‘ABD, Suriye’de uzun kalacak’

Güncelleme Tarihi:

‘ABD, Suriye’de uzun kalacak’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2018 22:43

ABD basını, Trump yönetiminin Suriye’deki askeri stratejisini değiştirdiğini yazdı. Washington Post, Amerikan askerlerinin Suriye’de ‘belirsiz’ bir süre kalacağı ve yeni hedefin ‘İran’ olduğunu yazdı

Haberin Devamı

Amerikan Washington Post gazetesi, beş ay önce ABD askerlerini Suriye’den çekmek istediğini açıklayan ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye stratejisini değiştirerek ABD’nin bölgedeki askeri mevcudiyetini ‘belirsiz bir süre’ için uzatma kararı aldığını yazdı. Haber analizde, terör örgütü DEAŞ’a karşı mücadelenin neredeyse sonuna gelinmesine karşın, Trump yönetiminin Suriye’deki hedefini değiştirdiği ifade edildi. Yazıda, ABD’nin yeni hedefleri arasında “İranlı güçleri ve destekçilerini” Suriye’den çıkarmanın ve Suriye’de ülke halkının ve uluslararası kamuoyunun kabul edebileceği, tehdit edici olmayan bir hükümet kurmanın da bulunduğu ifade edildi. Habere göre, ABD’nin Suriye’de “belirsiz” bir süre kalmasına ilişkin planların, Rusya’nın Suriye’deki İran etkisinin azalması yolundaki çabalara destek sağlayıp sağlamayacağına yönelik şüpheden kaynaklanıyor.

RUSYA İLE GERİLİM

Habere göre, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD ordusunun 2018 sonunda ülkeden çekileceğine yönelik plandan vazgeçildiğini söyledi. ABD’nin Suriye’de yaklaşık 2 bin 200 askeri bulunuyor. Bu askerlerin önemli bir kısmı ülkenin doğusunda terör örgütü DEAŞ ile mücadele edilen bölgelerde konuşlu bulunuyor.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey, ABD güçlerinin ‘İran Suriye’yi terk edene’ kadar ülkede kalmasının planlandığını söyledi. Washington Post, ABD’nin yeni politikasının ABD askerlerini İran ve muhtemelen Rus ordusuyla karşı karşıya getirebilecek nitelikte olduğu yorumunu yaptı.

Haberde, “Jeffrey’in ABD’nin daha geniş rolüne ilişkin tanımı, siyasetçi ve siyasi analistlerin yıllar boyunca Obama’nın ve Trump’ın Suriye’ye yönelik tutarlı bir stratejisi olmadığına yönelik eleştirileri takip ediyor” ifadesi yer aldı. ABD’nin Suriye’deki mevcudiyetini uzatma kararına ilişkin ilk testin Rusya ve Esad rejiminin çok sayıda sivilin yaşadığı İdlib’e yönelik operasyonuyla gerçekleşeceği yorumu yapıldı. ABD ve Rusya’nın İdlib operasyonu arefesinde Akdeniz’deki askeri faaliyetlerini artırdığı gözlenmişti. ABD, Esad rejiminin İdlib’de kimyasal silah kullanması durumunda Batı ülkeleriyle birlikte Esad rejimini tereddüt etmeden vuracağını açıklamıştı.

‘ABD, Suriye’de uzun kalacak’


Haberin Devamı

ABD’Lİ GENERAL, ARANAN YPG’LİYLE BİR ARAYA GELDİ

Haberin Devamı

ABD’nin Irak ve Suriye’de DEAŞ terör örgütü ile mücadelede görevli üst düzey yetkililerinden biri olan General Paul Funk, Türkiye tarafından aranan terörist listesinin kırmızı kategorisinde yer alan ve YPG terör örgütünün en üst düzey yöneticisi olan “Mazlum Kobane” kod adlı Ferhat Abdi Şahin ile görüştü. Görüşmeye dair fotoğraf, koalisyonun resmi Twitter hesabından paylaşıldı.

SDG’DEN ‘ÖZYÖNETİM’ HAMLESİ

Suriye’de terör örgütü YPG’nin en büyük bileşenini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye’nin kuzeyi ve doğusunda ele geçirdiği topraklarda idari yapısını birleştirerek ‘özyönetim’ hamlesinde bulundu. Reuters haber ajansı, SDG’nin siyasi kolu ‘Suriye Demokratik Meclisi’nin düzenlediği toplantıda ülkenin kuzeyi ve doğusundaki bölgelerde bulunan yönetim kurullarının birleştirilmesi kararı alındığını duyurdu. ‘Kuzey Suriye ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ ismi verilen oluşumun 70 kişiden oluştuğu iddia edildi. Terör örgütü YPG’nin liderliğindeki yapıya, Menbiç, Rakka, Deyrizor ve Suriye’nin kuzeyindeki bölgelerden temsilcilerin katıldığı ifade edildi. Terör örgütü YPG, 2016 yılında o dönem Suriye’nin kuzeyinde elinde bulundurduğu topraklarda ‘federasyon’ ilan etmiş, söz konusu oluşumu hiçbir ülke tanımamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!