Bilim adamları, uzaktan kumandayla beyni kontrol etti

Güncelleme Tarihi:

Bilim adamları, uzaktan kumandayla beyni kontrol etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2015 00:34

Amerikalı bilim insanları, geliştirdikleri bir implant sayesinde farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebilmeyi başardı.

Haberin Devamı

St. Louis'deki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, Illinois Üniversitesi ve Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları, beynin derinliklerindeki nöronların yapısını ve işleyişini anlamak için ilaçları doğrudan dokuya enjekte etmekte kullanılacak, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen bir beyin implantı geliştirdi. Laboratuvar ortamında denek farelerinin beyinlerine yerleştirilen implant, farelerin hareketlerini uzaktan kumandayla kontrol edebildi.

Geleceğin tıbbı için çok önemli bir gelişme olarak nitelenen buluş, "Journal Cell" dergisinde yayımlandı.

BEYİN DEVRELERİNİN NASIL ÇALIŞTIĞI ANLAŞILACAK

Washington Üniversitesi'nden Doçent Dr. Michael R. Bruchas, "Araştırma, beyindeki devrelerin nasıl çalıştığını görmemizi sağlayacak" dedi. Bruchas, araştırmanın ağrı, depresyon, madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların tedavisine büyük katkıda bulunabileceğine dikkati çekti.

Sıvının ışıkla aktarımını sağlayan teknolojinin kullanıldığı araştırmada yumuşak maddeden, insan saçının çapının onda biri küçüklüğünde bir implant yapıldı. Gelecek nesil implant, bir yandan ilaçları dokuya gönderirken bir yandan da ışığı yayabiliyor.

Haberin Devamı

İKİ FARKLI TEKNOLOJİ TEK BİR CİHAZDA

Ulusal Sağlık Enstitüsü Nörolojik Hastalıklar Bölümü Direktörü, Dr. James Gnadt, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Bu araştırmanın en önemli özelliği, iki farklı teknolojiyi tek bir cihazda birleştirmesi" ifadesini kullandı.

Bilim insanları, ışığı ve mikroskopik miktardaki ilaçları göndererek laboratuvar ortamında hayvanların hareketlerini uzaktan kumandanın düğmesine basarak kontrol etmeyi başardı. Deneyde kullanılan farelerin, nöronların implant tarafından yayılan ışığa tepki vereceği şekilde genetik değişime uğratıldığını kaydeden Gnadt, implantın normal farelerde aynı etkiyi göstermeyeceğini belirtti.

STRES, DEPRESYON VE AĞRILARDA KULLANILAN BEYİN DEVRELERİ İNCELENECEK

Araştırmacılardan John A. Rogers, "Araştırmada beynin derinliklerindeki dokulara en az zararı verecek şekilde ulaşmamızı sağlayacak kadar küçük bir implant yapmak için nano-teknikler kullandık. Bu kadar minik cihazlar, bilim adamlarına ve tıbba çok büyük olanaklar sunuyor" dedi.

Araştırmacılar, implantı stres, depresyon, madde bağımlılığı ve ağrıda kullanılan beyin devrelerini incelemek için kullandı.

Araştırmanın, ABD Başkanı Barack Obama'nın tıbbın hala çözemediği en büyük gizem olarak tanımlanan insan beynini daha iyi anlamak için Beyaz Saray Beyin Araştırmaları İleri Yenilikçi Nöroteknolojiler (BRAIN) projesini açıklamasından daha önce başlatıldığı belirtildi.

Gnadt, "Bu araştırma, henüz beynin nasıl çalıştığını keşfetme düzeyinde. Depresyon, beyindeki kimyasalların dengesinin bozulması olarak tanımlanıyor. Eğer söz konusu kimyasalların dengesini bilirsek, bu dengeyi yeniden sağlayabiliriz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!