Güncelleme Tarihi:
ERMENİSTAN Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ı Çanakkale’deki anmalara davet eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Ermeni soykırımı’nın yıldönümü sayılan 24 Nisan günü ne açıklama yapacağı merak edilen ABD Başkanı Barack Obama’ya da davet mektubu yolladı.
1’nci Dünya Savaşı sürerken, ANZAC (Avustralya- Yeni Zelanda askerleri) Birlikleri 25 Nisan, 1915 günü Çanakkale’deki Türk topçu bataryalarını imha etmek için karaya çıkmış ve Aralık 1915’e dek süren kanlı muharebelerde yenilgiye uğratılmıştı. O tarihten beri Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları her yıl 25 Nisan’da ve ikinci çıkarmanın yapıldığı 6-9 Ağustos’ta Çanakkale’yi ziyaret edip atalarını anıyorlar.
TÜRKİYE’DEN TÖREN
Bu yıl savaşın 100’üncü yıldönümü olduğu için Britanya Krallığı ile Avustralya ve Yeni Zelanda anma törenlerini daha gösterişli yapmak istedi. Avustralya’dan 8 bin 500, Yeni Zelanda’dan 2 bin kişinin gelmesi planlandı. Avustralya ve Yeni Zelanda başbakanları ile İnlgitere Veliaht Prensi Prens Charles’ın da oğulları ile birlikte törenlere katılması bekleniyor.
Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallığın görkemli ‘100. yıl töreni’ hazırlığı, Ankara’yı da harekete geçirdi. Çanakkale Deniz Savaşları’nın en önemli günü olan ve İngiliz donanmasının yenilgiye uğratıldığı 18 Mart 1915’in yıldönümündeki törenlere daha fazla önem veren Türkiye, bu kez 25 Nisan için de tören hazırlamaya karar verdi.
OBAMA’YA DA DAVET
ANZAC anma gününden iki gün önce, 23 Nisan günü İstanbul’da bir resepsiyon ve ‘Barış Zirvesi’ planlayan Ankara, katılacak olan yabancı Devlet ve hükümet temsilcileriyle 24 Nisan günü de Çanakkale’de tören düzenleyecek. Çanakkale anma törenlerine, 1’nci Dünya Savaşı’na katılmış bütün devletlerin yöneticileri en üst düzeyde davet edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu başbakanlara, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da devlet başkanlarına birer mektup göndererek “Çanakkale savaşlarının 100’üncü yıldönümünde sizleri de aramızda görmekten memnuniyet duyacağız” dedi. Erdoğan’ın mektubunda dostluk ve barış vurgusu öne çıktı. Bir hükümet yetkilisi, davet gönderilen 102 devlet yöneticisi arasında Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ve ABD Başkanı Barack Obama’nın da bulunduğunu bildirdi.
Tarihler çakışıyor
Hürriyet’e bilgi veren bir hükümet yetkilisi, Çanakkale’de Osmanlı adına savaşan orduların içinde birçok etnik kökenden insanlar gibi Ermenilerin de savaştığını anımsatarak, “Bir nevi birlikte savaştık. O yüzden Sarkisyan’ı da davet ettik” yorumunu yaptı.
Ermenistan ve Ermeni Diyasporası da 100’üncü yıl nedeniyle ses getirecek etkinlikler hazırlıyor. ABD Başkanı da her yıl konuyla ilgili bir açıklama yayınlıyor. İki tarihin çakışması nedeniyle Obama ve Sarkisyan’ın daveti kabul edip Türkiye’ye gelmesi beklenmiyor.