hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2015 17:33
Yunanistan'da son sekiz ay içerisinde bir erken seçim ve bir de refarandumun ardından yapılan erken genel seçimler için oy verme işlemi saat 07:00 itibarıyla başladı. Syriza lideri Aleksis Çipras, oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Yunanlar pazar günü 'savaşçı bir hükümet' seçecek ve 'yeni bir reform dönemi' başlatacak. Yunan halkı, kendi geleceğini kendi belirleyecek" dedi. Komşu'daki seçimlerde ilginç protestolar da yaşandı. Bir çiftçi kemer sıkma politikalarına yönelik eleştirisini sandığa eşeğiyle birlikte giderek gösterdi.
Yaklaşık 9.8 milyon seçmen, Parlamento'daki 300 sandalyenin sahibini belirlemek üzere okullarda kurulan sandıklara gidiyor.
Çipras, oyunu kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada, iyimser olduğunu belirterek, "Yarın yeni bir gün başlayacak. Bugünden kazanabileceğimiz bir yarın başlıyor. Kararlı adımlarla güçlükler aşılabilecek" dedi.
Çipras, oyunu Atina'da işçilerin yoğun olarak yaşadığı Kipseli semtinde kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.Yunan halkının kendi geleceğine karar vereceğini ifade eden Çipras, halka kendisine hükümeti kurması için tam yetki vermesi çağrısında bulundu.
Çipras, "Yunan halkı, aynı kararlılıkla mücadelesini sürdürecek savaşçı bir hükümet seçecek" ifadesini kullandı.
Yeni Demokrasi Partisi lideri Vangelis Meimarakis oyunu kullandı.MEİMARAKİS: VATANDAŞLAR GERÇEĞİ SEÇECEKSeçimlerin favori partilerinden Yeni Demokrasi (ND) lideri Meimarakis, Atina'da oyunu kullandıktan sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Meimarakis, şunları söyledi: "Bugün, bayram günüdür. Bugün vatandaş, oylarıyla griyi, yalanı ve sefaleti kovmak için konuşuyor. Vatandaşlar gerçeği ve otantik olanı seçecektir."
Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Syriza'dan ayrılanların kurduğu "Laiki Enotita" (Halk Birliği) partisi lideri Panayotis Lafazanis ise gençlere oy kullanma çağrısında bulundu. Lafazanis, halka kurtarma paketlerinin dayattığı kemer sıkma önlemlerine "hayır" demesi çağrısını yineledi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, erken seçimlerde referandumda olduğu gibi beyaz gömlek giymeyi tercih etti.
AB YANLISI LİDERDEN GENÇLERE ÇAĞRIOyunu Girit'te kullanan, Avrupa Birliği (AB) yanlısı olarak bilinen merkez sol To Potami Partisi lideri Stavros Theodorakis de genç neslin geleceği için halka sandığa gitme çağrısı yaptı. Theodorakis, yeni bir seçime gidilmemesi için partilerin uzlaşması gerektiğine dikkati çekti.
Çiftçi Aristidis Tsirikos, oy kullanmaya eşeğiyle birlikte gitti. Associated Press'in haberine göre; Atina'nın 165 kilometre güney batısındaki Nea Tyrintha kasabasında yaşayan Tsirikos, çiftçilere yönelik kemer sıkma politikalarına eleştirisini böylesi ilginç bir yöntemle gösterdi.YARIŞ İKİ PARTİ ARASINDA 19 partinin katıldığı genel seçimlerde yarışın, Ağustos ayında Başbakanlık'tan istifa eden solcu Aleksis Çipras'ın (41) liderliğindeki Syriza ile muhafazakâr Vangelis Meimarakis'in (61) yönetimindeki Yeni Demokrasi Partisi (ND) arasında geçmesi bekleniyor.
Yunanistan'da tek başına iktidar için bir partinin oyların yüzde 40'dan fazlasını alması gerekiyor. Kamuoyu yoklamaları, hiçbir partinin Parlamento çoğunluğunu kazanamayacağını gösteriyor. Sandıktan koalisyon hükümeti çıkması bekleniyor.
Yunanistan'da yüzde 3'lük bir
seçim barajı bulunuyor. Yedi partinin barajı aşması öngörülüyor. Anket sonuçları aşırı sağcı Altın Şafak Partisi'ni 3'üncü sırada gösteriyor.
Tsirikos, kullanılmamış oy pusulasını elinde tutuyor.
OY KULLANMAK ZORUNLU
Zorunlu oy kullanma sisteminin yürürlükte olduğu Yunanistan'da, 18 yaşını dolduranların seçme, 21 yaşını dolduranların ise seçilme hakkı bulunuyor.
