Güncelleme Tarihi:
Uluslararası yayın organları, haberi manşetlerine taşırken, gözaltıların zamanlamasına da dikkat çekti.
CNN:
CNN, haberi, "Gelişmeler İslami kökenli AKP ile ülkenin laik kurumlarına mensup AKP karşıtları arasındaki büyük ve ciddi gerginliği gözler önüne serdi" ifadeleriyle duyurdu.
CNN Amerika televizyonu, Türkiye’de aralarında iki emekli general ve gazetecilerinde bulunduğu 22 kişinin Ankara, İstanbul, Antalya ve Trabzon’da düzenlenen bir dizi operasyonda, hükümeti devirmek amacıyla darbe yapmayı planladıkları şüphesiyle gözaltına alındıklarını belirterek, “Türkiye’de siyasi tansiyon yükseldi” yorumunu yaptı.
The Guardian:
Gazete, haberi, "Türk mahkemesi iktidar partisinin kapatma davasını görüşmek üzereyken, yeni tutuklamalar" başlığıyla verdi. Gazete gözaltıların davanın önemini düşürdüğünü yazdı.
Guardian muhabiri Robert Tait ise, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın Anayasa Mahkemesi’ne sözlü açıklaması öncesi duyurulan gözaltılar, Türkiye’nin sendeleyen siyasi sistemini çöküşe daha da yaklaştırdı.” yorumunda bulundu. Gelişmeleri bugünkü başyazısına da taşıyan Guardian, “Demokrasi ve hukuk” başlığıyla verdiği yazıda, Türkiye’nin yasal sisteminin, giderek AKP ve laik karşıtları arasındaki mücadelede daha tehlikeli bir savaş alanına dönüştüğünü ifade etti.
The Independent:
Independent ise haberi "Nobel ödüllü yazarı öldürme planı yapan iki general gözaltına alındı" başlığıyla verdi.
Financial Times:
Gazetede haber "Darbe soruşturmasının getirdiği gözaltılar, Türkiye'nin uzun dönemdeki istikrarına korkuları ekledi" şeklinde yer aldı.
Daily Telegraph:
İngiliz gazetesi, Ergenekon soruşturmasındaki son gözaltılara haberinin sadece son cümlesinde yer veriyor. Gazete, daha çok AK Parti hakkındaki kapatma davasında yaşanan son gelişmelere ağırlık verdi. David Blair imzalı yazıda, AKP’nin muhtemelen Türkiye’nin en popüler partisi olduğunu, bu partinin geleceğinin Türkiye’nin muhtemel Avrupa Birliği üyeliğine yönelik hayati konuyu etkileyebileceğini belirtiyor. Blair, “Eğer yargıçlar AKP’yi yasaklama kararı alırlarsa, Türkiye Avrupa Birliği üyelerinden istenen demokratik standartları ihlal ettiği için süreç durdurulabilir” diyor.
Deutche Welle:
Alman Deutche Welle’e göre, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen, "Türkiye'de siyasi istikrarın tehlikede olduğunu" söyledi. Verheugen, "Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye verilen olumsuz mesajlarla, Türkiye’de ordu ve yargının siyaseti dizayn etme çabalarının, Avrupa Birliği sürecine zarar verdiğini“ kaydetti.
Verheugen ayrıca, "Türkiye’de istikrarsızlığın, Avrupa açısından son derece olumsuz sonuçları olabileceği" uyarısınını da yaptı
Spiegel dergisi :
“İktidar patisi ile laikler arasındaki kavga büyüyor” başlığı ile verdiği haberde, “Türkiye’deki sisyasi gerilim, gittikçe tırmanıyor. AK Parti’nin kapatma davasında sona yaklaşıldı derken, AK Parti’den karşı atak geldi. Şimdi de 20 kadar hükümet karşıtı göz altına alındı. Türkler, kapatma davası ile ilgili karar gelmeden daha kötü şeylerin gerçekleşebileceğinden korkuyor.” yorumunu yaptı. Haberde “Bugün Türkiye’de hüzün hakim. Ağustos’ta daha beter günlerin gelmesi bekleniyor” ifadesi yer aldı.
La Stampa:
İtalyan gazetesi, Türkiye'de dün yaşanan gelişmelar için, "Türkiye'de generaller tutuklandı. Bir tür Gladio'dan söz ediliyor" başlığını kullandı. Gazete, "Türkiye'de siyasi gerilimin had safhada olduğu bir dönemde tesadüflere pek inanılmıyor. Hükümeti göz dağı vermekle suçlayan Cumhuriyet Halk Partisi de mahkemelik vaziyette" ifadelerine yer verdi.
Il Sole 24 Ore:
Türkiye'deki gelişmeyi ilk sayfadan, "Erdoğan'ın polisi 24 laik eylemciyi tutukladı" başlığı altında, "Başsavcı İslamcı partinin yasaklanmasını talep ederken operasyon düzenlendi. Polis, aralarında iki emekli paşanın da bulunduğu 25 kişiyi, darbe hazırlığı yaptıkları iddiasıyla gözaltına aldı" ifadelerini kullandı.
Gazete, "Laikler ve İslamcılar. Türkiye rehine konumunda" başlıklı yorum yazısında ise iki kesim arasındaki gerilimin giderek tırmandığını ileri sürdü. Yorum yazısında, "Operasyon, askerler ile Başbakan Erdoğan'ın partisi arasındaki gerilimi de tırmandırdı. Asıl risk ise şu noktada: Maçı kim kazanırsa kazansın, ekonominin uluslararası nedenlerden dolayı zaten sıkıntı içinde olduğu bir dönemde enkazla karşı karşıya kalabilir" denildi.