Rosetta'dan bir iyi bir de kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Rosettadan bir iyi bir de kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 15:37

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) kuyruklu yıldıza yolladığı uzay aracı modülü Philae'den bir iyi bir de kötü haber geldi. İyi haber, modülden ilk fotoğrafların gelmeye başlaması oldu. Kötü haber ise uzay aracının güneş panellerinin gölgede kaldığı ve bu durumun çalışmaları olumsuz etkilemesi.

Haberin Devamı

ESA, Philae'nin kuyruklu yıldız 67P Churyumov-Gerasimenko'nun yüzeyinden ilk fotoğrafları başarıyla yolladığını duyurdu.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Philae adına açılmış resmi hesaptan da fotoğraf geldiği doğrulandı. Twitter'daki hesapta "Şu an sağ salim yüzeydeyim. İşte yeni evim 67P'den ilk kare" mesajı yazılarak çekilen fotoğraf paylaşıldı.

Rosettadan bir iyi bir de kötü haber
DÜNYA BU AN İÇİN 10 YIL BEKLEDİ

Philae'nin ilk panoromik fotoğraflarını ise akşam saatlerinde yollaması bekleniyor.

ROSETTA’NIN GÜNEŞ PANELLERİ GÖLGEDE KALDI
Kuyruklu yıldıza inen uzay modülü Philae’nin güneş panellerinin gölgede kaldığı ve bu durumun araştırmaları olumsuz etkileyeceği bildirildi. Avrupa Uzay Ajansı (ESA)’nın yaptığı açıklamaya göre dünyadan 510 milyon kilometre uzakta olan kuyruklu yıldıza iniş yapan uzay modülünün yıldızın üzerindeki engebeli arazide bir tepenin üzerine indiği bilgisi geldi. Bu durumda modülün enerji kaynağı olan güneş panellerinin olumsuz etkileneceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

ESA çalışanları yapılan basın toplantısında, Philae'nın kuyruklu yıldız üzerinde tam olarak nereye yerleştiğini anlamaya çalıştıklarını belirtiyorlar.

Rosettadan bir iyi bir de kötü haber


“HAVA ATMA”
Philae'nin dün gövdesinden ayrıldığı Rosetta uzay aracının Twitter'daki hesabından da Philae'ya "Hava atma" mesajı gönderildi. Rosetta, "67P'nin üzerinde bile olsa Philae'ya göz kulak olacağını" yazdı.

Rosettadan bir iyi bir de kötü haber

ESA tarafından dün yapılan açıklamada, Philae'nin yıldızın yüzeyinde hareket etmesini sağlayan aksamlarında bir sorun olduğu duyurulmuş ve bu beklenmedik sorun modülün bir daha hareket edemeyeceği yönünde endişelere yol açmıştı. Ancak ESA, dün gece yürütülen çalışmalar sonucu robotun hareketini engelleyen herhangi bir sorunun kalmadığını duyurdu.

Philae, 10 yıl önce fırlatılan ve 67P'nin etrafında bir yörüngeye oturan Rosetta uzay aracının gövdesinden dün sabah saatlerinde başarıyla ayrılarak kuyruklu yıldıza doğru ilerlemeye başlamıştı. Bir kuyruklu yıldıza ulaşan ilk araç özelliği taşıyan Philae'nin, 67P'nin yüzeyine inişi yaklaşık yedi saat sürdü. Philae'nin 67P'nin yüzeyine başarılı şekilde inişi, Twitter hesabından 17 dilde "Ben vardım. Yeni adresim 67P" mesajıyla duyurulmuştu.

Haberin Devamı

67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 10 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'in yörüngesine yakın uçan ilk uzay aracı oldu. Ana enerji kaynağı olarak sadece güneş panellerini kullanan Rosetta ile enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı. Rosetta'nın Twitter hesabından 31 aylık uykunun sona erdiği ise "Merhaba dünya" mesajıyla duyurulmuştu.

İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız çok yakından tanınmış olacak. Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor. Uzmanlar sadece dün elde edilen bilgilerle en az 90 akademik makale yazılabileceğini belirtiyor.

Rosettadan bir iyi bir de kötü haber

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!