Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 00:00
Mars’ın niye bir yarımküresi alçakken, diğer yarısı yüksek dağlarla kaplı? Bilim adamları, bu sorunun yanıtını bulduklarını iddia ediyor.
Bilim adamlarına göre, 4 milyar yıl önce Mars’a çarpan Plüton büyüklüğündeki bir göktaşı, gezegenin üzerinde Güneş Sistemi’nin en büyük kraterini oluşturken, iki yarımkürenin de orantısız olmasına yol açtı.
Üç ayrı bilim ekibinin yaptığı araştırmaya göre 4 milyar yıl önce Güneş Sistemi’nin gelişimi sürerken büyük gök cisimleri birbirine çarpıyordu. Aynı tarihlerde Dünya üzerinde meydana gelen benzer bir olay nediyle Ay’ın oluştuğu biliniyor. Mars’a çarpan devasa göktaşı, 8500 km genişliğinde ve 10 bin 600 km uzunluğunda, yani Avrupa, Asya ve Avustralya’yı kaplayacak büyüklükte bir krater oluşturdu.
ABD’nin prestijli üniversitesi Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) bir ekibin geliştirdiği yeni bir yöntemle yapılan gözleme göre, bu çarpışmanın etkisiyle oluşan ve şu anda kısmen silinen eliptik biçimli krater, Kızıl Gezegenin Tharsis bölgesinde bulunuyor. Amerikalı bilim adamları, İngiliz Nature dergisinde yayımladıkları bilimsel makalelerinde, asteroidin çarpmasının Mars’ın yarıkürelerinden birinin diğerinden neden daha alçak ve daha ince kabuklu olduğunu açıkladığını düşünüyor.