Güncelleme Tarihi:
Bugün başlayan zirveye 28 müttefik ülke dışişleri bakanlarının yanı sıra Afganistan ve Kararlı Destek Misyonu (RSM) ortağı ülkeler Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Ermenistan, Finlandiya, Gürcistan, İrlanda, İsveç, Karadağ, Makedonya, Moğolistan, Ukrayna, Yeni Zelanda, Güney Kore, Japonya ve Ürdün'ün dışişleri bakanları veya üst düzey temsilcilerinin; ayrıca AB temsilcileri ile BM Genel Sekreterinin Afganistan özel temsilci yardımcısı katılıyor.
Zirvenin resmi açılışı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşması ile yapıldı.
İşte zirveyi takip eden uluslararası ajansların geçtiği açıklamalar:
- ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmesinin ardından bugün toplantıda konuşarak, “Rusya ve ayrılıkçıların Minsk anlaşmasını yerine getirerek Ukrayna’da savaşı bitirmeleri" için kritik bir aşamaya gelindiğini belirtti.
- Zirve için Antalya’da bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin, IŞİD’le mücadelede daha başka ne yapabileceğini müzakere edeceğini söyledi. Toplantı öncesi basına konuşan Genel Sekreter, “Toplantının önemli gündemlerinden birisi, terörizm ve IŞİD’le mücadelede NATO daha başka neler yapabilir olacak” dedi.
- Afganistan'ın geleceği açısından ulusal birliğin önemli olduğunu ifade eden Stoltenberg, "İllüzyonlara kapılmayalım. Afganistan hâlâ tehlikeli bir ülke" dedi. Afganistan'daki güvenlik güçlerinin yıl başından itibaren ülkenin güvenliğini sağlamayı kendi üzerine aldığına dikkati çeken Stoltenberg, "Afganistanlıların eğitime, danışmanlığa ve desteğe ihtiyaçları var" diye konuştu. Stoltenberg, Afganistan'a ihtiyaç duyduğu desteği vermenin kendi görevleri olduğunu dile getirdi.
- NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya’ya Ukrayna’daki ayrılıkçılara destek vermeyi bırakması ve Ukrayna’nın doğusundaki tüm kuvvetlerini çekmesi yönünde çağrıda bulundu.
- Stoltenberg, Antalya Susesi Otel'de düzenlenen "Afganistan'daki NATO Kararlı Destek Misyonu Harekat Ortağı ve Potansiyel Harekat Ortağı Ülkeler Toplantısı"nın ardından gazetecilere açıklama yaptı. Afganistan Dışişleri Bakanı Salahuddin Rabbani ile yaptıkları toplantıda önemli kararlar aldıklarını belirten Stoltenberg, "Hali hazırdaki Kararlı Destek Misyonumuzun sona ermesinden sonra da Afganistan'da varlık bulundurma konusunda anlaşmaya vardık" dedi.
- Afganistan'da bulundurulacak NATO varlığına daha önceki misyon ve operasyonlardan farklı olarak sivillerin liderlik edeceğini duyuran Stoltenberg, varlığın dar kapsamlı olacığını, askeri unsurları da içereceğini açıkladı. Stoltenberg, NATO'nun sivil ve askeri yetkililerini sonbahardan itibaren hayata geçirilecek plan için görevlendirdiklerini söyledi. Stoltenberg, esaslar ve prensipler çerçevesinde anlaşmaya varıldığını ancak bulundurulacak varlığın içeriği ve personel sayısı konusunda henüz karara varmadıklarını belirtti.
DAVUTOĞLU-Kerry GÖRÜŞMESİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu, zirve öncesi ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yi kabul etti. Antalya Susesi Otel'de basına kapalı gerçekleştirilen Davutoğlu ve Kerry görüşmesi, 45 dakika sürdü. Başbakan Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le de bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen Davutoğlu ve Stoltenberg görüşmesi, 20 dakika sürdü.
İşte Davutoğlu'nun zirvenin açılışında yaptığı konuşma:
"Biz ülkemizin çevresinde birçok sorun ile karşılaşıyoruz. Mezhep çatışmaları, yurtiçi çatışmaların sorunları bütün NATO ülkelerini etkilemektedir. Ülke içindeki düzene, ekonomiye, topluluklara etkisi olmaktadır. Ancak ileri görüşlü bir kültür ile bu zorluklara karşılık verebiliriz. Hazırlık ve cevap verme, güvenlik ve savunma politikalarını şekillendirme konusunda çok önemlidir. Türkiye'nin çok üst bir seviyede 2021 çalışmalarına destek vereceği açıktır. Türkiye istikrarsız olan bütün bölgelerdeki olaylardan etkilenmektedir. Siz müttefiklerimizle hayati ve yapıcı bütün bu zorluklarda yanınızda olacağız. Afganistan'da çok fazla yapılacak şeyin olduğunu biliyoruz. Güvenlik tehditleri devam ediyor. Başarılarımızı pekiştirmeli, gerekli reformların yapılması konusunda destek vermeliyiz. 13 yıldır Afganistan hala kırılgan durumda. NATO ve uluslararası toplulukların varlığı 2016'dan sonra da devam etmelidir. NATO aracılığıyla Afganistan'a destek vermeye devam edeceğiz. Biz Kabil Uluslararası Havalimanı'nın sorumluğunu üstlenmek, aynı zamanda kararlı destek misyonuna Kabil bölgesine yardıma devam etmekteyiz. Afganistan'ın güvenliğinin sağlanmasında 60 bin dolarlık desteğimiz oldu. Ukrayna, Avrupa'daki güvenliğin ne kadar kırılgan yapıda olduğunu gösterdi. Ukrayna'ya da desteklerimizi sunmaktayız. Kırım'ın ilhakı söz konusu olamaz. Suriye'de 12 milyon kişi devletini terk edip vatansız kalmıştır. 2 milyondan fazla Türkiye'de Suriyeli var. Harcamalarımız 6.5 milyar dolara varmıştır. Bütün uluslararası topluluğun harcamaları 356 milyon dolar seviyesinde kalmıştır. Eşsiz bir politika yürütmek zorundayız. Suriye halklarının isteği olmalı. Sınırın ötesinde şiddetin arttığını görüyoruz. DAİŞ'in kontrolü altındaki topraklara sınır olan tek ülke Türkiye'ye ulusal güvenlik tehdidi vardır. Uluslararası topluluk işbirliği ve işgüdümü yürütmelidir. Askeri, ekonomik ve insanı boyutları olan bir plana ihtiyaç vardır. Terörün dini yoktur. İslamı terörle bağdaştırmak isteyenlere karşı çıkmalıyız. İşbirliği çok önemlidir. NATO işbirlikleri sayesinde tehditlere karşı olumlu adımlar atılabilmeli, birlikte işbirliği yürütmeliyiz. Kurumlar şeffaf ve açık bir şekilde çalışmalı. İşbirliğini ilerletmelidir. Rekabetçi olmayan görüşmeler yürütülmelidir. Ancak bu şekilde kurumlarımız arasında tam bir eşitlik sağlanabilir."
BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
Zirve, Afganistan'da konuşlu NATO Kararlı Destek Misyonu oturumuyla başladı. Oturum, Kararlı Destek Misyonu (RSM) formatında dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilen ilk toplantı oldu.
Toplantının ikinci gününde, 2016 Varşova Zirvesi'ne giden süreçte ittifak içinde yapılacak çalışmaların 28'li formatta ayrıntılı olarak görüşüleceği öğrenildi.