Sentetik hücre yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Sentetik hücre yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2007 00:00

Kimyagerler, fizikçiler, genetikçiler ve bilgisayar programcıları, bir araya gelerek "sentetik yaşayan hücreler" geliştirmeyi başardı.

Dünya üzerinde benzeri olmayan sentetik hücreler üreten bilim adamları, canlıların genetik kodlarını bir bilgisayar programı gibi yeniden yazmanın peşinde. Amerikan Newsweek Dergisi, son sayısında "Tanrıyı Oynamak" başlığıyla kapak konusu yaptığı araştırmaları, "Bilimin Tanrı’nın işine soyunması" diye niteledi. Derginin haberine göre, başta ABD’dekiler olmak üzere dünyanın birçok araştırma merkezinde çalışan bilim adamları, sentetik hücreler üretiyor. Dünya üzerindeki ilk canlı hücrenin 3.6 milyar yıl önce ortaya çıktığına dikkat çeken bilim adamları, doğal yaşamın ürünü canlılar arasına şimdi sentetik hücreleri sokma aşamasında.

Deneylerde, sentetik DNA’lara kimyasal maddelere ekleniyor, ortaya çıkan DNA’lardan da genler oluşturuluyor. Bu noktada bilgisayar programcıları ile genetik mühendisleri devreye giriyor ve laboratuvarda, moleküler genetik yazımlar başlıyor.

Sentetik canlılar üzerinde araştırmalar yapan Berkeley Üniversitesi’ne Microsoft’un sahibi Bill Gates 42 milyon dolar bağışta bulundu. Microsoft’un mali yardımını kullanan Berkeley Üniversitesi’nden Jay Keasling, "Bill Gates bu parayı bize, sıtma hastalığına karşı sentetik bir anti-sıtma hücresi üretmemiz için verdi. Bu tür sentetik canlıları üreten fabrikalar gündeme gelecek" dedi.

GÜNEŞ ENERJİLİ CANLI

İnsanın genetik haritasını çıkartan ünlü bilim adamı Craig Venter ise, "On milyonlarca doları sentetik genetik üzerine harcıyorum. Üreteceğimiz sentetik organizmalar, güneş ışığını vücudu ile biyo yakıt haline getirecek. Böylece bu yapay canlılar petrol tüketimine son verecek" diye konuşuyor. Ancak insan eliyle sentetik de olsa yeni canlı türleri yaratma peşindeki bilim adamlarına muhalefet edenler de bulunuyor. Karşıt görüşteki bilim adamları, sentetik hücreler ile oluşturulan bilgisayar tipi canlı türlerinin başarılı olamayacağına inanıyor. Din adamları ise, çalışmaları ’sapkın’ bilimadamlarının Tanrı’nın işine karışması olarak yorumluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!