Güncelleme Tarihi:
Amerikan Washington Post gazetesi, ABD'nin Türkiye'ye, Irak'ın kuzeyindeki PKK teröristlerini vurmada istihbarat yardımında bulunduğunu yazdı. �
Ann Scott Tyson ve Robin Wright imzalı, gazetenin birinci sayfasından verilen haberde ABD'nin, Türk ordusunun bu ay içinde, pazar günkü hava saldırısı da dahil olmak üzere, Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK hedeflerini tespitte anında istihbarat sağladığını kaydetti.
Amerikan askeri personelinin, Ankara'da bir “istihbarat paylaşma merkezi” kurduğu belirtilen haberde, bu merkezin, bu dağlık bölge üzerinde uçan Amerikan savaş uçakları ve insansız casus uçaklarının elde ettiği görüntü ve istihbaratı Türkiye ile paylaştığı belirtildi. Bu bilgiyi gazeteye sağladığı belirtilen üst düzey Amerikalı yetkili, bu faaliyetin amacının, terör örgütü PKK'nın hareket ve faaliyetlerini tespit etmek olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE'YE HEDEF KOORDİNAT VERİLDİ
Bir Amerikan askeri yetkilisiyse ABD'nin temel olarak Türklere, hedef koordinatlarına ilişkin bilgi verdiğini, bunun ardından da Türk ordusunun, bu istihbarata karşı harekete geçip geçmemeye karar verdiğini ve ABD'yi ne yapacağına ilişkin bilgilendirdiğini belirtti.
ABD'nin, yapılan saldırıları onaylayıp onaylamadığı konusunda açık bir yanıt vermeyen askeri yetkili, “onlar bize (biz, bu konuda bir şey yapmak istiyoruz) dedi, biz de (tamam, bu sizin kararınız) dedik” ifadesini kullandı.
Irak'taki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin, Türk hava akınını, “Irak egemenliğinin ihlali” olarak nitelediğini ve bölgesel yerel meclisin saldırıları kınadığını yazan gazete, ajans haberlerine göre dün de 150-300 Türk askerinden oluşan bir grubun sınırı geçip Dohuk'a girdiğini belirtti.
Gazete, NATO müttefiki Türkiye'ye yardımda ABD'nin oynadığı rolün, ABD'nin Irak'taki diplomatik girişimlerini sıkıntıya sokabileceğini, özellikle Iraklı siyasi liderleri siyasi uzlaşmaya yönlendirmenin zorlaşacağını ileri sürdü.
Washington Post ayrıca, “Türkiye ile işbirliği yapması ABD'yi, 2003 yılında Saddam Hüseyin hükümetine karşı Amerikan askerlerine topraklarını açmayı ve kuzey cephesi oluşturmayı reddeden bir ülkeye yardım etme konumuna yerleştiriyor. Aynı zamanda, liderlerinin, Irak'taki Amerikan askeri varlığını kuvvetle desteklediği Iraklı Kürt azınlıkla arasını açıyor” ifadesini kullandı.
Kuzey Irak'taki Kandil dağındaki üslerinden Türkiye'ye saldırılar düzenleyen PKK teröristlerinin, Amerikan siyaset üreticileri için zorlu bir ikilem yarattığı belirtilen haberde, Türkiye'nin, kuzey Irak'taki terör örgütü kamplarına karşı çok kapsamlı, geniş bir operasyon düzenlemekle tehdit ettiği, bununsa Irak savaşında yeni bir cephe açılmasına neden olarak, ihtiyaçlarının yüzde 70'ini Türkiye üzerinden kargoyla alan Irak'taki ABD ordusunun durumunu zora sokacağından endişe edildiği yazıldı.
Gazeteye konuşan üst düzey askeri yetkili, istihbarat işbirliğinin, üst düzey Amerikan askeri yetkilileriyle ABD Savunma Bakanlığı Pentagon yetkililerinin, Türk muhataplarıyla görüşmeleri çerçevesinde gerçekleştiğini ve terör örgütü PKK ile mücadelede daha kapsamlı bir strateji üretilmesine çalışıldığını kaydetti. Hedef koordinatlarının verilmesine ek olarak Amerikan askeri yetkililerinin, terör örgütü PKK ile mücadelede “askeri olmayan tedbirler” konusunda ve Irak hükümetiyle diyaloğa girişilmesi konusunda Türkleri cesaretlendirdiği belirtildi.
ABD'nin sağladığı istihbaratın Türk ordusuna, 1 aralık tarihinde Irak'ın kuzeyine düzenlenen bir operasyonla terör örgütü PKK'ya “ciddi kayıp” vermesine yardım ettiği, ayrıca pazar günü düzenlenen hava saldırısında bu istihbaratın rol oynadığı ifade edildi.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, ekim ayında yaptığı bir konuşmada, Türklere terör örgütü PKK konusunda “üzerinde eyleme geçilebilir istihbarat” sağlama isteğini dile getirdiğini belirten gazete, ancak bugüne kadar ABD'nin sağladığı istihbaratın niteliği konusunda bilgi verilmediğine işaret etti.
ANKARA'DA İSTİHBARAT MERKEZİ
Ankara'da Amerikalı askeri personelin yardımıyla oluşturulan istihbarat merkezine ek olarak, Irak'ın başka bölgelerinde görevli insansız casus uçakları ve diğer askeri uçakların, terör örgütü PKK'yı tespit için yeniden yönlendirildiği belirtildi.
Gazete, ABD'nin Irak'taki komutanı David Petraeus, ABD Genelkurmay Başkan yardımcısı Orgeneral James Cartwright ve ABD'nin Avrupa'daki kuvvetlerinin komutanı Orgeneral John Craddock'un geçen ay Türk ordusuyla terör örgütü PKK'ya karşı ortak mücadele çabalarını konuşmaya başladığını ve diplomatik, siyasi ve ekonomik tedbirlerin de ele alındığını kaydetti. Gazete ayrıca ABD'nin, Türkiye, Irak ve “yarı otonom” olarak nitelediği bölgesel yönetim arasında diyalog kurulmasına çalıştığını da yazdı.
Amerikalı yetkililer ve Iraklı Kürtlerin Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'nın bazı bürolarını kapattığı ve terör kamplarına giden lojistiği engellemek amacıyla bazı yolları kapattığı belirtildi.
Washington Post, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kasım ayında ABD Başkanı George Bush ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmesi öncesinde gazetecilere, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı sabrının taştığı ve Türk-Amerikan ilişkilerinin ciddi bir testten geçtiğini söylediğini yazdı.
Gazeteye konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili, Türkiye'ye terör örgütü PKK konusunda istihbarat sağlanması konusundaki anlaşma ve düzenlenen askeri ziyaretlerin, Türk-Amerikan ilişkilerinde “farklı bir safhaya geçildiği” algılamasını yarattığını söyledi. Aynı yetkili, “Türkler, bunun nasıl işleyeceğini görmek istiyor” dedi.