Listelerdeki milletvekili adaylarının en az 3'te 1'inin kadın olması gerekiyor. Yunanistan'ın yurt dışında yaşayan vatandaşlarının oy vermesini sağlamaya yönelik düzenlemesi ise bulunmuyor.
Sandıklar 19:00'da kapanacak ve hemen sayıma geçilecek. İlk sonuçların birkaç saat içinde gelmesi bekleniyor.
Seçimleri kim kazanırsa kazansın, halkı ağır kemer sıkma tedbirleri bekliyor. Sadece ekim-aralık döneminde yeni vergiler, kesintiler ve zamların halka maliyeti 5 milyar euro olacak.
SEÇİM SONRASI 4 SENARYO
1- Atina’da konuşulan en muhtemel senaryo, ipi birinci göğüsleyecek partinin (SYRİZA ya da ND), her biri yüzde 4-6 oranında oy toplaması beklenen Avrupacı merkez Potami (Nehir) ve sosyalist Pasok ile koalisyon hükümeti kurması.
2- SYRIZA-ND Koalisyonu: Avrupa, kreditörler ve piyasa 86 milyar euro’luk 3’üncü Kurtarma Anlaşması’ndaki reformların uygulanabilmesi için iki büyük partinin koalisyonunu istiyor.
3- SYRIZA-ANEL KOALİSYONU: Bu senaryo için Syriza’nın birinci parti olması, yüzde 35 civarında oy toplaması, popülist ANEL partisinin yüzde 3 barajını aşması gerekiyor.
4- Milli Birlik Hükümeti: Syriza, ND, Nehir, Pasok ve Merkez Birliği partilerinin bir hükümet kurması. (Yorgo KIRBAKİ / ATİNA)
45 yaşındaki çiftçi Tsirikos'a, oy kullandığı sandığa giderken arkadaşları ve akrabaları da eşlik etti.NÂZIM HİKMET ŞİİRİYLE İSTİFA ETTİ
25 Ocak'taki seçimlerde, Syriza oyların yüzde 36.6'sını alarak, 300 üyeli Yunan parlamentosunda 149 sandalyenin sahibi olmuştu.
Alexis çipras liderliğindeki Syriza, 2009 yılında yüzde 6,4 olan oy oranını beş buçuk yılda 6'ya katlamıştı.
Tek başına iktidar olma şansını sadece 2 sandalye ile kaçıran Syriza, Panayiotis Kammenos liderliğindeki sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile koalisyon hükümeti kurmuştu.
Ülkede iki buçuk yıl iktidarda kalan Andonis Samaras'ın partisi merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi ise oyların yüzde 28,4'ünü almıştı.
5 TEMMUZDA HALK ANLAŞMAYA 'HAYIR' DEDİ
Yunanistan'da halk, 5 Temmuz'da kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitmişti. Halkın kararı sandıklara, yüzde 61,31 hayır, yüzde 38,69 evet olarak yansımıştı.
Çipras, 7 aylık iktidarı döneminde vaatlerini yerine getiremedi. Üstelik kreditörler ile 12 milyar euro’luk kemer sıkma içeren anlaşma imzaladı.
AB ile imzaladığı 86 milyar euro’luk 3’üncü Kurtarma Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin ardından kameraların karşına geçen Çipras, istifasını Nâzım Hikmet'in "En güzel günlerimiz, henüz yaşamadıklarımız" dizesiyle açıklamıştı.
Yunan halkı sabahın ilk saatleriyle sandık başına gitmeye başladı.
SYRIZA DÖNEMİNDE YUNAN EKONOMİSİ
Syriza, ilk genel seçimlerde halka kemer sıkmaya son verme ve vergileri düşürme gibi vaatlerle seslenmiş ve Yunan halkının desteğini almıştı.
İlk genel seçimlerden başarıyla çıkılmasının ardından, kemer sıkmaya kesinlikle karşı çıkan tavırlarıyla Avrupalı ülkelerden tepki gören Yunan yöneticiler, kısa bir süre sonra borç krizi yaşadı.
Avrupa Birliği'nden destek almadıkları sürece borçlarını ödeyemeyeceklerini sık sık dile getiren yetkililer, IMF'ye olan borçlarını zamanında ödeyemeyerek teknik olarak temerrüde düştü.
İŞTE YUNANİSTAN’DA SON DURUM
Temerrüdün ardından Avrupa Birliği ile kurtarma paketi görüşmeleri sıklaştı.
Bu süreçte kemer sıkmaya karşı tavrıyla bilinen Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, istifa etti.
Syriza hükümeti kabinede değişikliğe gitti.
Yapılan görüşmelerde, öncekinden daha sert şartlar içeren yeni bir kurtarma anlaşmasıyla Atina, Avrupa ile üçüncü kez anlaştı.