Güncelleme Tarihi:
Kasulidis, Kuzey Kıbrıs'taki seçimin ardından çözüm konusunda daha olumlu düşündüklerini ifade etse de "Türk tarafının masaya getireceklerini görmemiz gerek" ifadesini kullandı.
Müzakerelerde bundan sonraki hedefin taraflar arasındaki ayrılıkları azaltmak olduğunu vurgulauyan Kasulidis şöyle devam etti:
"Oluşturulacak olan yönetim biçimi Türk tarafı için hassasiyet teşkil ediyor. Mülk konusu ve Türk askerlerinin geri çekilmesi ise bizim için hassas. Bu konuları karşılıklı olarak yeniden birleşme ruhuyla görüşeceğiz."
MARAŞ MESELESİ
Kıbrıs hükümeti müzakerelerde ilerleme sağlanabilmesi için Türkiye'nin 1974 askeri harekatından bu yana kapalı olan Maraş'ın iadesini talep ediyor.
Akınsı ise dün yaptığı konuşmada Maraş konusuna değinirken, kapalı Maraş'ı açmanın "çok daha akıllı, çok daha barışçı, çok daha insancıl" olduğunu ifade ederek "Ben insanların olsun diyorum. Onun yanında Mağusa Limanı'ndan doğrudan ticareti gerçekleştirelim, Ercan Havaalanı'na doğrudan uçuşları gerçekleştirelim diyorum. Bunları bir paket halinde oturalım konuşalım diyorum" demişti.
Hükümet olarak tüm konuları müzakere etmeye hazır olduklarını ifade eden Kasulidis ise yine de somut önerileri görmek istediklerini belirtti.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, daha önce yaptığı açıklamalarda Maraş bölgesinin iadesi olmadan Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerinde engelledikleri başlıkların görüşülmesine izin vermeyeceklerini ifade etmişti.
Kıbırs hükümeti Türkiye'nin Ada ile olan ilişkilerini normalleştirmesi gerektiğini ileri sürerek, Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin 11 faslı için görüşmeleri ya kısmen ya da tamamen engellemiş durumda.
Engellenen fasıllar arasında Enerji, Ulaşım, Dış Politika, Eğitim ve kişilerin serbest dolaşımı da bulunuyor.
TÜRK ASKERLERİNİN DURUMU
Kuzey Kıbrıs'ta bulunan yaklaşık 30 bin Türk askerinin geri çekilmesinin ise anlaşmanın şartlarından biri olması gerektiğini vurgulayan Kasulidis, "Hem Türk toplumunun hem de bizim güvenliğimizi garanti altına alan bir yapıyı tesis etmek zorundayız" dedi.
Türkiye'nin de Ada'da çözümü arzuladığını ifade eden Kasulidis, "Türkiye de artık çözüm zamanının geldiğini söylüyor. Yapıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını düşünüyorum" dedi.
Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise Türkiye ile ilişkileri kurmak istediği çerçeveyi "Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum [...] Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebeğin ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten, yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerini çıkarına değil aynı zamanda Türkiye'nin de çıkarınadır" sözleriyle anlatmıştı.