Güncelleme Tarihi:
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün TBMM’de grup toplantısı sonrasında Hürriyet’in “Geçtiler mi geçmediler mi” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Geçmediler. Önce Peşmerge ile PYD anlaşsın. Şu anda kendileri aralarında anlaşamıyorlar. PYD bölgede kendisinden başka hiçbir güç istemiyor. Peşmerge’yi de istemiyor. Çünkü o bölgede kendi nüfuz alanını korumak istiyor. Suriye diye bir derdi yok. Bizim tavrımız açık ve net. Biz PYD’ye silah vermeyiz. Kobani için kara harekâtına da girişmeyiz. Ancak Peşmerge, Irak Anayasası’na göre meşru anayasal bir güçtür ve (TBMM’de kabul edilen tezkereye göre) Türkiye’den geçmeleri meşrudur. Şimdi topraklarımız üzerinden PYD’ye destek olmak istiyorlar. Bu talep de bizim açımızdan meşru bir taleptir.”
PYD PKK’NIN UZANTISIDIR:
Çavuşoğlu, NTV’ye yaptığı açıklamada da şunları söyledi:
“İstihbarat ve güvenlik güçleriyle görüşmeler devam ediyor. Bu konuda bizim pozisyonumuzda hiçbir değişiklik olmadı. Biz her şeyi yasal zemine göre yaparız hiçbir sıkıntı yok. Zaten PYD’ye ve PKK’ya silah verilmesini istemememizin sebebi de budur. PYD bize göre PKK’nın uzantısıdır. Dolayısıyla Amerika’nın gıda, insani yardım ne kadar silah verirler onu bilmiyorum ama ‘Peşmerge gelene kadar idare edecek sınırlı destek veriyoruz’ dediler. Burada esas itibariyle kapsamlı şekilde PYD’nin desteklenmesine biz karşıyız. Desteklenecekse Özgür Suriye Ordusu’nun desteklenmesi lâzım.”
İLETİŞİMSİZLİK YOK:
Geçiş konusundan kaynaklanan yanlış anlaşılmalar nedeniyle Dışişleri, Genelkurmay ve MİT arasında yoğun telefon görüşmeleri yapıldığı da öğrenildi. Çavuşoğlu ise NTV yayınında askerle bir iletişimsizlik olmadığını savunarak, “Bu konuda değil her konuda kurumlar arası iletişimsizlik yok. Cumhurbaşkanından hükümete ve güvenlik güçlerine kadar her konu tartışılır. Rehineler konusunda da aynısı oldu. Eski Türkiye geride kaldı ve yeni Türkiye’de istişare ve karar mekanizmasında her şey var” dedi.
KAFALAR NEDEN KARIŞTI
Peşmerge’nin geçip geçmediği konusunda kafa karışıklığı, Türkiye’den operasyonu gizlilik esasına göre çalışan MİT’in yapmasından kaynaklandı. Üst düzey bir yetkili Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “19 Ekim Pazar gecesi Ankara’da en üst düzeyde siyasi karar alındı ve MİT’e Peşmerge’nin Türkiye topraklarındaki koridoru da kullanarak Kobani’ye geçmesi operasyonunun talimatı verildi. 20 Ekim günü sabah 06:00 itibariyle kapı Peşmerge’ye açıldı. O dakikadan itibaren, operasyon başladı ve bütün detaylar MİT’e bırakıldı.” Başka kaynak ise son 48 saatte onlarla yüzlerle ifade edilebilecek bir transfer yapılmadığını, Kobani’ye bir kısmı Kuzey Irak’ta eğitim görmüş az sayıda silahlı özel bir grubun geçtiğini söyledi.