Güncelleme Tarihi:
Beslenme kaideleri birer birer yıkılıyor... Önce; uzmanların 30 yılı aşkın bir süre boyunca "Kolesterolü yükseltiyor ve kalp krizini tetikliyor" diye uzak durulmasını tavsiye ettiği 'tereyağı' aklanmıştı.
Bilim adamları tarafından 1983'ten bu yana her fırsatta dile getirilen 'tereyağının zararları'na ilişkin net bir bilimsel kanıt olmadığı ortaya çıktı.
ABD'DEN RADİKAL DEĞİŞİKLİK
Şimdi de ABD hükümeti, Amerikalılar için hazırladığı diyet rehberinde radikal bir değişikliğe gitti. Rehberde artık yüksek kolesterollu yiyeceklerin tüketilmesine karşı herhangi bir uyarı yer almayacak.
"Amerikalılar İçin Diyet Rehberi" adlı tavsiye kararlarında şimdiye kadar günlük alınan besinlerdeki kolesterol miktarı için üst limit 300 miligramdı. Bu da yaklaşık bir parça tereyağı ya da iki küçük yumurta veya 300 gramlık bir bifteğe eşdeğer.
OSMAN MÜFTÜOĞLU YAZIYOR: KOLESTEROL TABİİ Kİ FAYDALI
KALP KRİZİNİ TETİKLEDİĞİNE DAİR KANIT YOK
Beslenme uzmanları geçmişte kolesterol oranı yüksek yiyeceklerle beslenmenin, kalp krizi ve beyin arterlerinde plak oluşumunu yükselterek felç riskini artırdığına inanıyordu.
Fakat 2015’te hazırlanan rehberde, kolesterol tüketimi için bir üst sınır yer almayacak.
Çünkü ABD Tarım Bakanlığı’nın açıklamasına göre; eldeki veriler, diyet kolesterolü ve serum kolesterolü tüketimi arasında kayda değer bir ilişki olmadığını ortaya koydu.
DOYMUŞ YAĞ ORANI UYARISI
Uzmanlar buna karşın, 2015 yılı için hazırladıkları rehberde, kolesterolü etkileyen doymuş yağ oranı limitini yüzde 8'e indirdi. Bu oran, 2010'da yüzde 10'du.
AŞIRI TÜKETİM ENDİŞE VERİCİ DEĞİL
Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgide, “Kolesterol, aşırı tüketim halinde kaygı verici bir besin değil” ifadesi yer aldı.
14 tanınmış beslenme, tıp ve halk sağlığı uzmanı tarafından yapılan değişiklikler, hemen resmiyet kazanmıyor. 45 günlük zaman dilimi içerisinde üzerinde fikir yürütülecek ve 24 Mart’ta ABD’nin Maryland eyaletinde kamuya açık bir toplantıda müzakere edildikten sonra yürürlüğe girecek.