Riyad ile İsrailli şirketin ‘casus yazılım’ teması

Güncelleme Tarihi:

Riyad ile İsrailli şirketin ‘casus yazılım’ teması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2018 08:30

İsrail’li Haaretz gazetesi, Suudi Arabistan hükümeti ile İsrailli casus yazılım şirketi NSO Group arasında, muhaliflerin telefonlarına sızmak için bir casus yazılım satın alınması konusunda geçmişte yürütülen müzakereleri yazdı.

Haberin Devamı

Habere göre, Riyad ile İsrailli firma arasında ‘casus yazılım’ müzakareleri, 2017’de Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yolsuzluk suçlamasıyla çok sayıda prens ve işadamını gözaltına aldırmasından aylar öncesinde başladı. Suudi istihbaratının eski başkanı Prens Turki el Faysal’a yakın isim Abdullah el Malihi ve Prens Selman’a yakın isim Nasser el Kahtani’nin Haziran 2017’de Viyana’da İsrailli şirkete bağlı yetkililerle ilk kez yüz yüze görüştükleri ve ‘Pegasus 3’ isimli casus yazılımla ilgili bilgi aldıkları aktarıldı.

‘İSTENDİĞİNDE AKTİF OLUYOR’

“Pegasus 3”, benzerleri gibi kullanıcının ekrana dokunmasıyla aktive olmak yerine ‘istendiği zaman’ aktif hale getirilebiliyor. İsrailli şirkete bağlı yetkililer, gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldüren Suudi infaz ekibini yönetmekle suçlanan Kahtani’den görüşme esnasında yakınlardaki bir alışveriş merkezine giderek bir ‘iPhone’ telefon satın almasını ve numarasını kendilerine vermesini talep etmiş. Suudi yetkililer de bu şekilde İsrailli şirketin telefona nasıl ‘sızabildiğini’ gözlemlemiş.

Haberin Devamı

‘TELEFONUNU ARADILAR’

İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim’de Suudi infaz ekibi tarafından öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın telefonunda da İsrailli şirketin ürettiği casus yazılımın bulunduğu öne sürülüyor. İddiaya göre, Kaşıkçı’yı öldüren infaz ekibi cinayetten sonra her yerde Kaşıkçı’nın telefonunu aradı ancak Kaşıkçı cinayet öncesinde telefonunu nişanlısı Hatice Cengiz’e bırakmıştı. Türk yetkililerin Kaşıkçı’nın ‘kaybolmasının’ ardından telefonu kriminal incelemeye aldığı biliniyor. Kanada’daki The Citizen Lab isimli araştırma grubunun Kaşıkçı cinayetinden bir gün önce yayımladığı rapora göre, Suudi Arabistan’ın casus yazılımlar vasıtasıyla muhalifleri takip ettiğini ispatlamak için yeterli kanıt bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!