Astana üçlüsü İdlib için toplandı

Güncelleme Tarihi:

Astana üçlüsü İdlib için toplandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2018 01:37

SURİYE krizine çözüm bulmak amacıyla oluşturulan ve Astana üçlüsü olarak bilinen Rusya, Türkiye ve İran’ın dışişleri bakan yardımcıları dün Moskova’da sürecin işleyişini ele alan bir toplantı gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Rus diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmenin odağında Rusya ile Türkiye arasında 17 Eylül tarihinde varılan İdlib mutabakatının pratikte işleyişi görüşülerek, anlaşmaya dahil olmayan İran’a bilgi verilmesi yer aldı. Moskova’daki görüşmenin önemli konularından biri, Türk tarafının Şam rejiminin İdlib bölgesiyle ilgili radikal militanların çekilmediği tampon bölgedeki birkaç noktayı vurma hazırlıkları yaptığını gündeme getirmesi oldu. Türkiye, böyle bir adımın istenmeyen sonuçlar doğuracağı ve 27 Ekim tarihinde Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin İstanbul’da yapacağı dörtlü Suriye zirvesini olumsuz etkileyebileceği görüşünde.

ANAYASA KOMİSYONU

Toplantının ikinci önemli gündem maddesi Suriye Anayasa Komisyonu’nun kurulması oldu. Siyasi çözüm sürecinin vazgeçilmez parçası olarak görülen bu komisyon, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından oluşturulmaya çalışılıyor. Mistura’nın Şam yönetimine Suriye muhalefetinin taleplerini kabul ettirememesi durumunda kasım ayı ortalarında Rusya’nın tekrar Soçi şehrinde ikinci bir Suriye Ulusal Kongre toplama olasılığı gündeme geldi. Astana danışma toplantısında ev sahibi Rusya’yı Mihail Bogdanov, Türkiye’yi Sedat Önal, İran’ı ise Hüseyin Ansari temsil etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!