Pakistan'da siyasetin kuralları sert

Güncelleme Tarihi:

Pakistanda siyasetin  kuralları sert
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 10, 2007 13:50

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref'in kansız bir darbe ile iktidardan uzaklaştırdığı eski Başbakan Navaz Şerif, "gelme" uyarışarına rağmen bu sabah ülkesine döndü. Daha havaalanında gözaltına alınan Şerif, yine sürgüne gönderildi.

Haberin Devamı

Bu son olayla birlikte "Dost ve  kardeş ülke" diye bildiğimiz Pakistan'da siyasetin kuralları oldukça sertleşmeye başladı. Siyasi çalışmalarına devam etmek ve Pakistan'daki demokratikleşme hareketine liderlik etmek üzere sürgünden erken dönen Navaz Şerif ayağının tozuyla, tekrar sınır dışı edildi.

İki dönem  başbakanlık yapan önemli bir siyasi lider olan Navaz Şerif, 1999'da Pervez Müşerref tarafından kansız bir darbeyle iktidardan uzaklaştırılması sonrasında sürgün hayatı yaşamak üzere Suudi Arabistan'a gitmişti.

60 yaşındaki Navaz Şerif, darbe sonrasında yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırılmış, bunu takiben ülkeden ayrılmıştı.

Ancak son yıllarda Londra'da yaşayan Şerif, yaklaşan seçimlerde Müşerref'e rakip olmak üzere ülkeye döneceğini söylüyordu.

Haberin Devamı

Pakistan Yüksek Mahkemesi de geçen ay, Şerif'in ülkeye dönmesi önünde engel olmadığına hükmetmişti.
Aradan geçen sekiz yılda Pakistan'da askeri bir diktatörlüğü ısrarla sürdüren Müşerref muhalefet hareketlerini sert bir biçimde önlemesiyle tanınıyor.

Bir yanda  170 milyon Pakistanlı demokrasi isterken kendisi başkan seçilemeyeceği için demokratikleşme hareketine karşı çıkan bir diktatör.

Muhalefette kim var?Â

Zülfikar Ali Butto'nun büyük kızı Benazir Butto'nun da yakında ülkesine döneceğine ilişkin haberler geçtiğimiz haftalarda haber ajansları tarafından duyurulmuştu. Pakistan'da 1996 yılında iktidardan düşen Butto, da hakkındaki yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle ülkesini terk etmişti.

Butto ve Müşerref'in birkaç kez görüştüğünü bildiren saiyasi yorumcular, ABD'nin Pakistan'da yükselen radikal İslam hareketini durdurmak için daha farklı bir strateji izleyebileceğini düşünüyorlar. Müşerref, askeri görevinden istifa ederse sivil bir devlet başkanı olarak seçilebilir.

Öte yandan halkın Müşerref'i istemediği, radikal İslam hareketinin özellikle sınır bölgelerde yaşayan kabileler arasında oldukça yaygın olduğu, Taliban ve Usame Bin Ladin yanlısı aşiretlerin büyük kentlerde örgütlendiği bildiriliyor.

Ülkede yaşanan Lal Cami krizinin ardında bu radikal grupların olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

Åžimdi Ne olacak?Â

Pakistan yüksek mahkemesinin kararına karşın General Müşerref'in emriyle Navaz Şerif'i sınır dışı eden askeri yönetimin demokrasiyi ülkeye yeniden getirmek istediği konusunda derin endişeler doğmuştur.
B. Butto'nun partisi  liderlerinin Pakistan'a  dönüş tarihini 14 Eylül olarak açıklamışlardı.
Müşerref ve Butto arasında devam edeniktidar paylaşımı  pazarlıklarında eğer Navaz Şerif'in yeri yoksa, ve taraflar arasında ittifak kurulmasının şartları  bu şekilde kurulmuşsa ülkesine dönme hazırlıkları yapan Butto'nun da demokrasi dışı bir tuzağa düştüğünü söyleyebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!