Afganistan’da deprem: Yüzlerce ölü ve yaralı var

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2022 12:21

Afganistan’ın Pakistan sınırına yakın Host kentinin 44 kilometre güneybatısında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde en az 1000 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Deprem bölgesinden ilk kareler geldi.

Haberin Devamı

Afganistan’da yerel medyada yer alan haberlere göre ülkenin doğusunda, Pakistan sınırında bulunan Host kentinin 44 kilometre güneybatısında 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Depremin hissedildiği bölgelere helikopterler ve kurtarma ekipleri sevk edildi. İlk belirlemelere göre depremden en çok Paktika vilayetinin Barmal, Ziruk, Naka ve Gayan bölgeleri etkilendi.

Deprem nedeniyle en az 1000 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. 

BBC'ye konuşan ve bölgede çalışan bir doktor, şimdiye kadar en çok kaybın Paktika eyaletinin Gayan ve Barmal bölgelerinde meydana geldiğini söyledi.

Afganistan’da deprem: Yüzlerce ölü ve yaralı var

Yerel medya ajansı Etilaat-e Roz ise Gayan'daki bir köyün tamamen tahrip olduğu bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

Paktika'da en az 90 evin yıkıldığı, onlarca insanın enkaz altında kaldığı belirtildi. Vilayetten gelen görüntülerde depremden etkilenenlerin helikopterlere taşındığı görüldü. Taş evlerin de yerle bir olduğu kameraya yansıdı.

Taliban hükümeti sözcüsü Bilal Karimi Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Paktika vilayetinin dört bölgesi şiddetli depremle sarsıldı, yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti ve yaralandı, onlarca ev yıkıldı. Tüm yardım kuruluşlarını bölgeye derhal ekip göndermeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Afganistan’da deprem: Yüzlerce ölü ve yaralı var

KOMŞU ÜLKELERDE DE HİSSEDİLDİ

Deprem, Hindistan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da, doğudaki Pencap eyaleti ve civarında da hissedildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) depremin büyüklüğünü 6.1 olarak açıklarken, daha sonra 5.9 olarak güncelledi. Komşu ülkelerden de hissedilen depremde can kaybının artmasından endişe ediliyor. 

Afganistan; Chaman, Hari Rud, Orta Badakhshan ve Darvaz fay hatlarının üzerinde bulunduğundan sık sık depremlerin meydana geldiği bir ülke.

 

Haberin Devamı

Afganistan’da deprem: Yüzlerce ölü ve yaralı var

Ülkede yıllardır devam eden çatışmalar, özellikle kırsal bölgelerde altyapı yetersizliğine yol açtı, binaların özensiz şekilde inşa edilmesine neden oldu. Bu yüzden Afganistan'da depremler hep büyük tahribat yaratıyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne göre Afganistan'da son 10 yılda meydana gelen depremlerde 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Ülkede depremlerin yılda ortalama olarak 560 kişinin ölümüne neden olduğu düşünülüyor.

Afganistan’da deprem: Yüzlerce ölü ve yaralı var

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan Afganistan'da meydana gelen deprem ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Haberin Devamı

'Afganistan’ın doğusunda bugün meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremin özellikle Paktika vilayetinde çok sayıda can kaybı ile yaralanmaya neden olduğu ve ciddi hasara yol açtığı büyük bir üzüntüyle öğrenilmiştir.

Halihazırda Afganistan’da faaliyetlerini sürdüren Kızılay tarafından bölgedeki depremzedeler için insani yardım sevk edilmiştir.

Türkiye her zaman olduğu gibi, depremden etkilenen kardeş Afgan halkına her türlü yardımı yapmaya hazırdır.

Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyor, yakınları ile kardeş Afganistan halkına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!