Kamplar vurulursa PKK sorununun çözümü zorlaşır

Güncelleme Tarihi:

Kamplar vurulursa PKK sorununun çözümü zorlaşır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2007 10:52

“PKK’nın silahsızlandırılması, dağıtılması ve (topluma) yeniden entegre edilmesi” raporunu kaleme alan Amerikan Ulusal Dış Politika Komitesi adlı düşünce kuruluşunun proje direktörü David L. Phillips, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu tür sorunların askeri yöntemlerle çözüleceğini sanan ABD Başkanı George Bush’un hatasına düşmemeli" dedi.

Haberin Devamı

Raporla ilgili olarak Referans Gazetesi'nden Cevdet Aşkın'ın sorularını yanıtlayan Phillips, Kuzey Irak’ta PKK kamplarına yönelik hava saldırısının taktik hiçbir değerinin olmadığını söyleyerek “Bu tür saldırılarla ne PKK’nın kökü kazınır ne de operasyonel kabiliyeti azaltılır” diye konuştu. Phillips, harekâtın istenmeyen sonuçlara yol açacağına dikkat çekerek Türkiye’deki Kürtlerin radikalleşeceğini, Kuzey Iraklı Kürtlerle PKK’nın aynı çizgiye geleceğini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği'yle geleceğinin sıkıntıya gireceğini ileri sürdü. Kamplara harekâtın ABD ile Türkiye arasında da sorun yaratacağını belirten Phillips, “Hava saldırıları sorunu çözmez, daha da zorlaştırır” dedi.

RAPOR NASIL HAZIRLANDI

Raporda uluslararası toplumun PKK'nın finans ve propaganda altyapısını hedef alarak örgüt üzerinde baskıyı artırabileceği, Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi’nin alacağı önlemlerle bu çabaları tamamlayacağı ifade edilerek örgütün Kuzey Irak’taki faaliyetinin engellenmesi için alınacak önlemler şöyle sıralanıyor:

/images/100/0x0/55ea7a97f018fbb8f8829eee

Haberin Devamı

Eylül ayının ikinci haftasında Ankara’da hükümet tarafından ağırlandığını söyleyen Phillips, Türkiye’de yaklaşık 20 görüşme yaptığını belirterek “Irak, dışişleri ve istihbarat konularıyla ilgili yetkililerle görüşmeler ayarlandı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri milletvekilleriyle görüşmelerimi sağladı” dedi. Bu görüşmelerin ardından hem Türkiye’den hem de uluslararası çevrelerden 20 kadar uzmanla topladığı malzeme üzerinde çalıştığını söyleyen Phillips, hazırlanması yaklaşık 30 gün süren raporunu ABD Dışişleri Bakanlığı ve Bush yönetiminin üst düzey yetkililerine verdiğini ayrıca Kongre’de de bir sunumunu yaptığını ifade etti.

Bush-Erdoğan görüşmesinde raporunun masada olup olmadığı konusunda bir bilgisinin olmadığını belirten Phillips, Türk hükümetinden kendisine herhangi bir tepkinin gelmediğini de kaydetti.

Haberin Devamı

Raporunu, “Türk hükümeti ve Türk kamuoyu için ciddi bir sorunun askeri olmayan yöntemlerle proaktiv biçimde çözümü için bir yol haritası” olarak tarif eden eski ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Phillips, önerilerinin büyük ölçüde çeşitli çevrelerde kabul gördüğünü duyduğunu söyledi.

Phillips, raporunda, Bush yönetimi tarafından kabul gören unsurlar olduğunun da altını çizdi.

2-3 Kasım'da Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türk yetkililerle PKK sorununa kapsamlı çözümü konuştuğunu ifade ederek ellerinde bir yol haritasının olduğuna işaret etmişti.

CHP, MHP ve DTP ise PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesi için çok yönlü bir strateji izlediklerini çeşitli kereler dile getiren Başbakan Erdoğan'dan planın açıklanmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

Raporda neler var

15 Ekim tarihinde yayınlanan ve sunuş, bulgular, ilerleme yolu başlıkları altında 3 bölümden oluşan yaklaşık 30 sayfalık raporda; PKK sorununa çözümün, Kürt kökenliler de dahil olmak üzere tüm Türk vatandaşları için demokratikleşmenin ilerletilmesine ve yaşam standartlarının yükseltilmesine dayanacağı ifade edilerek “sivil anayasa”nın bu konuda oynayacağı role dikkat çekiliyor.

Raporda özellikle Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik önerilen tedbirlerin BM denetimindeki Mahmur kampı hariç tamamının bu gün itibarıyla alınmış olması, Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkilerin gayri resmi düzeylerde de olsa başlaması ve hükümetin muhalefetin tersine DTP'ye yönelik izlediği çizginin önerilerle uyumlu gidişi dikkat çekiyor.

NCAFP NEDİR
1974 yılında kurulan ve kâr gütmeyen Amerikan Ulusal Dış Politika Komitesi’nin (National Committe On American Foreign Policy-NCAFP) amacı ABD çıkarlarını tehdit eden çatışmalara çözüm bulmak. Kuruluş, bu amaç için siyasal gerçekçilik çerçevesinde partizan olmayan bir perspektiften ABD’nin dış politika çıkarlarının neler olduğunu tespit edip, bu çıkarların gelişmesi için gerekli çalışmalar yürütüyor.
DAVID PHILLIPS KİMDİR
Kürtlerle ilgili konularda 20 yıldır çalışmalar yapan Phillips, halen National Committe on American Foreign Policy'de proje direktörlüğü yapıyor. Aynı zamanda Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Merkezi’de misafir araştırma görevlisi olarak da çalışmalar yapan Phillips, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Sekreteryası’na da kıdemli danışmanlık yaptı. Uluslararası çatışmaların çözümüyle ilgili çalışmalar yapan ve çok sayıda kitabı olan Phillips’in New York Times, Wall Street Journal, Financial Times, International Herald Tribune ve Foreign Affairs'te 100’den fazla makalesi yayımlanmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!