Güncelleme Tarihi:
BİRÇOK SAĞLIK HABERİNDE KAYNAK BELİRTİLMİYOR
20-23 Ekim tarihleri arasında Berlin'de düzenlenen konferansta basında da sık sık gündeme gelen beslenme haberleri masaya yatırıldı. 8 farklı ülkede haberlerin toplandığını, 375 haberde benzer ifadeler olmasına rağmen haberlerin yüzde 49
DÜNYAYI ARTIK KRONİK HASTALIKLAR ÖLDÜRÜYOR
Toplantıda konuşan Uluslararası Halk Sağlığı Enstitüleri Birliği (IANPHI) Direktörü ve beslenme konusunda Avrupa'daki önemli isimlerden biri olan Prof. Dr. Pekka Puska "Dünyayı öldüren şeyler artık bulaşıcı hastalıklar değil, kronik hastalıklar. 2000 yılında Dünya Sağlık Örgütü dünyadaki en önemli konulardan birinin bu olduğunu söyledi. Tereyağ, şeker, ekmek, tuz ve yumurta sağlığa etkileri en çok tartışılan besinler. Ancak hiçbirine kesin olarak zararlıdır denilemez. Her zaman dengeli tüketilmesi gerekir. Ancak medyada her zaman yeni söylemlere ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden doktorların da basına nasıl anlatacağı önemli. Yoksa halk sağlığı tehlikeye giriyor." dedi.
DOĞRU ANLAŞILIR BİLGİYE İHTİYAÇ VAR
Harvard Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı Prof. Walter Willett'ın açılışını yaptığı konferansta doğru, anlaşılabilir ve bilimsel bilgiye ihtiyaç duyulduğu açıklandı.
Konferansa Türkiye'yi temsilen katılan Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Begüm Mutuş da, teknolojinin ilerlemesinin insanların sağlık ve beslenme konularındaki bilgilere daha kolay ulaşmasına neden olduğunu, buna karşın aynı oranda yanlış bilgiyi de beraberinde getirdiğini söyledi.
Mutuş, Google arama motorunda Türkiye’de “beslenme” başlığı altında arama yapıldığında 32 saniyede 15 milyona yakın sayfanın çıktığını anlattı. Mutuş, dünyada ise bu rakamın “beslenme“ başlığında 402 milyon, “sağlık” başlığında ise 3.7 milyar sayfaya ulaştığını anlattı. Mutuş, bilgi kirliliği ortadan kaldırmak için ulusal ve uluslararası referans kurumlara büyük görevler düştüğünü kaydetti.