Güncelleme Tarihi:
Uzun süredir Avrupa Parlamentosu metinlerine yansımayan ancak 1915 olaylarının 100’üncü yılı olması nedeniyle farklı bir boyuta taşınan ‘soykırım’ kararı, Ermeni diyasporasının sürekli ve yoğun şekilde işlediği tezleri yansıtacak bir içeriğe sahip olacak.
Ermenistan’a destek veren ve Türkiye’nin geçmişiyle yüzleşerek iddiaları tanımasını talep eden, olayların sorumluluğunu Türkiye’ye yıkan kararın ‘siyasi boyutu’ ağır basacak.
Özellikle tanıma konusunun Türkiye’nin Avrupa Birliği süreciyle ilişkilendirilme dozu ise Brüksel-Ankara hattındaki olası krizin de dozunu belirleyecek unsur olacak.
Türkiye’nin “tek tarafı suçlayıcı ve provoke edici” unsurlardan mümkün olduğu kadar arındırmaya çalıştığı metinle ilgili olarak siyasi grupların ayrı ayrı hazırlayacakları kararlarda “olayların Osmanlı döneminde gerçekleştiği” ya da “konunun tarihçilere bırakılması” gibi vurgular yer alacak olsa da kabul edilecek ortak nihai metinde bu vurguların korunması ihtimali yüksek görünmüyor.
ESAS KRİTİK NOKTA
Geçen haftalarda AK Parti milletvekilleri Afif Demirkıran, Seyit Sertçelik, CHP milletvekili Faruk Loğoğlu ve MHP milletvekili Yusuf Halaçoğlu’ndan oluşan bir heyet Brüksel’de konuyla ilgili temaslarda bulunarak “parlamentoların kararlarının yargı kararlarının yerine geçemeyeceği” tezini işlemişti. Benzer bir heyetin önümüzdeki hafta da Brüksel’e gelmek istediği öğrenilirken AP çevrelerinde ‘son dakika girişimlerinin herhangi bir sonuç doğurmayacağı’ görüşü hakim. Karar, AP’de yapılacak bir oturumun ardından aynı gün oylanacak. AP üyelerinin yaklaşımları az çok belli. Dikkat edilmesi gereken konuyu ise şu ana kadar Türkiye’yle ilgili karar ve belgelerinde ‘soykırım’ vurgusundan kaçınan AB Komisyonu ile AB Konseyi’nin oturumda yapacağı açıklamalar oluşturacak.
Bilgi notu: AP, ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını tanıyan bir kararı 1987’de kabul etti. Geçtiğimiz haftalarda da AB üyelerine, “Bu iddiaları tanıma ve bu iddiaların tanınması için daha fazla çaba harcama” çağrısı içeren bir metin onaylandı. 28 AB ülkesinden 11’i 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyor.
KİM'DEN KIRMIZI LALE
Ermeni asıllı Amerikalı televizyon yıldızı Kim Kardashian, 1915 olaylarının 100’üncü yılı nedeniyle Ermenistan’ın başkenti Erivan’a yaptığı sekiz günlük ziyarette dün “soykırım anıtı'nı ziyaret etti. Kim Kardashian kardeşi Khloe ile birlikte “soykırım kurbanlarının” anısına saygı duruşunda bulunduktan sonra kırmızı laleleri anıta bıraktı.