Güncelleme Tarihi:
Altılar ya da 5 1 olarak adlandırılan BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülke ile Almanya'nın, İran ile Avrupa Birliği arasındaki gayri resmi temasların sürmesi, ancak yeni yaptırımların da araştırılması konularında anlaştığı belirtildi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 5 1 grubunun, AB dış politika temsilcisi Javier Solana ile İran'ın başmüzakerecisi Said Celili arasında gayri resmi temasların sürmesi, ancak bu arada İran'a yönelik yeni yaptırımların da değerlendirilmesinden başka seçenekleri olmadığı konularında fikir birliğinde olduklarını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gonzalo Gallegos da, 5 1'lerin, İran'a yönelik BM Güvenlik Konseyi'nden dördüncü kez yaptırım kararı çıkmasını değerlendirmeye başlama konusunda anlaştıklarını söyledi.
Gallegos, 5 1'lerin BM Güvenlik Konseyi'nde yeni adımlar atılması ve olası yeni bir yaptırım kararının ana hatlarının değerlendirilmeye başlanması konusunu ele aldıklarını belirtti.
5 1'i oluşturan ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya, nükleer faaliyetlerini durdurması karşılığında İran'a yeni yaptırım talebinden vazgeçeceklerini bildirmişti.
İran'ın bu teklife verdiği yazılı yanıt, ABD tarafından kabul edilemez olarak nitelendirilmişti.
ABD: iRAN'A KARŞI CEZALANDIRICI ÖNLEM ALINMALI
Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, Air Force One uçağında yaptığı açıklamada, Batılı güçlerin, İran'a karşı cezalandırıcı olacak şekilde başka önlemler alması gerektiğini, çünkü Tahran'ın, nükleer faaliyetlerinin dondurulması yönündeki uluslararası teklife somut yanıt vermediğini söyledi.
Sözcü, İran'a yapılan bu cömert teklife olumlu yanıt verilmemesinin, müttefiklere daha fazla önlem almalarından başka seçenek bırakmadığını belirtti.
Bu arada Uluslararası atom Enerjisi Kurumundan (UAEK) üst düzey bir yetkilinin, yarın İran'ı ziyaret edeceği bildirildi.
UAEK sözcüsü Marc Vidricaire yaptığı açıklamada, Genel Müdür Yardımcısı Olli Heinonen'in, İranlı yetkililerle görüşmek üzere yarın bu ülkeye gideceğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya, İran'a, nükleer faaliyetlerini askıya alması karşılığında BM'nin yeni yaptırım talebinden vazgeçmesini teklif etmişti. İran, bu teklife verdiği yanıtı dün 5 1'i temsil eden AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'ya bir mektupla ulaştırmıştı. Batılı yetkililer, mektupta somut yanıt bulunmadığını belirtmiş, Amerikalı yetkililer de bu yanıtın kabul edilemez olduğunu bildirmişti.
Tahran'ın mektupta, "teklife en kısa zamanda 'açık yanıt' vermeye hazır olduğunu, ancak eş zamanlı olarak karşı taraftan da sorularına 'açık yanıt' beklediğini" ifade ettiği bildirilmişti.
FRANSA: İRAN'IN YANITI YETERSİZ
Fransa, nükleer faaliyetlerinin durdurulmasına karşılık daha fazla BM yaptırımı uygulanmaması yönündeki uluslararası teklife İran'ın verdiği yanıtı yetersiz buldu.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Romain Nadal, Paris'te yaptığı açıklamada, İran'ın yanıtının, bu ülkenin nükleer programını donduracağını kabul edip etmediği sorusuna hiçbir açıklık getirmediğini söyledi.
Sözcü, İran'ın yeniden net bir yanıt vermeme yolunu seçmesinin üzücü olduğunu da belirtti.
RUSYA: İRAN'IN YANITI İÇİN TARİH ŞARTIMIZ YOK
Rusya'nın BM daimi temsilcisi Büyükelçi Vitaliy Çurkin, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorulara yanıt vermesi için Rusya'nın herhangi bir tarih şartı olmadığını söyledi.
Çurkin, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Onların yanıtları için kendimize bir tarih sınırlaması koymadık. Devam eden bir diyalog var. Ancak bakanlar tarafından Eylül ayında değerlendirilmesi gereken bir konu var” diye konuştu.
Büyükelçi Çurkin, İran'ın nükleer program sorununun çözümü sürecine dahil olan Rusya, İngiltere, ABD, Fransa, Almanya ve Çin'in dışişleri bakanlıklarından üst düzey yetkililerin bugün konuyla ilgili yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin gazetecilerin sorusunu yanıtlamadı.
BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya'nın dördüncü yaptırım kararını göz önünde bulundurma konusunda anlaştığı yolundaki ABD'den gelen açıklamanın hatırlatılması üzerine de Çurkin, bu konunun New York'ta gündeme gelmediğini belirterek, “Burada herhangi bir dayatma görmüyorum” dedi.
İran'ın 6 ülke tarafından 19 Temmuzda yapılan önerilere açık bir yanıt vermediğinin hatırlatılması üzerine ise Çurkin, “Biz açık bir evet yanıtını tercih ederdik, ama hepimizin bildiği gibi bu durum çok daha karmaşık. Ancak biz diyaloğun devam edebileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Çurkin, İran'ın detayları kamuoyuna açıklanmayan öneri paketini kabul etme olasılığının bulunduğunu da söyledi.