Son dakika haberleri: Orta Doğu'da gerilim tırmanıyor: İran'dan İsrail'i çıldırtacak açıklama

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberleri: Orta Doğuda gerilim tırmanıyor: İrandan İsraili çıldırtacak açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2024 11:24

İsrail-İran gerilimi Orta Doğu'da tansiyonu tırmandırmışken Irak’ın Babil kentinde İran destekli Şii Haşdi Şabi güçlerinin askeri üssünde patlama meydana geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ABD’nin üsse yönelik saldırı düzenlediği iddiasının doğru olmadığını açıklarken, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail'in İran'a saldırısına yönelik, "Dün gece İsfahan'da yaşananlar bir saldırı değildi. Kullanılan insansız hava araçları (İHA) ülkemizde çocukların oynadığı 2 veya 3 oyuncak mini drona benziyordu" dedi.

İsrail’in Tulkarem baskınında can kaybı 14’e yükseldi

ABD Temsilciler Meclisi’nde İsrail’e yapılacak 26,4 milyar dolarlık yardıma bugün onay verilirken, İsrail Filistinlilere yönelik katliamına devam ediyor. İsrail güçleri bugün Batı Şeria’da birçok noktaya baskın düzenledi. Tulkarem şehrinin doğusunda bulunan Nur Şems Mülteci Kampına erken saatlerde düzenlenen baskında hayatını kaybedenlerin sayısı 14’e yükseldi.

İsrail askerlerinin Tulkarem’deki Thabeth Thabeth Devlet Hastanesi'ne de baskın düzenlediği öğrenilirken, görgü tanıkları askerlerin hastanenin yakınındaki sağlık ekibini gözaltına aldığını aktardı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan ABD’ye “BMGK” tepkisi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’in Birleşmiş Milletler’e (BM) tam üyeliğini öneren yasa tasarısını reddeden ABD’ye tepki gösterdi. BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamanın ardından Abbas, Filistin Yönetimi'nin ABD ile ikili ilişkilerini yeniden gözden geçireceğini söyledi.


Abbas, “Dünya uluslararası hukukun uygulanması konusunda hemfikirken ve Filistin haklarının yanında dururken, ABD işgali desteklemeye devam ediyor. İsrail'i soykırım savaşını durdurmaya zorlamıyor. İsrail'e çocuklarımızı öldüren ve evlerimizi yıkan silahlar ve fonlar sağlıyor. Uluslararası forumlarda bize karşı duruyor, bölgede güvenlik ve istikrara hizmet etmeyen pozisyonlarda yer alıyor” dedi.

ABD’nin tüm uluslararası yasaları ihlal ettiğini vurgulayan Abbas, “İki devletli çözüme ve bölgede barışın sağlanmasına ilişkin tüm vaatlerini terk etti” ifadelerini kullanırken, Biden yönetimini verdiği sözler ile taahhütleri yerine getirmemekle ve İsrail’in Filistin fonlarını çalmasına sessiz kalmakla suçladı.

“Filistin'in BM’ye kabul edilmesi uzun süredir devam eden adaletsizliği düzeltecek bir adımdır”
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ülkesinde düzenlediği basın toplantısında Filistin’in BM’ye tam üyeliği konusunda yaptığı açıklamada, “Filistin'in bir an önce BM’ye kabul edilmesi, uzun süredir devam eden tarihi bir adaletsizliği düzeltecek bir adımdır” şeklinde konuştu.

Irak hükümetinden açıklama

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan açıklamada, gece saatlerinde Babil kentinde yer alan ve Haşdi Şabi’ye ait Kalso Askeri Üssü’nde meydana gelen patlamada 1 Haşdi Şabi mensubunun öldüğü ve aralarında subayların da bulunduğu 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Patlamanın 01.00 sıralarında gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, “Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin bulunduğu Kalso Askeri Üssü’nde önce patlama meydana geldi, ardından da yangın çıktı. Patlama sonucu 1 kişi hayatını kaybederken 8 kişi yaralandı” denildi. Yangına itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği aktarılan açıklamada, “Babil ve diğer bölgelerden gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu yangın yayılmadan kontrol altına alındı” ifadelerine yer verildi.

Olaya ilişkin soruşturma için Yüksek Teknik Komisyonun oluşturulduğu aktarılan açıklamada, “İlk veriler ve Irak’taki Koalisyon Güçleri ile ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda patlama sırasında herhangi bir uçuşun yapılmadığı bildirildi. Irak Hava Kuvvetleri Komutanlığı radar incelemeleri sonucu elde edilen verilere göre de patlama öncesinde ya da sonrasında Babil semalarında herhangi bir uçuş yapılmamıştır” açıklaması yapıldı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: "Kullanılan İHA'lar çocukların oynadığı oyuncak drona benziyordu"
İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: Kullanılan İHAlar çocukların oynadığı oyuncak drona benziyordu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail dün İsfahan Havalimanı ve İran Ordusuna ait Şikari 8'inci Ana Jet Hava Üssü'ne İHA'larla gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin New York'ta ABD merkezli NBC News kanalına röportaj verdi. İran'ın bölgede savaş ve gerginlik istemediğini belirten Bakan Abdullahiyan, İran'ın 13 Nisan'da İsrail'e yönelik saldırısının sadece 1 Nisan'daki konsolosluk saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildiğini hatırlattı. Abdullahiyan, "Operasyonun ardından ABD'ye mesaj göndererek İsrail'e yönelik saldırıyı devam ettirme niyetimizin olmadığını bildirdik. Elbette ABD'yi İsrail'i kontrol altında tutması ve savaşı bölgeye yaymaması konusunda uyardık. Çünkü bu (İsrail Başbakanı Binyamin) Netahyahu'nun kendi varlığını devam ettirmek adına izlediği bir yol" ifadelerini kullandı.

YIKICI VE GÜÇLÜ BİR KARŞILIK VERİRİZ

İran'ın İsrail'e yeniden bir karşılık verip vermeyeceği konusuna değinen Abdullahiyan, "İsrail, İran'a karşı yeni bir macera arayışına girerse önceki saldırıdan daha yıkıcı ve güçlü bir karşılık veririz" dedi. Abdullahiyan İsrail'e yönelik 13 Nisan'daki "Gerçek Vaat" Operasyonunun sınırlı ve orantılı gerçekleştirildiğini, İsrail'e ait sadece 2 askeri üssün hedef alındığı ve bu üslerin Şam'da İran konsolosluğuna yönelik saldırıda kullanıldığını söyledi.

Abdullahiyan, "İsrail yeni bir maceraya atılmazsa biz de bir şey yapmayız. Elbette dün gece ABD basını Siyonist rejimin İsfahan'da bir hava üssünü hedef aldığı şekline haberler yayınladı. Hayır bu bir saldırı değildi, büyük ihtimalle İsfahan içinden havalanan ve görüntü alarak casusluk yapmaya çalışan bazı mini dronların hava savunma sistemimiz tarafından düşürülmesiydi. Bizim için söz konusu dronlar ile Siyonist İsrail rejimi arasında bir bağlantı olduğu netleşmiş değil. Elbette İsrail rejimi bize karşı bir maceraya atılmak isterse ona daha sert ve yıkıcı bir cevap veririz" ifadelerini kullandı.

