A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 18:07
Fransa'nın, terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki ele başlarından Nedim Seven'i tutukladığı bildirildi.
Fransız
Haber Ajansı (AFP), Fransa'da daha önce hakkında terör örgütüne mali destek sağlamak suçundan dava açılan ve adli denetim altında tutulmak kaydıyla serbest bırakılan Seven'in, “adli denetim şartını ihlal ettiği” gerekçesiyle tutuklandığını duyurdu.
Hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarılan Seven, Mart ayında sahte diplomatik pasaportla Roma'da gözaltına alınarak sorgulanmıştı. İtalyan basını, terör örgütünün Avrupa'daki “gizli kasası” olarak bilinen Seven'in, Roma'dan Ermenistan'a gitme hazırlığı içinde olduğunu yazmıştı.
Aralarında Rıza Altun ve Nedim Seven gibi bölücü örgütün Avrupa'daki elebaşılarının da bulunduğu 8 PKK mensubunun, 23 Şubat 2007 tarihinde Paris'te çıkarıldıkları istinaf mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmaları kararlaştırılmıştı.
Paris'te 5 Şubat 2007 tarihinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde terör örgütünün kullandığı bir “kültür merkezine” baskın düzenlenmiş, çeşitli evraka ve bilgisayarlara el konmuştu. Buraya düzenlenen baskının, terör örgütüne maddi destek sağlayan ve örgütün Avrupa'daki üst düzey sorumluları olduğu tahmin edilen kişilere karşı Paris'in çeşitli banliyölerinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde yapıldığı bildirilmişti.
Tutuksuz yargılanmalarına karar verilenler hakkında, teröre mali kaynak sağlama dışında, “organize suç” ve “kara para aklama” suçlarından dava açılmıştı. Fransız basını, tutuksuz yargılanmalarına karar verilenlerin uyuşturucu kaçakçılığı yapmaları olasılığının ciddi düzeyde gündemde olduğunu yazmıştı.
Paris'teki operasyon, 2 PKK'lı teröristin döviz bürosunda kaynağını açıklayamadıkları 200 bin avroyu dolara çevirmek isterken gözaltına alınmaları sonucu başlatılan soruşturma çerçevesinde düzenlenmişti. Fransa tarafından hakkında adli denetim kararı çıkarılan Rıza Altun'un daha sonra Avusturya üzerinden kuzey Irak'a gittiği belirlenmişti.
Fransa'da terör örgütü PKK'nın faaliyetleri, 1993 yılında yasaklanmıştı.