‘Ya Obama da derse’

Güncelleme Tarihi:

‘Ya Obama da derse’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 00:58

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko’nun önceki gün 1915’te yaşananlar için ‘soykırım’ ifadesini kullanmasının yankıları sürerken, Ankara’da ABD Başkanı Barack Obama’nın da Papa’yı bu konuda takip edebileceği kaygısı yaşanmaya başladı.

Haberin Devamı

BU yılın başından beri Türkiye, başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler nezdinde Ermeni diyasporası ile Erivan yönetiminin soykırım ısrarına karşı girişimlerini sürdürüyor. Benzer girişimi Vatikan’da da yapan Ankara, Papa Françesko’nun soykırım ifadesini kullanmayacağını umut ediyordu. Ancak Papa’nın önceki günkü 1915 olaylarını anma ayininde beklenilenin dışında tutum takınması Ankara’da ‘Papa’yı Obama takip eder mi’ sorusunu gündeme getirdi. Bir yetkili, “ABD’deki Ermeni diyasporası Papa’yı örnek göstererek, Washington yönetimi nezdinde geçmiş yıllara göre daha fazla baskı yapacaktır. Biz de başta Washington Büyükelçiliği olmak üzere ilgili birimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla gerekeni yapıyoruz. ABD’nin bölgedeki en önemli müttefikini kaybedecek bir tutum takınacağını düşünmek bile istemiyoruz” dedi. Obama şimdiye kadar Ermenilerden gelen baskılara rağmen, ‘Ermeni soykırımı’ yerine Ermenice ‘Meds Yeghern (Büyük felaket)’ demişti.

Haberin Devamı

YARIN DA TEHLİKELİ: Ankara bir yandan ABD’deki girişimlerini hızlandırırken, diğer yandan yarın Avrupa Paramentosu’nda yapılacak Ermeni soykırımı oylamasından olumsuz sonuç çıkması için yoğun uğraş veriyor. Papa’nın “soykırım” demesinden sonra istişarelerde bulunmak için geri çağrılan Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Ankara’ya geldi. Büyükelçinin Vatikan adım atmadan kısa sürede yerine dönmesi beklenmiyor. Paçacı’nın 24 Nisan’a kadar Türkiye’de kalacağı, bu sürenin seçimler nedeniyle daha da uzayabileceği ifade ediliyor. Türkiye’nin Papa’nın söyleminden sonra Vatikan’la kültürel işbirliğini askıya alabileceği de belirtiliyor.

İNGİLİZCE KAMPANYA: Ankara, diğer başkentlerden de ‘soykırım’ ifadesinin gelmemesi için, değişik ülkelerde görsel boyutu da olan İngilizce hazırlanmış “Let history decide” (Kararı tarih versin) kampanyası başlattı. Bu kampanyada Türkiye’deki arşivlerde bulunan ve yanyana konulduklarında uzunluğu 70 kilometreyi aşan belgelerin tüm tarihçilere açık olduğu da belirtiliyor. Bu arada Ankara, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı nedeniyle 24-25 Nisan’da yapılacak uluslararası etkinliğe daha yoğun katılım sağlanması için de girişimlerini sürdürüyor. Etkinliğe şimdiye kadar 30’dan fazla ülkeden devlet veya hükümet başkanları ile bakan veya diğer düzeyde katılım teyidinin geldiği öğrenildi. Dışişleri, Ermenistan’ın engellememesi için bu isimleri açıklamak istemiyor.

Haberin Devamı

PAPA’DAN DOLAYLI YANIT

Papa Françesko, dünkü ayini sırasındaki konuşmasında inançları nedeniyle kötü muamele yapılan İsa’nın 12 havarisinden Yuhanna ve Simun’un (Petrus) “Gördüğümüz ve duyduklarımız karşısında sessiz kalamayız” sözlerini hatırlattı. Il Fatto Quotidiano gazetesi ve bazı haber siteleri, Papa’nın Türkiye’ye cevap verdiği yorumunu yaptı.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN DÜŞÜK DÜZEYLİ KATILIM

AB, Ermenistan’ın ve diasporasının gövde gösterisine dönüştürme çabası içine girdiği 1915 olaylarına ilişkin 24 Nisan’daki anma törenine düşük düzeyli katılma kararı aldı. Son dakika değişikliği yaşanmaması halinde AB, Erivan’daki Delegasyon Başkanı Traian Hristea tarafından temsil edilecek. Karar AB Komisyonu ve AB Konseyi’nin şu ana kadar izlediği politikayla uyumlu bir çizgiye sahip. Güven ÖZALP / BRÜKSEL

Haberin Devamı

ALMANYA: TARİHÇİLER DEĞERLENDİRSİN

ALMANYA Hükümet Sözcüsü Vekili Christiane Wirtz, dün Berlin’deki basın toplantısında 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin bir soru üzerine “Alman hükümeti bu konuya karışmıyor. Uzmanlar ve tarihçiler tarafından değerlendirilmesi lazım ve değerlendiriliyor. İlgili devletler tarafından zaten değerlendiriliyor” yanıtını verdi. Alman Dışişleri Sözcüsü Martin Schaefer de Türklerin ve Ermenilerin bu sorunu birlikte çözmesi gerektiğini belirterek iki ülkenin de bu konuda çok farklı düşündüğünü söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!