Güncelleme Tarihi:
Depremde yollar çöktü, evler yıkıldı/Foto-galeri
Polis yetkilileri depremde 6'sı kadın 9 kişinin hayatını kaybettiğini ve ölenlerin tümünün 70-80 yaşlarında olduğunu söylediler.
Depremin ardından hala bir kişinin kayıp olduğunu belirleyen yetkililer, bu kişinin bulunması için arama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.
Depremde 979 kişinin yaralandığını belirleyen yetkililer, yaralıların Niigata ve Nagano bölgelerindeki hastanelere kaldırıldığını söylediler.
Son yıllarda ülkede meydana gelen en şiddetli yer sarsıntılarından olan son depremde, Niigata ve Nagano'da duvarları ahşap olan çok sayıda evin çöktüğü, 340 evin tamamen yıkıldığı, 500 evin de hasar gördüğü belirtildi.
Yetkililere göre, 10 bine yakın kişi, geceyi devlete ait binalarda geçirdi.
Depremin merkez üssünün, Niigata eyaletinin 60 kilometre güneybatısı açıklarında, yerin 10 kilometre altında olduğu bildirilmişti.
ÇERNOBİL KORKUSU
Japonya'da dünyanın en büyük nükleer santralında deprem sonrası çıkan yangın ve nükleer atıklı su sızıntısının yarattığı endişe, santrallarda güvenlik standartlarının yeniden değerlendirmesini gündeme getirdi. Elektrik üretim kapasitesi bakamından dünyanın en büyük nükleer santralı olan Kashiwazaki Kariwa santralının yetkilileri, santralda meydana gelen kazaların çevreye yönelik hiçbir tehdit oluşturmadığını ilan etseler de, yangın ve sızıntı Japonya'nın nükleer santrallarındaki zayıf noktaları ortaya koydu.
Kariwa santralında sızıntı olduğunun dün geç saatlerde açıklanmasından birkaç saat sonra Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akira Amari, santralın güvenlik önlemleri tam olarak gözden geçirilmeden yeniden çalıştırılmamasını emretti ve diğer santrallarda da benzer güvenlik denetimleri yapılmasını istedi.
NÜKLEER ATIK VARİLLERİ DEVRİLDİ KAPAKLARI AÇILDI
Kashiwazaki Kariwa'daki bir depoda bulunan nükleer atık içeren varillerin devrildiği, bazı varillerin kapaklarının açıldığı bildirildi. Niigata ili yetkililerinden Masahide Ichikawa, depremden bir gün sonra bugün yüz kadar varilin devrildiğinin belirlendiğini, bazı varillerin kapaklarının açılmış olduğunu söyledi.
Ichikawa, dünyanın en büyük nükleer santralı Kashiwazaki Kariwa'yı işleten Japonya Elektrik Enerjisi şirketinin bir açıklamasına dayanarak, şirketin varillerden zararlı madde sızıp sızmadığını belirlemeye çalıştığını bildirdi.
Kariwa nükleer santralı sözcülerinden Kensuke Takeuchi, düşük düzeyli nükleer atık içeren varillerin devrildiğini doğruladı, ancak başka ayrıntı veremeyeceğini söyledi. Başka bir sözcü Manabu Takeyama ise "Şu aşamada çevre ve insan sağlığının ağır şekilde etkilenmesi tehlikesi yok" dedi.
SIZINTI GEÇ HABER VERİLDİ
       Â
Deprem, santralın kapanma sisteminin otomatik olarak devreye girmesine yol açtı, ancak reaktörlerden birindeki elektrik transformatöründe küçük bir yangın çıktı. Yangın, bir iki saat içinde söndürülürken, şirket yangının reaktöre zarar vermediğini açıkladı.
Depremden 12 saat sonraysa şirket, radyoaktif madde içeren 1,200 litre suyun bir reaktör binasından sızdığını ve denize karıştığını ilan etti. Şirket yetkilileri sızan sudaki radyoaktivitenin Japon güvenlik standartlarının çok altında olduğunu ve çevreye zarar vermeyeceğini de açıkladı.
Ancak sızıntı ve şirketin sızıntıyı açıklamak için beklediği süre, alarm zillerinin çalmasına neden oldu.
Sızıntı dün öğlen saatlerinde belirlendi, ancak şirketin sızıntının radyoaktivite içerdiğini kesinleştirmesi akşam 18.20'yi buldu. Şirket, sızıntıyı hükümete 19:10'da haber verdi, kamuoyuna açıklamaysa 21.45'te yapıldı. Bilim ve Teknolojiden sorumlu Devlet Bakanı Sanae Takaichi şirket için "çok geç bilgi verdiler ve yangını söndürmekte de geç kaldılar" dedi.
       Â
GÜVENLİK STANDARTLARI GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
       Â
Japon hükümetinin depremden önce, ülkedeki 55 nükleer santralda depreme dayanaklılık standartlarını yükseltmek için bir çalışma başlatmış olduğu da belirtildi.
Japonya'da şu andaki yasalara göre nükleer santralların 6,5 şiddetinde bir depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi gerekiyor.
Hükümetin geçen Eylül ayında bu eşiğin 6,9'a çıkarılması amacıyla bir değerlendirme başlattığını belirten Tokyo'daki Waseda Üniversitesinden Masanori Hamada, son depremde yaşananlar ışığında hükümetin eşiği daha da yükseltmesi gerektiğini söyledi. Hamada, ülkenin en büyük santralındaki yangın ve sızıntının "gevşek yönetim" sonucu olduğunu belirtti.
2010'da enerji ihtiyacının yüzde 40'ını nükeler santrallardan karşılamayı amaçlayan Japonya'da nükleer santrallarda meydana gelen kazalar ve kazaların gizlenmeye çalışılmasının yarattığı skandallar, kamuoyunda nükleer enerjiye yönelik güveni azaltıyor.
Mihama Nükleer Santralında ağustos 2004'de meydana gelen kazada, çürümüş bir borunun patlaması sonucu kaynar su ve buhar altında kalan işçilerden 5'i ölmüş, 6'sı yaralanmıştı.
1999'daysa Tokyo'nun kuzeyindeki bir nükleer yeniden işleme tesisinde meydana gelen kazada 2 işçi ölmüŞ, yüzlerce işçi radyasyona maruz kalmıştı.