Güncelleme Tarihi:
2008'i tuvalet yılı ilan eden BM, insanların yüzde 40'tan fazlasının sağlıklı tuvalet imkanından mahrum olduğunu bildirdi. BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü Müdür Yardımcısı David Heymann, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, sağlıksız tuvaletler yüzünden bulaşan hastalıkların dünyada her yıl iki milyon çocuğun hayatına mal olduğuna dikkati çekti.
Bulaşıcı hastalıkların dünyada yılda 15 milyon kişinin ölümüne yol açtığını vurgulayan Heymann, altyapının sağlıklı hale getirilmesiyle bu sayının bir çırpıda azalacağını belirtti.
Birçok ülkede tuvalet konusunun yıllarca ihmal edildiğini anlatan DSÖ yetkilisi, yeryüzündeki insanların yüzde 41'inin sağlıksız tuvaletlerde ihtiyaç gördüğünü, bir başka ifadeyle insanların kirli sularla temas ettiğini, bunun da başta ishal olmak üzere hastalıklara davetiye çıkardığını anlattı.
Tuvaletsiz yerlerde taciz ve tecavüz riski fazla
BM uzmanlarına göre, tuvaletsizlik, sağlık dışında güvenlik açısından da sakınca doğuruyor. Öyle ki, özellikle kadın ve çocuklar, geceleri tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkınca taciz veya tecavüze uğrayabiliyor.
Tuvalet yokluğu, eğitim alanına da olumsuz yansıyor. Bazı okullarda kız ve erkekler aynı tuvaletleri kullanıyor, ancak kızlar ergenliğe geçişte tuvaleti yok diye okulu bırakıyor. BM verilerine göre, 1990'la 2004 arasında 1,2 milyar insan daha sağlıklı tuvalet imkanına kavuştu. Ancak halen yaklaşık 2,6 milyar insanın evinde tuvalet yok...
DSÖ uzmanlarına göre, tuvalet sistemini iyileştirmek için harcanacak 1 lira, ortalama 9 lira olarak geri dönüyor. Sözgelimi, 1991 yılında Peru'da başgösteren kolera salgını 800 milyon dolarlık fatura çıkardı. Oysa çok daha küçük bir rakamla gecekondu mahallelerinin tuvalet altyapısı ıslah edilebilir ve böylece bu salgının önüne geçilebilirdi...