Güncelleme Tarihi:
Mısır'da 2013 yılındaki askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi ve beraberindeki 11 Müslüman Kardeşler lideri, 2012'de yaşanan ve kamuoyunda "İttihadiyye olayları" olarak bilinen davada, 20'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada yargılanan iki sanığa ise 10'ar yıl hapis cezası verildi.
Kahire'de görülen davada Hakim Ahmed Yussef, söz konusu liderlerin, "olaylar sırasında şiddete başvurulması, protestoculara işkence yapılması ve tutuklanmasındaki" rollerinden ötürü mahkûm edildiğini açıkladı.
Hakim; sanıkları, idam cezasıyla sonuçlanabilecek cinayet suçlamalarından ise akladı.
"İttihadiyye olayları" davası, Kahire'deki başkanlık sarayının dışındaki olaylarla ilgili açılmıştı. Mursi destekçileriyle muhaliflerin çatıştığı olaylarda en az 10 kişi ölmüştü.
İSTANBUL'DAN TEPKİ GÖSTERDİ
Reuters'ın haberine göre, Mursi dönemi bakanlarından Amr Darrag, kararın açıklanmasının ardından İstanbul'da yaptığı açıklamada, davayı "adalet komedisi" olarak niteledi.
Darrag, "kanıtlarla desteklenmeyen bu davanın senaryosunun hükümet tarafından yazıldığını" belirterek, "Mısır tarihi için üzücü ve korkunç bir gün" dedi. Darrag, "Mısır demokrasisini müebbet hapse çarptırmak istiyorlar" ifadesini kullandı.
MURSİ'NİN ALDIĞI İLK CEZA
Mursi'nin darbeden sonra yargılandığı davalardan ilk kez ceza aldığı karara, temyiz yolunun açık olduğu belirtildi. İskenderiye kentindeki yüksek korumalı bir cezaevinde tutulan Mursi hakkında açılan diğer davalar ise sürüyor.
Mursi'ye yöneltilen diğer suçlamalardan bazıları şöyle:
- 2011'de dönemin cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i deviren halk ayaklanması sırasında İslamcı mahkumların hapishanelerden kaçırılması için yabancı militanlarla işbirliği yapmak.
- Casusluk yapmak, Mısır'da Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları'yla birlikte saldırılar planlamak.
- Merkezi Doha'da bulunan Al Jazeera televizyonu aracılığıyla Katar'a devlet sırlarını sızdırarak ülke güvenliğini tehlikeye atmak.
Bu davalardan bazılarında kararların 16 Mayıs'ta açıklanması bekleniyor.
Mısır'da başta Temmuz 2013'te darbeyle devrilen Mursi olmak üzere Müslüman Kardeşler liderleri ve destekçilerinin yargılandığı davalar Ankara ile Kahire arasında uzun süredir gerginliğe neden oluyor. Son olarak Mısır, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın, Müslüman Kardeşler (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile 13 İhvan yöneticisinin idam ve 37 kişinin müebbet hapis cezasına çarptırılmasının ardından yayımladığı kınama açıklamasına sert tepki vermişti.