Güncelleme Tarihi:
Kafkaslar'da savaÅŸ sesleri...
Erdoğan Saakaşvili ile görüştü...
Çocuklarını gönderdiler... Â
Saakaşvili: "Güney Osetya bizim kontrolümüzde"
Rus tankları Gürcistan'a girdi / VİDEO
Savaşın Türk ekonomisine etkisi olmaz
ABD: "Hemen ateÅŸkes ilan edilsin"
Güney Osetya: "Gürcistan saldırısında 1400 kişi öldü"
Gürcistan Devlet Başkanı ise 4 Rus savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı. Rusya devlet televizyonu Rus tanklarının Güney Osetya'nın başkentinin içine doğru ilerlediğini duyurdu. 150 Rus tankı ve zırhlıların Güney Osetya'ya girdiği Gürcistan tarafından da doğrulandı. Rusya 10 askerinin öldüğünü açıkladı. Güney Osetya'da 100'lerce sivilin öldüğü belirtiliyor.
Rusya askeri havaalanı bombaladı
Rus savaş uçaklarının, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e 30 kilometre mesafedeki Marneuli havaalanını bombaladığı açıklandı. Marneuli askeri havaalanının modernizasyonu Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmıştı. Rus savaş uçakları kısa süre önce Tiflis yakınlarındaki Vaziani üssünü de bombalamıştı. Saldırıda yaralılar olduğu belirtildi.
"Gürcistan'a yardım ABD'nin çıkarına"
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili CNN International'a yaptığı açıklamada, ülkesinin kendini savunmaya çalıştığını söyledi. Saakaşvili, Gürcistan'a yardım etmenin ABD'nin çıkarına olduğunu vurguladı.
Gürcistan Devlet Başkanı, dünya liderlerinden Rusya'ya baskı yaparak Moskova'nın askeri operasyonlarını durdurmasını istedi. Saakaşvili, "Uluslararası toplumun Rusya Federasyonu'na açık bir mesaj göndermesini istiyoruz" dedi.
Pentagon: Destek talebi yok
ABD Savunma Bakanlığı Gürcü yetkililerle görüştüklerini ancak destek taleplerinin olmadığını açıkladı.
Rusya Gürcistan'ı bombaladı
Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'da çatışmalar sürerken, 4 Rus savaş uçağı Gürcistan topraklarını bu sabah bombalamıştı. Gürcistan hükümeti ise 3 saatlik ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.
Rusya'ya ait SU-24 bombardıman uçaklarının, Gürcistan'ın çatışmaların devam ettiği Güney Osetya bölgesindeki Kareli kentindeki polis merkezini bombaladığı belirtildi.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Rus bombardıman uçaklarının Kareli kentindeki polis merkezini hedef aldığı ve buraya iki adet bomba bıraktığı ifade edildi.
Polis binasının zarar gördüğü belirtilen açıklamada, herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, iki Rus savaş uçağının Kareli, üçüncüsünün ise Gori yakınına bomba bıraktığını, Kareli'de siviller arasında yaralılar bulunduğunu söyledi.
3 saat ateÅŸkes ilan etti
Gürcistan hükümeti, bugün TSİ 14.00'dan 17.00'a kadar ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Hükümetten yapılan açıklamada, ateşkes süresince bölgedeki ayrılıkçıların silah bırakarak teslim olmaları çağrısı yapıldı.
Silah bırakan ayrılıkçıların ayrıca af kapsamına alınacağı ve kendilerine güvenlik garantisi verileceği kaydedildi.
11 yerleşim birimi Gürcü kontrolünde
Gürcü birliklerin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'nin çevresindeki 11 yerleşim birimini kontrol altına aldığı belirtiliyor.
Gürcistan BaÅŸbakanı Lado Gurgenidze, taraflar arasında dün ateÅŸkes saÄŸlandıktan birkaç saat sonra bölgedeki Gürcü köylerinin bombardımana tutulması üzerine askeri operasyona baÅŸlamak zorunda kaldıklarını kaydetti.Â
10 Rus askeri öldü
Gürcistan'ın, kuÅŸatma altındaki Güney Osetya baÅŸkenti Tshinvali'ye açtığı topçu ateÅŸi sırasında 10 Rus barış gücü askeri öldü. Çatışmalarda yaralananlar var. Saldırıda Rus karargahlarının zarar gördüğü açıklandı.Â
 Saakaşvili: Rusya geniş çaplı saldırıya hazırlanıyor
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Rusya'nın geniş çaplı saldırıya hazırlandığını açıkladı.
Putin: Gürcistan'ın saldırısı yanıtsız kalmayacak
Rusya Başbakanı Putin'de Gürcistan'ın saldırısının yanıtsız kalmayacağını söyledi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, "saldırgan Gürcistan'ın Güney Osetya'daki eylemlerine Rusya'nın yanıt vereceği" uyarısında bulundu.
Putin, Pekin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Gürcistan liderliğinin Güney Osetya'da çok saldırgan eylemlere başvurduğunu, aralarında Rus barış gücü askerlerinin de bulunduğu kayıplar olduğunu" ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı da geçen hafta yaptığı açıklamada, sınırlarındaki bir savaşa kayıtsız kalmayacaklarını belirtmişti.
Gürcistan'da sorunlu bölgeler
Bağımsızlıktan bu yana Gürcistan halkı iç savaş dönemleri ve merkezden kopan Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinden gelen bağımsızlık taleplerinden kaynaklanan şiddet olayları yaşadı.
Diplomatik girişimlerin son yıllarda göreli bir sükûnet sağlamış olmasına rağmen, Rusya ile yakın bağları olan her iki bölge için de gerginlikler varlığını sürdürüyor.
Rusya'nın her iki bölgede de 1990'ların başından itibaren barış gücü askerleri bulunuyor. Tiflis sık sık bu askerleri ayrılıkçıların safında yer almakla suçluyor.