BM’ye sitem: Erdoğan söyleyince sert oluyor

Güncelleme Tarihi:

BM’ye sitem: Erdoğan söyleyince sert oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2017 23:35

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, dün Hindistan ziyaretini tamamlarken, konuşmasında Birleşmiş Milletler’e (BM) sert sözlerle yüklendi. Erdoğan, Hindistan’da Jamia Millia İslamia Üniversitesi’nce verilen fahri doktora töreninde özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ADALET VAR MI, YOK

“Biz uluslararası istikrar ve barışın sadece adil bir sistemde sağlanabileceğine inanıyoruz. Adaletin de sorunları çözmekte görevli uluslararası kuruluşların yapılarından başlanarak tesisi gerekiyor. Bilhassa genel olarak Birleşmiş Milletler’in, ama özellikle de Güvenlik Konseyi’nin yapısının bir an önce reforme edilmesi şarttır. Örneğin dünyanın önemli ülkelerinden 1 milyar 300 milyon nüfusa sahip olan Hindistan’ın içinde olmadığı bir Güvenlik Konseyi’nin sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu kim iddia edebilir? 1 milyar 700 milyon nüfusa sahip olan İslam dünyasının temsil edilmediği bir Güvenlik Konseyi ne kadar adil olabilir?

Şu anda tüm dünyanın kaderini 5 ülkenin eline, diline nasıl bırakabiliriz? Bir ülke, atılan bir adıma, bir karara, ‘hayır’ diyorsa oradan bir kararın çıkması mümkün değil. Böyle bir şey olabilir mi? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde adalet var mı? Asla, böyle bir şey yok. Erdoğan bunu söylediği zaman ‘sert’ oluyor, Erdoğan bunu söylediği zaman ‘sevilmez’ oluyor, tamam da biz kime kendimizi sevdireceğiz? Aslolan budur. Biz, dünya mağdurlarına, mazlumlarına kendimizi sevdirebiliyorsak, bu bize yeter.

Haberin Devamı

İŞTE SURİYE, İŞTE IRAK

Demokrasi, insan hakları, özgürlükler gibi küresel düzeyde kabul görmesi için çalışılan değerlerin çıkarları icap ettirdiğinde bizzat bunları ifade edenler tarafından ihlali artık gizlenemez bir hakikat haline gelmiştir. İşte buyrun, şu anda Suriye, işte buyrun Irak... Yaşananlar ortada, bu kadar açık ve net her şey ortadayken hangi adaletten bahsediyoruz?

Milyona yakın insanı öldüren, bir devlet terörü estiren katil Esed hâlâ Suriye’nin başında durabiliyorsa bu Birleşmiş Milletler’e rağmen, artık söylenecek söz kalmamıştır. Dünyanın güçlü ülkeleri şu anda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki 5 daimi üye, acaba buna ne tür bir çözüm getirdi şu ana kadar? İşin içinde yaşayan biziz. 911 kilometre sınırı olan ülke biziz. Yaralı olan ülke de biziz. Şu ana kadar 3 milyon mülteciyi topraklarında barındıran biziz. 25 milyar dolar STK’larla birlikte oraya biz harcama yaptık. ‘Peki dünyadan size bir yardım gelmedi mi?’ Söyleyeyim, Avrupa Birliği bize söz verdi. 2016 Temmuz ayında ‘3 milyar avro göndereceğiz’ dedi. Ne geldi biliyor musunuz? 725 milyon avro.”

FETÖ UYARISI

Haberin Devamı

Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile düzenlediği ortak basın toplantısında da Hindistan’da 24 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden Hint güvenlik görevlileri için taziyelerini yinelerken FETÖ uyarısında da bulundu. Erdoğan, “Dostlarımızı FETÖ’nün örgütlenme modeli, devlete sızma şekilleri, insan kaynakları ve paravan kuruluşları hakkında bilgilendiriyoruz. Dost Hindistan’ın alacağı tedbirlerle FETÖ’yü ülkesinden tamamen çıkaracağına inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!