Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık dört saat süren IŞİD oturumunda örgütün en büyük gelir kaynaklarından olan kaçak petrol meselesini, Demokrat Parti’nin Senato Grubu başkanvekili, Illinois Senatörü Dick Durbin gündeme getirdi. Kongre’nin en güçlü isimlerinden Durbin, IŞİD’in bölgede yarattığı tehlikeye değindikten sonra Kerry’ye “Hangi ülkeler, kaynak, ekipman ya da silah sağlayarak veya savaşmak için kendilerine kaynak oluşturmaları konusunda ticaret imkânı tanıyıp IŞİD’in amaçlarına yardım ediyor” diye sordu. Kerry, soruya “Şu aşamada (IŞİD’in) bunun devlet destekli olduğunu düşünmüyoruz. Musul’daki bankayı ele geçirmelerindeki başarı ve petrol satışı” diye cevap verdi. Durbin, bunun üzerine “Petrolü hangi ülkeye satıyorlar” deyince, Kerry ,“Petrolü ülkenin dışına nasıl çıkarıyor olabildikleri konusunu bölgedeki birçok ülkeyle görüştük. Kaçakçılıkla yapıyorlar” diye konuştu. Durbin, bu sefer petrolün kaçakçılık yoluyla hangi ülkere geçirildiğini sordu. Kerry de, “Belli ki, Suriye’nin sınırı olan ülkelere. Ya Türkiye’ye ya Lübnan’a ya da güneye” diye yanıt verdi. Durbin, bu ülkelerin kaçakçılığı önlemede ABD’nin çabalarına destek olup olmadıklarını sorunca da, Kerry “Evet, ama açıkçası Türkiye’nin şu anda zorlukları var. 49 rehine var. Bunu kamuoyu önünde de açıkladılar. Türkiye ile bazı görüşmelerimiz oldu ve bu görüşmelerimiz devam edecek” dedi.
TÜRKİYE DESTİNASYON OLDU
Durbin’in ardından, baştan sona gergin bir havada geçen oturumda IŞİD’in petrol gelirleri konusunu yeniden gündeme getiren diğer isim ise Ed Markey oldu. Senato’ya geçen sene Kerry’nin Dışişleri Bakanı olmasının ardından giren ve Kerry’nin yerine Massachusetts Senatörü seçilen Markey, soru sırası kendine geldiğinde “Türkiye” dedi ve sonra şöyle devam etti: “Türkiye askeri operasyona katılmak istemiyor çünkü IŞİD’in elinde Türkiye’den rehineler var. Ama Türkiye, aynı zamanda IŞİD ordusunun hem Suriye hem Irak’ta ele geçirdiği petrol için de bir destinasyon haline geldi. Bu da günde 1-3 milyon dolar, yılda 300 milyon dolar - 1 milyar dolar demek. Doğrusu kaçak petrol, IŞİD ordusunun yaşam kaynağı haline geldi. O yüzden biraz Türkiye hakkında konuşun. Ve bunu durdurmak için çabalarımız neler olacak? Çünkü bu para olmazsa, (IŞİD’in) Hollywood tipi videolar üretmek için de, askerlerine ödemek için de, ele geçirdikleri kent ve kasabalar için de paraları olmaz. Bunu sona erdirmeleri için Türkiye konusunda ne yapmamız gerektiğinden bahsedin.”
KAPALI GÖRÜŞME DAHA İYİ
Kerry de bunun üzerine şu cevabı verdi: “Senatör, bu bizim de üzerinde çalıştığımız, çok çok anlamlı bir soru. Türkiye’nin hassasiyetlerini tamamen anlıyoruz. Dürüst olmak gerekirse, bu yüzden bunun hakkında çok konuşmak istemiyorum. Bu konuda basına kapalı bir konuşma yapmamız daha iyi olur. Ama zaman içinde ilerledikçe, bu meseleyi daha kolay halledebileceğimiz biçimde mevcut dinamiklerin biraz değişebileceğinden umutluyum. Türkiye zorlukları anlıyor. Bana inanın. Bu konuda çok samimi konuşmalarımız oldu. Türkiye önümüzdeki günlerde bu konuda kararını verecek. Ne olacağını görelim."
TÜRKİYE IŞİD’İN ANA PARA KAYNAĞI
Kerry’nin ardından bir kez daha söz alan Markey ise Türkiye’yi Amerikan Dışişleri Bakanı’nın da teyit ettiği petrol ticareti yüzünden şuursuzlukla suçlayarak şunları söyledi: “Türkiye’nin IŞİD için ana para kaynağı haline gelmesi şuursuzca. Eğer bunu durdurabilirsek, bu savaşı finanse etme kabiliyetlerine de neredeyse sınırsız bir zarar veririz. Burada Türkiye’yi tam merkeze oturtmak, dünyaya da (Türkiye’ye) bunu durdurmak zorunda olduklarını söyletmek zorundayız.”