Köksal, 10 yıldır Türkiye’de yasal bir dayanağı olmadan faaliyet gösteren BSA’nın bunca zaman geçtikten sonra izin başvurusunu devlet makamlarının zorlamasıyla yapmasına tepkili. Hatta BSA’ya Türkiye’de faaliyet izni verilirse, bunu da dava konusu yapacağını ve sonuna kadar takipçisi olacağını belirtiyor. Bunun yanında verilecek izinde faaliyet alanlarının gösterilmesinin yasal bir zorunluluk olduğuna işaret eden Köksal, BSA'nın gösterilecek faaliyet alanında yasal hak takibi yapmasının, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) ve Avukatlık Kanunu’na aykırı olması nedeniyle mümkün olamayacağının altını çiziyor. FSEK gereği sadece meslek birliği üyeleri adına hak takibinin mümkün olduğunu söyleyen Köksal, "Meslek birlikleri dışındaki diğer kuruluşların üyeleri adına hak takip etmeleri durumunda feshedilmiş sayılacakları FSEK'in emredici bir düzenlemesidir. Her halükarda BSA ülkemizde artik korsan faaliyette bulunamayacak, bu ülkenin insanlarını ve kurumlarını daha yargılanmadan, savcılık aşamasında peşinen suçlu ilan edemeyecek" diyor.