Rice: Türkiye ile dayanışma tam

Güncelleme Tarihi:

Rice: Türkiye ile dayanışma tam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2008 10:512dk okuma

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Türkiye ile PKK konusunda mutlak bir dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, TSK’nın terör örgütü PKK’ya karşı Kuzey Irak’ta başlattığı operasyona ilişkin, “Türkiye ile PKK konusunda mutlak bir dayanışma içinde olduğumuzu dile getirmeye devam ediyoruz” dedi.

Rice, bununla birlikte, Irak’ın istikrar ve ilerlemesinin Türkiye’nin çıkarına olduğunu ve bu ülkenin istikrarının bozulmaması gerektiğini söyledi.

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Rice’a, Türkiye’nin operasyonundan ABD’nin kaygı duyup duymadığı soruldu. Rice, “Türk hükümetiyle çeşitli düzeylerde temas halindeyiz. PKK konusunda Türkiye ile mutlak dayanışmamızı dile getirmeye devam ediyoruz. PKK, ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanıdır. PKK, aynı zamanda Irak halkının ve Irak hükümetinin de düşmanıdır. Irak toprakları, Türkiye’ye karşı terörist saldırılar için kullanılmamalı” dedi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Rice, “ancak Irak’ın istikrarı ve ilerlemesinin Türkiye’nin çıkarına olduğu konusunda da çok açık olduk. Dolayısıyla Irak’taki kırılgan ancak ilerlemekte olan durumun istikrarını bozacak hiçbir şey yapılmamalı” diye konuştu.

Rice, Türkiye’ye ilişkin sözlerinin sonunda, “Bu son operasyon, mümkün olan en kısa sürede bitirilmeli. Şunu akılda tutmalıyız ki, bir taraftan teröristlerin yaptıkları işin durdurulması gerekirken, diğer taraftan da bölge istikrarsızlaştırılamaz. Irak hükümetiyle Türk hükümeti arasında temasları teşvik ettik” ifadelerini kullandı.

BRYZA: YANLIŞ ANLAŞILDIM

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve  Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza da, ülkesinin Türkiye'nin PKK terörünü yenme çabalarını güçlü şekilde desteklediğini söyledi.

Bryza, “Daha önce Brüksel'de, Türkiye'nin PKK terörünü yenme yönündeki çabalarını ABD'nin güçlü şekilde desteklediğini ve Türkiye'nin, bu çabalarda bölgesel koordinasyonun sağlanmasını sürdüreceğine yönelik  umudumu dile getirdim. Türkiye'nin, bu olayda bunu yaptığını belirtmekten memnunun” dedi.

Brüksel'deyken operasyona ilişkin söylediği belirtilen, “bu çok iyi bir�haber değil” şeklindeki sözünün yanlış anlaşıldığını ifade eden Bryza,  bu sözü, bir gazetecinin, operasyonu olduğundan farklı tanımlaması  üzerine dile getirdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!