Güncelleme Tarihi:
GARANTÖRLÜK VE HAKLARIMIZ TEHLİKEDE
SEÇİMİN ilk turunda yüzde 29 oy alarak birinci çıkan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, önümüzdeki ay başlayacak BM müzakerelerinde al-ver sürecine gidileceğini belirterek, masada yanlış yapılması halinde Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün yanı sıra Kıbrıslı Türklerin asimile olma tehlikesi altında olacağını söyledi. Eroğlu görüşlerini şöyle anlattı:
AKINCI VE ÇEVRESİ BİLİNİYOR
“Müzakere masasında önemli bir noktaya geldik. Rum tarafı ile kritik görüşmeler var. Al-ver süreci başlıyor. Sayın Akıncı’nın öteden beri söyledikleri ortadadır. Akıncı’nın yanında olanlar ve görüşleri de bellidir. Uyarılarımı, korkutmak ya da oy almak için yapmıyorum. Umarız halkımız doğru kararı verir. Ben uyarımı yapıyor, üzerime düşen görevi yerine getiriyorum.
EĞER YANLIŞ YAPILIRSA
Seçilecek cumhurbaşkanı Rumlarla müzakerelere oturacak. Müzakere masasında eğer yanlış yapılırsa, Kıbrıs Türkleri’nin Kıbrıs Cumhuriyeti şemsiyesi altında asimile olma tehlikesi var. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden mahrum kalmak var. İki bölgelilik ortadan kalkabilir. Büyük oranda toprak elimizden gidebilir. Kıbrıslı Türkler dağların eteklerine sürüklenir. Elimizdeki mal-mülkün çok önemli bölümü AİHM aracılığıyla elimizden gidebilir. Bir kısım KKTC vatandaşının (Türkiye kökenli) ülkeyi terk etmesi gerekir.
DEVLET VE EGEMENLİK
İlk turda seçimlerde sağda oy kaybı görülüyor, bunun çeşitli nedenleri var. Şimdi bunları konuşmanın zamanı değil. Kimseye kırgın ya da kızgın da değilim. Ben inanıyorum ki ikinci turda takdirleri devleti, egemenliği, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmadan müzakerelerin devamını savunan bizden yana olacaktır.
Kıbrıs sorununa gelirsek, yol haritamız belli. Zaman kısıtlamasıyla görüşme sürecinin devam ettirilmesini istiyoruz çünkü Rum tarafının oyalama taktiği yaptığı düşüncesindeyiz. Yine oyalarlarsa, o noktada ne yapacağımızı, meclisimizle, sivil toplumla konuşacağız ve gerekirse referanduma giderek halkımıza soracağız.”
CERRAHPAŞALI DOKTOR
77 yaşındaki Derviş Eroğlu İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Kıbrıslı Türklerin milli mücadele önderlerinden. Merhum lider Rauf Denktaş’ın yakın çalışma arkadaşı. Uzun yıllar Ulusal Birlik Partisi lideri ve başbakanlık görevlerinde bulundu. 5 yıl önce yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Mehmet Ali Talat’ın yerine seçildi ve Rumlarla müzakerelere başladı. Sağ örgütler, sağdaki partiler Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti’nin (DP) desteğine sahip.
YAVRU VATAN DEĞİL KARDEŞ VATAN OLACAĞIZ
İLK turda yüzde 28’le ikinci olan sol siyasetin adayı Mustafa Akıncı, Türkiye ile bugüne kadar ana vatan-yavru vatan edebiyatı yapılarak ilişki kurulduğuna dikkat çekti ve seçilmesi halinde ‘iki kardeş ülke’ ilişkisi kurmaya çalışacağını söyledi. Akıncı şunları söyledi:
HAMASET BİTMELİ
“Türkiye için önemli olan benim iki ülke ilişkilerine ve Kıbrıs sorununa yaklaşımımın nasıl olacağıdır. Türkiye ile ilişkiler sıkıntılı. Kıbrıslı Türkler uzun yıllardır ilişkileri ana-yavru edebiyatı çerçevesinde yürüttü. Ben Lefkoşa belediye başkanlığı yaptığım 1989 yılında dönemin Ankara Belediye Başkanı Murat Karayalçın’la Ankara-Lefkoşa ilişkilerini kardeş ilişkisine sokan kişiyim.
OY İÇİN SUÇLUYORLAR
Kıbrıs Türk Hava Yolları batırıldı, Lefkoşa Türk Belediyesi başkan seçilinceye kadar borç içinde inledi. Kıbrıslı Türkler artık kendi kurumlarının sahibi olmalı ama iyi yönetmeli. Bunları söylediğimde Türkiye ile düşmanlık ilişkileri kuracağımdan bahsedenler bile var. ‘Türkiye ile ilişkileri bozacak’ diyorlar. Bu suçlamalarla oy devşirmek isteyenler oldu.
ÇÖZÜM BÖLGENİN YARARINA
Kıbrıs sorununun çözülmesi en başta Kıbrıs Türk ve Rum toplumunun yararına olacak. Türkiye ve Yunanistan ve tüm bölgedeki aktörler için de istikrar ve fayda sağlayacak. Eğer seçilirsem, Türkiye ile elbette istişare halinde çözüm için tüm çabamı harcayacağım. Böyle bir çözüm ortamı var. Bugün bölgede bulunan doğalgaz kaynakları ve güney Kıbrıs’ta ekonomik çöküntünün yaşanmış olması bence yeni bir dinamik olarak değerlendirilebilir. Doğalgaz daha su yüzüne çıkmadan kavga etmek yerine, Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa’ya giderek çözüme teşvik edici olmalı.
RUM LİDERE ÇAĞRI
Kıbrıs sorunu çözüm parametreleri belli. Seçilirsem, Eroğlu ile Anastasiadis’in geçen yıl ortak açıklamayla vardıkları mutabakata bağlı kalacağım. Anastasiadis’e Hürriyet aracılığıyla mesaj iletmek istiyorum: Aynı kuşağa mensubuz. Bizim nesil sorunu çözemezse, gelecekte çok daha güç olacak.”
ODTÜ’LÜ MİMAR
1947 yılında günümüzde Kıbrıs Rum yönetiminde yer alan Limasol kentinde dünyaya gelen Mustafa AKINCI, ODTÜ mimarlık mezunu. 1976 yılında 28 yaşındayken Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı’na seçilerek 3 dönem üst üste 14 yıl bu görevde kaldı. Toplumlu Kurtuluş Partisi’nin (TKP) uzun yıllar başkanlığını yürüttü, başbakan yardımcılığı görevinde de bulundu. İkinci tur seçimleri için, hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Parti (CTP) dahil tüm sol parti ve sendikaların desteğini aldı.