Güncelleme Tarihi:
Hükümet, “teröristlerin, etnik Arnavut grup UÇK bağlantılı olabileceklerini” açıkladı. Muhalefet ise hükümetin, operasyonla etnik gerilimi artırmaya çalışarak dikkatleri ülkedeki siyasi krizden uzaklaştırmak amacında olduğunu söylüyor.
Makedonya’da hafta sonu Arnavut nüfusun yaşadığı, Kosova ve Sırbistan ile sınır olan Kumanova kentinde silahlı bir grup ve hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Önceki gün başlayan ve dün günün ilk saatlerine kadar devam eden çatışmalarda 8’i polis, 14’ü silahlı eylemci olmak üzere 22 kişi öldü, 37 polis de yaralandı. 16 saat süren çatışmaların sonunda Makedon yetkililer, silahlı eylemcilerin bir kısmının teslim olduğunu bir kısmının da etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Çatışmada sivil can kaybının yaşanmadığını söyleyen İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Ito Kotevski, “Yurtdışından gelen silahlı terörist bir grubun devlet kurumlarına saldırı düzenleyeceği yönünde istihbarat aldık. Bunun üzerine bu gruba karşı operasyon gerçekleştirdik” dedi. Hükümet iki günlük yas ilan ederken Başbakan, silahlı örgütün devlet binalarına saldırarak ülkenin istikrarını bozmaya çalıştığını söyledi.
AB ve NATO endişeli
Çatışma, Kosova’dan gelen 40 kadar Arnavut’un sınırdaki bir polis merkezini kısa süreliğine kontrol altına almasının üzerinden yaklaşık 3 hafta geçmesinin ardından yaşandı. Grup, Arnavutlara özerklik verilmesini talep etmişti. Silahlı grubun kimler olduğu açıklanmasa da ülke basını, Ulusal Kurtuluş Ordusu’nu işaret etti. Bu örgüt, Kosova’nın Yugoslavya’dan ayrılması için Sırplara karşı savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) ile yakın bağlara sahip ve Makedonya UÇK’sı olarak da biliniyor. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, cesetleri ele geçiren teröristlerden bazılarının UÇK rozetli üniformalı olduklarını söyledi. Öte yandan Avrupa Birliği ve NATO, olaylardan ‘derin endişe’ duyduklarını açıkladı.
Kosova operasyonu kınadı
Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Makedonya güvenlik güçlerinin operasyon düzenlenmesini kınadı. Yahyaga , tarafların silahlardan uzak durmalarını isteyerek Kumanova’daki olayları yakından izlediklerini ve gerektiğinde , Kosova Ulusal Konseyi’ni toplayacağını bildirdi. Sırbistan da sınırlarındaki güvenlik önlemlerini artırdı. Makedonya’dan Kosova’ya geçişler durdurulmuş durumda.
Muhalif lider Zaev’den gündem saptırma uyarısı
Çatışmalar sonrası muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği Partisi’nin lideri Zoran Zaev, Başbakan Nikola Gruevski hükümetinin, dikkati ülkedeki siyasi krizden uzaklaştırmak için böyle bir operasyonla etnik gerilimi artırmaya çalışmış olabileceğini söyledi. Sosyal Demokratlar Birliği, Gruevski hükümetini aralarında gazeteci, yargıç, savcı, belediye başkanı ve bakanların olduğu 20 binden fazla kişiyi yasadışı şekilde takibe almakla suçluyordu. Bununla ilgili bazı dinleme kayıtları şubat ayında ortaya çıkmıştı. Gruevski’nin istifası istenirken, muhalefet 17 Mayıs’ta kitlesel bir gösteri yapacağını açıklamıştı. Gösteriden 1 hafta önce yaşanan bu çatışma sonrası ise söz konusu eylemin iptal edilip edilmeyeceği net değil. Makedonya’daki iç siyasetine ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama gelmişti. Rusya, milliyetçi Gruevski hükümetinden yana tavır alarak, muhalefeti ve sivil toplum örgütlerini Batı yanlısı olmakla ve ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlamıştı.