Güncelleme Tarihi:
O'Brien, Türkiye-Suriye sınırında Türkiye'nin istediği "güvenli bölge"nin savunmasız insanları "yeterli koruma" olmayan bir alana çekme riskine dikkat çekti.
"Güvenli bölge" diyebilmek için güvenliğin garanti edilmesinin önemine işaret eden O'Brien, "Görmek istemediğimiz şey, bir yerin güvenli bölge ilan edilmesi, ardından insanların o bölgeye akın etmesi ve yeterli güvenliğin sağlanamaması" ifadelerini kullandı.
Associated Press'ın haberinde, gelecek ay Suriye'yi ziyareti gündemde olan O'Brien'ın "güvenli bölge"nin nerede olacağı ve Suriye'ye ulaştırılan yardımları nasıl etkileyeceği konusunda ayrıntılı bir bilgiye sahip olmadığı belirtildi.
"İNSANLIK VİCDANINDA LEKE"
BM Güvenlik Konseyi'ni Suriye'deki insani durum hakkında bilgilendiren O'Brien, ülkedeki krizin sosyal ve ekonomik dokuyu tedrici şekilde tahrip ettiğini söyledi.
Ülke nüfusunun yüzde 80'inin yoksulluk içinde yaşadığını ve en temel ihtiyaçlarına bile ulaşamadığını ifade eden O'Brien, 4.6 milyon kişinin ulaşılması güç bölgelerde, 422 bin Suriyelinin de kuşatma altında bulunduğunu kaydetti.
Suriye'deki durumun insanlık vicdanında bir utanç ve leke olduğunu belirten O'Brien konuşmasına şöyle devam etti: "Bu ümitsiz ve beyhude şiddet döngüsüne siyasi çözüm bulunması her zamankinden daha aciliyet kazanmıştır. BM Güvenlik Konseyi'ni, ellerindeki seçenekleri, ıstırap içindeki Suriye halkının gözünden tekrar değerlendirmeye çağırıyorum."
KAYITLI MÜLTECİ SAYISI 4 MİLYON
Yılbaşından bu yana 1 milyondan fazla kişinin daha evlerini terk etmek zorunda kaldığını, komşu ülkelere sığınan kayıtlı mülteci sayısının da Temmuz ayı başında 4 milyona ulaştığını vurgulayan Stephen O'Brien, "Bu olağanüstü yükü omuzlayan, Suriyelilere cömertlik ve misafirperverlik gösteren ülkelere teşekkür ediyorum. Uluslararası toplum, Suriyeli sığınmacılara evsahipliği yapan ülkelere daha fazla destek vermeli ve daha fazla Suriyeliyi ülkelerine kabul etmeliler" şeklinde konuştu.