Küba ve ABD yaptıysa Türkiye ve Ermenistan da yapabilir

Güncelleme Tarihi:

Küba ve ABD yaptıysa Türkiye ve Ermenistan da yapabilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 02:22

ABD ve Küba arasındaki normalleşme çabaları kapsamında Pazartesi günü Küba’ya giden ilk Amerikan ticaret delegasyonunun üyesi, yoğurt devi Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya, 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü sayılan 24 Nisan öncesi Ermenistan-Türkiye ilişkilerine gönderme yaparak, “Küba’yla ABD kucaklarını açıp sorunları çözebiliyorlarsa, çözülmeyecek bir şey yok” dedi.

Haberin Devamı

ABD’nin en büyük yoğurt üreticilerinden Chobani’nin sahibi Hamdi Ulukaya, eski karısı Ayşe Giray’ın açtığı milyar dolarlık davayı geçen hafta miktarı gizli tutulan bir anlaşma yoluyla kapattıktan sonra ilk kez Hürriyet’e konuştu ve ABD ile Küba arasındaki normalleşme çabaları sonrası Havana’ya giden ilk Amerikan ticaret delegasyonuna ABD Başkanı Barack Obama’nın “Girişimcilik Özel Temsilcisi” sıfatıyla seçildiğini açıkladı.

Küba ve ABD yaptıysa Türkiye ve Ermenistan da yapabilir
İŞTE OBAMA’NIN 24 NİSAN KARARI

“İlişkileri gergin olan ülkeler arasındaki yumuşamalar hoşuma gidiyor” diyen Ulukaya, bu diplomatik çabaların dünyaya örnek olmasını dileyerek aynısının Türkiye ve Ermenistan arasında da yaşanması gerektiğini söyledi. Ulukaya, 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü 24 Nisan’ın tam öncesinde “Tarihle helalleşmek gerek” diye konuştu.

Haberin Devamı

POLİTİK TARAFI HOŞUMA GİDİYOR

New York Valiliği’nin organizasyonuyla Küba’ya tarihi bir ziyaret gerçekleştiren ticaret delegasyonu konusunda Ulukaya şunları söyledi: “Benim için bu gezinin sembolik yanı daha önemli. İki gün kalacağız Küba’da. Ticari olarak ne olur bilmem. Oranın benim yaptığım işle pek ilgisi yok. Ama ticaretten ziyade işin politik tarafı hoşuma gidiyor. İlişkileri gergin olan ülkeler arasındaki yumuşamalar hoşuma gidiyor. O yüzden de Vali Andrew Cuomo davet etti, ben de hemen ‘Tamam’ dedim.”

KÜBA BOZULUR MU

Ulukaya, Mülkiye’de okuduğu yıllarda Küba’ya ilgili o dönem Türkiye’de çıkan olumlu yazılara da değinerek, bu normalleşme sürecinden sonra Küba’nın o romantik dokusunu kaybedeceği yönünde yapılan yorumlar için ise şöyle konuştu: “Okuldayken hep duyuyorduk. Küba’ya ilgimiz hep vardı. Ben de bu geziyle ilk kez görmüş olacağım. Küba bundan sonra bozulur mu? Ben pek öyle bakmıyorum. Yeniliklerden faydalanırken kültürünü korursa, dünyayla entegre olması kötü bir şey değil. Daha fazla turist giderse n’olur, o ayrı. Onlar ne kadarına müsaade eder? Ama izolasyon kalkarken sosyal dokusunu koruyup kendi zenginliklerinden önce kendi insanını faydalandırması iyi bir şey olur.”

İZOLASYON İŞE YARAMADI

Ulukaya, “İzolasyonun işe yaradığı yoktu. Ticari olarak ilişkilerin başlamasından sonra ülkeler arasındaki ilişkiler de bunu takip eder. En yakınındaki ülkelerden biriyle ilişkin olmaması olmaz” derken, bu yakınlaşmanın dünyaya da bir emsal olmasını diledi: “On yıllarca süren bu tür gerginliklerde el uzatmadan, konuşmayarak, bir masanın etrafında oturmadan sorunlar çözülmüyor. ABD, İran’la konuşuyor, Küba’yla konuşuyor. Konuşmak güzel. Bütün dünyaya örnek olsun.”

Haberin Devamı

TARİHLE HELALLEŞMEK GEREK

Ulukaya, Küba ve ABD arasında yaşanan yakınlaşmanın Türkiye’ye de başta Ermenistan, bölgedeki ülkelerle ilişkilerinde bir ilham verip veremeyeceği konusunda ise şunları söyledi: “Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorun ayrı bir mesele. Ama inatlaşmayla olmuyor. Türkiye tarafında yapılacak şeyler var, Ermenistan tarafında yapılacak işler var. Türkiye için bu soykırım konusunun her zaman temcit pilavı gibi Türkiye’nin önüne getirilmesi de kötü. Ancak bunu da bizim halklar olarak gerçeklerle yüzleşerek aşmamız lazım. Tarihle helalleşmek gerek. İnsanlar göç etmişler, dünyanın her yerine dağılmışlar. Bunlar da gerçek. Küba’yla ABD kucaklarını açıp sorunları çözebiliyorlarsa, çözülmeyecek bir şey yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!