Güncelleme Tarihi:
Taraf gazetesi yazarı Amberin Zaman'ın bugünkü köşe yazısında ifadelerine yer verdiği Batılı bir diplomat, özellikle Suruç civarında riskin yüksek olduğunu öne sürüyor. Batılı devletlerden birinin Ankara'daki büyükelçiliğinde görev yapan diplomat ekliyor:
"IŞİD kaçıracak gazeteci kolluyor. Hedeflerin başında Batı medyası çalışanları var. Sınırın 20 kilometre içerisine kadar durum kritik, gitmemenizi öneririz."
"GOOGLE'DAN FOTOĞRAFINI BULUYORLAR"
"Gazeteciler ve yardım kuruluşlarında çalışan elemanlar, özellikle de Batılılar son derece cazip, çünkü örgütlere milyonlarca dolar kazandırıyorlar. Ancak Amerika ve İngiltere fidye ödemeyi reddediyor. Bu yüzden vatandaşları öldürülüyor" diye yazan Amberin Zaman, Suriye’de haber yapan Batılı medya kuruluşlarına danışmanlık hizmeti veren bir yabancı güvenlik uzmanının şu uyarısına yer veriyor:
“Diyelim ki bir gazeteci IŞİD veya diğer bir grubun aleyhinde yazı yazıyor. İnternete girip Google’dan fotoğrafını buluyorlar ve hedef listelerine ekliyorlar. Ve diyelim ki biri IŞİD’e veya El Nusra’ya katılmak istiyor. Kendisini kanıtlaması lazım. Bunu başarmanın en garanti yollarından biri para edecek bir gazeteci veya herhangi başka bir yabancıyı kaçırıp girmek istedikleri gruplara teslim etmek. Yani o kişinin gözünde sen kendi kariyeri için bir fırsat hâline geliyorsun. Eskiden bu olaylar en fazla Reyhanlı yakınlarında Hacıpaşa’da yaşanıyordu ama Kobani olaylarıyla birlikte Urfa Suruç da epey tehlikeli hâle geldi, çünkü çok fazla yabancı ve Kürt gazeteci var. Rehber veya tercüman olarak kullandığınız kişilere çok dikkat etmeniz gerekir. Senden para alır sonra da seni gruplara teslim eder. El Nusra’nın bu şekilde çalıştığına tanık olduk. Şu anda iki İtalyan kadın var ellerinde. IŞİD ise absürt rakamlar istiyor. Örneğin [Ağustos’ta infaz edilen ABD’li gazeteci] Jim Foley için 100 milyon euro istedikleri söyleniyordu. Ödenmesi mümkün olmayan rakamları mahsus istiyorlar.”
"YANINIZDA CEVŞEN TAŞIYIN"
Irak ve Libya’da da uzun yıllar bulunan danışman, istenildiği takdirde İstanbul veya herhangi başka bir kentte de gazetecilerin kolaylıkla kaçırılabileceğini belirterek, "Normalde altı kişilik gruplar hâlinde gelip sizi arabanızdan ya da yayayken kaçırıyorlar. Ama iki kişi bile yetebilir. Kolları her yere uzanıyor" diyor.
Gazetecilere Suriye'ye gitmemelerini tavsiye eden güvenlik uzmanı, sınırdan haber yapmak zorunda olan muhabirlere ise akıllı telefonlara yüklenen “Find My Friends” (Arkadaşlarımı Bul) uygulamasını indirmelerini öneriyor.
Söz konusu uygulamanın 3G’li erişim olan bölgelerde telefon sahibinin son bulunduğu yerin tespit edilmesini sağladığını belirten Amberin Zaman, "Bir Cevşen bulundurmakta da fayda var" diye ekliyor.
"IŞİD, TELEFON ERİŞİMİNİ ENGELLİYOR" İDDİASI
Öte yandan terör örgütü IŞİD'in, lideri Ebubekir Bağdadi'nin güvenliğini sağlamak için Musul'da telefon erişimini engellediği iddia edildi.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sorumlusu Sait Memuzini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ebubekir Bağdadi'nin, Musul veya Telafer'de olduğuna dair bilgiler var. IŞİD, Bağdadi'nin hava saldırılarına hedef olmaması için Musul halkının telefon erişimini engelleyerek şebekeleri iptal etti. Çünkü örgüte göre, telefonlar vasıtasıyla savaş uçakları ve insansız hava uçaklarına koordinatlar veriliyor" dedi.
IŞİD'in, Musul'da havaya uçurduğu Baduş Hapishanesi'ndeki 300 kişiyi, Suriye'nin Rakka kentine götürdüğünü ileri süren Memuzini, örgütün çok sayıda tutukluyu da söz konusu hapishanede kurşuna dizdiğini iddia etti.
Memuzini, Musul Barajı çevresinde, Peşmergeyle IŞİD militanları arasındaki çatışmaların devam ettiğini belirterek, "Örgüt, Musul Barajı'na yönelik saldırısında hezimete uğradı ve 210 militanını kaybederek geri çekilmek zorunda kaldı. IŞİD, Başika'daki çatışmalarda da ağır kayıp verdi" ifadelerini kullandı.