Güncelleme Tarihi:
YUNANİSTAN’ın Selanik kentinin 72 yaşındaki Belediye Başkanı Yannis Boutaris, Londra merkezli “City Mayors Foundation” kuruluşu tarafından 3 yıl önce dünyanın en iyi belediye başkanı seçildi. Yunanistan’daki şarap sektörünün en önemli isimlerinden olan, aileden şarap üreticisi Boutaris, Selanik’i krizdeki Yunanistan’da bütçe fazlası olan ender belediyelerden biri yaptı.
PARTİSİZ KOMÜNİST BAŞKAN
Küpe ve dövmeleriyle dikkat çeken, partisiz komünist Boutaris, bir yandan da “İzmir’in kızkardeşi, İstanbul’un çocuğu” dediği Selanik’in Osmanlı dönemindeki çok kültürlü kimliğinin yeniden ortaya çıkarılması için uğraşıyor.
‘ATATÜRK TÜRK’TÜ AMA ÖNCE SELANİKLİYDİ’
Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’da, bütçe fazlası olan bir kent yarattınız. Bunu nasıl başardınız?
- Ben özel sektörden geliyorum. Bu yüzden de kenti bir politikacı gibi değil, özel sektörden gelen birisi gibi yönettim. Öncelikle şehrin gelir kaynaklarını bir düzene koyduk, fazladan harcamaların hepsini kestik. Tasarruf tedbirleri getirdik. Ayrıca kültürel mirası açığa çıkararak şehri yeniden Yahudilere, Türklere, Ermenilere açtık. Dolayısıyla da Yunanistan’da bütçe fazlası olan ender şehirlerden biri haline geldik.
90 YIL SONRA CAMİ
Kültürel mirası yaşatmak için neler yapıyorsunuz?
- Selanik, Osmanlı döneminde çok kozmopolitti, kentte 5 ayrı dilde 12 gazete çıkardı. Osmanlı döneminde Türklerle birlikte çok güzel yaşıyorduk. Büyükbabamın ürettiği şarapların etiketleri Türkçe dahil 4 dilde basılırdı. Ben şimdi Türklerle kardeş gibi, Avrupalılarla ise daha çok ortak gibi hissediyorum. Selanik’te Ramazan’da camiye gidip ibadet etmek isteyen Müslümanlar için kentteki Osmanlı’dan kalma Yeni Cami ve Alaca İmaret (İshak Paşa) Cami’yi 90 yıl sonra ibadete açtık. İslam sanatları müzesi açmaya karar verdim.
Atatürk’ün doğduğu ev müze haline getirildikten sonra Selanik’e gelen Türklerin sayısında artış oldu mu?
- Kemal Atatürk Türk’tü ama öncelikle Selanikliydi. Selanik’te doğdu, burada büyüdü, burada okula gitti. Bundan 2-3 yıl önce Türk Konsolosluğu bize “Atatürk’ün evini müze yapmak istiyoruz” dedi, biz de onlara yardımcı olduk. Şu anda yılda 100 bin Türk Atatürk’ün müze haline getirilen evini ziyaret ediyor. Ayrıca şu anda Selanik ve İstanbul arasında eski Orient Express hattındaki tren seferlerini yeniden başlatmaları için Yunan Demiryolları’na baskı yapıyoruz. Aynı zamanda İzmir’den Selanik’e uçak ve feribot seferleri başlatılması için de girişimlerimiz var.
HER DÖVMENİN BİR ANLAMI VAR
“İlk dövmem bir kartaldı, 1974’te Berlin’de yaptırdım. Sonra hayatımda önemli bir başarı elde ettim ve bir ejderha dövmesi yaptırdım. Karım öldükten sonra hayatı tanımlayan bir dövme, babamı kaybettiğimdeyse yeniden doğuşu simgeleyen kertenkele dövmesi yaptırdım. Sonra sevgilim beni terk etti. O zaman da kırık kalp dövmesi yaptırdım. Şimdi yeniden birlikteyiz.”