OYUNCAK DRONE'LARA BENZİYORDU

Abdullahiyan, "Dün gece İsfahan'da yaşananlar sadece 2 veya 3 adet mini dronun sınırlı bir alanda havalanması ve hızlı bir şekilde hava savunma sistemi tarafından imha edilmesidir. Gerçekleştirilen bu eylemin sorumluluğunu ise hiç kimse üstlenmedi. İsrail'in bu eylemi gerçekleştiği yönünde ortaya atılan iddiaları inceliyoruz. Medyanın ve bizim elimizde konuya ilişkin var olan bilgiler ve iddialar kesin ve net değil. Siyonist İsrail rejimi bir algı oluşturmaya çalışıyor olabilir. Eğer İsrail rejimi benim ülkemi hedef alacak bir eylemde bulunur ve bu bizim için kesin bilgi olursa İsrail'e onu pişman edecek ağır karşılık vermeye hazırız" şeklinde konuştu. Abdullahiyan İsfahan'da askeri hava üssüne yönelik bir saldırının gerçekleştirilmediği vurgulayarak, "Dün gece İsfahan'da yaşananlar bir saldırı değildi. Kullanılan İHA'lar ülkemizde çocukların oynadığı 2 veya 3 oyuncak mini drona benziyordu. Bu eylemin İran'a başka bir ülke tarafından önceden bildirilmesini gerektirecek bir önemi de yoktur" dedi.

Barbados, Filistin’i devlet olarak resmen tanıdı

Karayipler ülkesi Barbados, Filistin’i devlet olarak resmen tanıma kararı aldı. Barbados Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Kerrie Symmonds, “Kabinemiz Filistin Devleti'ni diplomatik olarak resmen tanımamız için zamanın geldiğine karar verdi” dedi.

Symmonds, Birleşmiş Milletler nezdinde her zaman çatışmaya iki devletli bir çözüm bulunması gerektiğini savunduğunu dile getirerek, “Ancak ironik bir şekilde dünyaya bunu söylememize rağmen Barbados, Filistin’i devlet olarak tanımamıştı. Ancak, ortada bir tutarsızlık var. Filistin'i bir devlet olarak tanımazken nasıl olur da iki devletli bir çözüm istediğimizi söyleyebiliriz?” ifadelerini kullandı.

Barbadoslu Bakan Symmonds, Filistin’i resmen tanıma kararının İsrail ile ilişkilerini etkilemeyeceğini dile getirdi.

Gazze'de can kaybı 34 bin 49’a yükseldi
Gazzede can kaybı 34 bin 49’a yükseldi

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 24 saatte düzenlediği 4 saldırıda 37 kişinin hayatını kaybettiği, 68 kişinin ise yaralandığı bildirildi. Açıklamada, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 34 bin 49’a, yaralı sayısının ise 76 bin 901’e yükseldiği kaydedildi.


Kritik ziyaretler...Bugün tüm gözler Türkiye'de
Kritik ziyaretler...Bugün tüm gözler Türkiyede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İstanbul'da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile bir araya gelecek.Kritik görüşme Ortadoğu’da İran-İsrail gerilimin arttığı ve bu nedenle Gazze’de ateşkes çabalarının ikinci plana atıldığı bir döneme denk geliyor.

Haniye ile yapılacak görüşmelerde, ateşkes için atılacak adımların yanı sıra Gazze’ye dönük insani yardımların artırılması ve daha etkin ve hızlı ulaştırılmasına ilişkin konular da ele alınacak.

MISIRLI BAKAN ŞÜKRİ DE İSTANBUL'DA

Haniye’nin İstanbul’da olduğu gün Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri’nin de Türkiye’de olması özellikle ateşkes ve insani yardımlar gibi konularda kilit pozisyonda olan Mısır’la görüş alışverişi açısından dikkat çekici bir gelişme.

Şükri’nin İstanbul’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi ve ardından iki bakanın basın toplantısı gerçekleştirmeleri bekleniyor.

İsrail güçlerinden, Nur Şems mülteci kampına baskın: 5 ölü
İsrail güçlerinden, Nur Şems mülteci kampına baskın: 5 ölü

İsrail güçleri, günlerdir sık sık baskın gerçekleştirdiği işgal altındaki Batı Şeria’nın Tulkarem şehrinin doğusunda bulunan Nur Şems mülteci kampına Perşembe gününden bu yana geniş çaplı baskın düzenliyor.

