İkinci Rus-Çeçen savaşı

Güncelleme Tarihi:

İkinci Rus-Çeçen savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rus Başbakan Putin, şeriatçı lider Basayev’e bağlı güçlerin Dağıstan’dan atılması için büyük çaplı operasyon başlattıklarını söyledi.

Rus birlikleri bağımsız islamcı bir devlet kurmak için Dağıstan'ın bazı yerleşim birimlerini işgal eden Çeçen gerillalara karşı topyekün saldırıya geçti. Rus Başbakan Vekili Vladimir Putin, dün İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, şeriatçı lider Şamil Basayev komutasında Çeçenistan'dan Dağıstan'a geçen güçleri kastederek, ‘‘Çeçen teröristlerin Dağıstan topraklarından çıkarılmasına yönelik büyük ölçekli temizlik harekatı başlatılmış durumda’’ dedi.

Rusya, Dağıstan'ın Botlih bölgesini denetim altına alan Çeçen güçlerini bir kaç günden beri havadan ve topçu ateşiyle bombalarken topyekün temizlik harekatı için bölgeye askeri yığınak yapıyordu.

Efsanevi Çeçen komutan Şamil Basayev'e bağlı güçler de Rus askerlerinin saldırıya geçtiğini doğruladı. Basayev güçleri Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de yaptıkları açıklamada, Rus birliklerinin Çeçenistan'a girdiklerini ve Stavropol bölgesi ile sınır oluşturan İçerskaya yakınlarında mevzilendiklerini bildirdiler.

Rus Savunma Bakanlığı kaynakları, başlatılan geniş çaplı harekat kapsamında öncelikle stratejik noktaların ele geçirilmeye çalışıldığını belirttiler.

Çeçen güçlerle birkaç yıl aradan sonra ikinci kez sıcak çatışmanın içine giren Rusya son saldırı emriyle, Kafkaslar'da eski otoritesini yeniden kurmaya kararlı olduğunu gözler önüne serdi. Nitekim Başbakan Vekili Vladimir Putin, Çeçenistan da dahil olmak üzere nerede olursa olsun, heryerde radikal dincilerin üslerini vuracaklarını söyledi. Putin, ‘‘Yakında Çeçenistan'daki terörist üsleri vuracağız. Bu gruplar nerede olurlarsa orası vurulacaktır’’ diye konuştu.

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin ülkede olağanüstü hal ilan edilebileceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!