Güncelleme Tarihi:
GEÇEN ay Irak’ta Musul yakınlarındaki Ninova Müzesi’ni basarak binlerce yıllık heykelleri ‘İslami olmadığı’ gerekçesiyle parçalayan ve Musul Kütüphanesi’ndeki yüz binden fazla kitap ve el yazmasını ateşe veren IŞİD militanları, bu kez de antik Asur kenti Nimrud’daki paha biçilemez değerdeki tarihi eserleri yıktı.
Terör örgütü IŞİD üyeleri, heykelleri yok etmek için buldozerler kullandı. Iraklı yetkililer, ülkenin tarihi zenginliğine verilen zararın boyutlarının henüz belli olmadığını söyledi. İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan Musul’dan yerel bir kaynak ise “IŞİD üyeleri arkeolojik alana geldi ve değerli şeyleri yağmaladı. Daha sonra bölgeyi tamamen yıktı. Heykelleri, duvarları ve bir kaleyi yıktılar” dedi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun başkanı Irina Bokova, IŞİD’in eylemlerini ‘kültürel temizlik’ olarak adlandırdı ve bunun bir savaş suçu olduğunu belirtti.
Bokova, “Bu Irak halkına yönelik bir başka saldırı ve bize ülkedeki hiçbir şeyin kültürel temizlikten korunamayacağını gösteriyor. Kültürel mirasın kasten yok edilmesi bir savaş suçudur” diye konuştu.
Sistani de tepki gösterdi.
UNESCO Başkanı, Irak’ın tarihinin tüm insanlığa miras olduğunu da sözlerine ekledi. IŞİD’in kültür katliamına Irak’ın önde gelen Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani de sesini yükseltti. Sistani, Irak’ın güneyindeki Kerbela kentinde yardımcısı aracılığıyla verdiği cuma hutbesinde insan, taş demeden herşeye saldıran bu vahşi örgüte karşı herkesin birleşmesi gerektiğini söyledi.
AGATHA KRISTIE KAZI YAPMIŞTI
Musul’un 30 km güneyinde yer alan Nimrud kenti, M.Ö 1250 yılında inşa edildi. Asur İmparatorluğu’nun başkenti olan Nimrud’da bu dönemden, başta ‘insan suratlı kanatlı boğa’ heykelleri olmak üzere pekçok eser kaldı. Cinayet romanlarının efsane İngiliz yazarı Agatha Christie ve arkeolog eşi Max Mallowan, 1950’li yıllarda Nimrud’daki kazı alanlarında çalışmıştı. Kazılardan sonra birçok eser Paris ve Londra’ya götürülerek, buradaki müzelerde sergiye açılmıştı. Ninova’daki Asur kralı Sanherib’in sarayı ve Nimrud’daki II. Aşurnasirpal sarayındaki bazı kıymetli tarihi eserler ve yapılar hâlâ bölgede bulunuyor. Ancak IŞİD’in bu yapılara zarar verip vermediği netleşmiş değil.