Dün bir kez daha mülteci kampına saldıran İsrail güçleri, Nur Şems mülteci kampında evler, dükkanlar, yolları yerle bir ederken kanalizasyon hatlarını da kullanılamaz hale getirdi.

İki gündür devam eden baskında İsrail güçleri ile kampta yaşayan Filistinliler arasındaki çatışma da sürüyor. Baskında 5 kişinin ölümüne neden olan İsrail güçleri, 4 kişiyi de yaraladı. Yaralıların hastanede tedavisi sürüyor.

Hamas'tan Irak'taki saldırıya kınama

Hamas Hareketinden yapılan açıklamada Irak’taki saldırının şiddetle kınandığı, bunun Irak'ın egemenliğinin ihlali olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Gazze Şeridi'nde Filistin halkımıza karşı yürütülen Nazi savaşına sağladığı askeri malzeme ve destekle bölgedeki tırmandırmadan Biden yönetimini sorumlu tutuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Irak'ta Haşdi Şabi üssünde patlama
Irakta Haşdi Şabi üssünde patlama

Irak’ın Babil kentinde İran destekli Şii Haşdi Şabi güçlerinin askeri üssünde patlama meydana geldi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD’nin üsse yönelik saldırı düzenlediği iddiasının doğru olmadığını açıkladı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyindeki Babil’de İran destekli Şii Haşdi Şabi güçlerinin Kalso askeri üssü hedef alındı. Patlama sesleri yükselen askeri üssünde yangın çıktı. Haşdi Şabi’den yapılan açıklamada, askeri üssünde maddi hasar meydana geldiği ve yaralananlar olduğu ifade edildi. Güvenlik kaynakları ise üsse yönelik hava saldırısı gerçekleştirildiğini, Haşdi Şabi üyesi 1 kişinin öldüğünü, 6’sının yaralandığını aktardı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin söz konusu üssü saldırı gerçekleştirildiğine dair iddiaların doğru olmadığı bildirildi. Açıklamada, “ABD'nin Irak'ta hava saldırısı düzenlediği iddialarından haberdarız. Bu iddialar doğru değil. ABD bugün Irak'a hava saldırısı düzenlemedi” ifadeleri kullanıldı.

WSJ'den dikkat çeken Hamas iddiası

The Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, Hamas'ın siyasi şefleri operasyon üslerini Katar dışına taşımayı planlıyorlar. Arap yetkililere dayandırılan haberde Hamas'ın son dönemde liderlerinin Katar'da yaşaması için iki bölge ülkesiyle temasa geçtiği ve bunlardan birinin Umman olduğu belirtiliyor.

Blinken: “Refah'ta askeri operasyonlar bizim desteklemediğimiz bir şey”
Blinken: “Refahta askeri operasyonlar bizim desteklemediğimiz bir şey”

Gazze Şeridi’nin güneyinde milyonlarca yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentine düzenlenmesi beklenen İsrail operasyonu ise bugün İtalya’da gerçekleştirilen G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından yeniden gündeme geldi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Refah’ta şu anda 1,4 milyon insan var ve bunların çoğu Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerindeki yerlerinden edilerek buraya gelmiş durumda. İnsanların buradaki çatışmadan kaçabilmelerini sağlayacak bir plan henüz görmedik. İnsanlar büyük ölçüde tehlikeden uzakta olsalar bile, Refah'ta oldukça önemli bir sivil nüfus da geride kalacaktır. Büyük bir askeri operasyonun bu nüfus için korkunç sonuçları olacağına inanıyoruz” dedi.

Washington yönetiminin Refah operasyonuna olan tavrına değinen Blinken, “Refah'ta büyük çapta askeri operasyonlar düzenlenmesi bizim desteklemediğimiz bir şey. Bu hedefe başka yollarla ulaşılabileceğine inanıyoruz. Bu hafta da dahil son birkaç haftadır İsrail ile bu konuda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!