Defne BARAK
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2008 00:002dk okuma
Geçen ay suikasta kurban giden eski Pakistan başbakanı Benazir Butto’nun kız kardeşi Sanem Butto, ilk kez Hürriyet’e konuştu. Babası idam edilen ve iki erkek kardeşinin ardından ablasını da siyasi cinayete kurban veren Sanem Butto, "Annem Alzheimer hastası. Benazir’in öldürüldüğünü hálá bilmiyor" dedi.
BENAZİR Butto’nun, kendisinden dört yaş küçük kardeşi Sanem, Butto kardeşlerin hayatta kalan tek üyesi. Suikasttan birkaç saat sonra telefonla arayan onca kişi, başsağlığı diledikten sonra, Sanem’e partinin başına geçmesini önermiş. İdam edilen eski devlet başkanı babası Zülfikar Butto ile zehirlenerek ve vurularak öldürülen iki erkek kardeşinden sonra, Pakistan muhalefetine liderlik eden ablasını da kaybeden Sanem, verdiği ilk röportajda, "Ailede siyasetin dışında kalan bir tek ben vardım. Erkek kardeşlerim ve ablam beni korurdu" dedi.
Sanem Butto, ablası Benazir’i en son 18 Ekim’de, 9 yıllık sürgünün ardından Dubai’den Pakistan’a dönerken görmüş. Siyasetçi olarak değil, bir aile bireyi olarak orada olması gerektiğini düşünen Sanem Butto, "Gitmemesini söylemiştim, ama kararını çoktan vermişti. Uçak bayram yeri gibiydi. Pakistan’a inince ayrıldık" dedi. Benazir miting miting dolaşırken, kendisinin aile evinde kaldığını belirten Sanem şöyle anlatıyor: "İlk bombalı suikast girişimi sonrasında ablamla birbirimize sarılmıştık. Birbirimizin gözlerine bakamıyorduk. İçimde kötü bir his vardı. Ayrılırken vedalaşmadık ve bu onu son görüşüm oldu. Üzgündü, adeta bize veda ettiğini biliyordu. Kızıma çok güzel bir kolye hediye etti. Ona baktıkça teyzesini hatırlıyor."
BİLAVEL’E GÖZÜ GİBİ BAKIYOR
İngiltere’de yaşamını sürdüren Sanem Butto, ablasının ölümüyle boşalan Pakistan Halk Partisi liderliği koltuğuna tüm ısrarlara rağmen neden oturmadığı sorusuna da şu yanıtı veriyor: "Ah, hayır, hayır. Hiçbir zaman siyasete girmedim. Asla sevmedim. Babam bile idam cezasının infazını beklerken bana ’Şimdi siyaseti neden sevmediğini anlıyorum’ demişti."
Sanem Butto, "Daha birkaç gün önce Oxford’da okuyan Bilavel’in yanındaydım. Ayrılmadan önce yatağını bile topladım. Bilavel önce iyi notlarla eğitimini bitirecek, beş altı yıl sonra siyasete girebilir" diye konuştu.
Benazir’in yolladığı son çiçek buketini, solmasına rağmen vazoda tuttuğu gözlenen Sanem, Dubai’de kalan anneleri hakkında da ilk kez konuştu ve şunları söyledi: "Ablamla Dubai üzerinden Pakistan’a dönerken anneme uğradık. Sağlığı iyi değil. Alzheimer hastası. Ablamın öldürüldüğünü bilmiyor. Belki hiç bilmemesi daha iyi."
Hayden: El Kaide öldürdü
AMERİKAN Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Michael Hayden, Benazir Butto suikastının arkasında El Kaide’nin ve Taliban’a yakın militan aşiret reisi Beytullah Mehsud’un bulunduğunu açıkladı. Hayden, Washington Post’a verdiği röportajda, Pakistan muhalefetinin laik liderinin ölümü konusunda İslamabad hükümetinin yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarıyla örtüşen bilgiler verdi. Hayden, "Bu iş Beytullah Mehsud’un şebekesi tarafından yapıldı. Bunu sorgulamak için neden yok" diye konuştu.