Güncelleme Tarihi:
Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO) Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, alınan kararla gönderilen mesajın açık olduğunu belirterek, “NATO, tüm müttefiklerini her daim korur” dedi. Kararların Rusya’ya önemli mesajlar gönderdiğini ifade eden Rasmussen, “Müttefiklerimizi korunması ve savunması için atılması gereken adımları attığımız ve kararlı olduğumuzu ortaya koyduk” dedi. Öncü güç için öngörülen görev alanı ise şu aşamada “NATO topraklarıyla” sınırlı olacak. NATO kaynakları, “ileride gerekli görülmesi ve farklı bir siyasi karar alınması halinde görev alanının genişletilebileceğini” belirtiyor.
CAYDIRICI ROL
Resmi adı “Çok Yüksek Hazırlık Ortak Görev Gücü” olan “öncü güç”, Rusya’nın Ukrayna’daki politikaları nedeniyle oluşturulmasına karar verilen ancak gelinen aşamada nereden gelirse gelsin her türlü tehdide karşı caydırıcı rol oynamak ve tehdit algısının yükseldiği üye ülkeleri rahatlatmak amacıyla tasarlandı. Öncü gücün en büyük özelliklerini, unsurlarının farklı ülkelerde konuşlanacak, rotasyon sistemine göre görev alacak ve uluslararası askeri operasyonlar için çok kısa olarak değerlendirilebilecek olan 2 günlük bir süre içinde ilgili ülkeye gönderilebilecek olması oluşturuyor. Kara unsurlarından oluşacak ve binlerce asker içerecek olan öncü güç, gerekmesi halinde deniz ve hava unsurlarının yanı sıra özel güçler tarafından da desteklenecek.
Öncü güç için öngörülen kesin bir asker sayısı söz konusu değil. Gücün boyutunun yaşanan krizin ve alınması gereken önlemin kapsamına göre değişmesi öngörülüyor. İlgili karargahların nerede oluşturulacağı konusunda ise henüz nihai karar verilmedi. Karargahların yeri için Baltık ülkeleri, Polonya ve Romanya’nın şansı yüksek gözüküyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde
MUKABELE GÜCÜ NRF GİBİ DEĞİL
NATO’nun oluşturma kararı aldığı öncü güç, halen faaliyette olan NATO Mukabele Gücü’nden (NRF) farklı. NRF, çok uluslu bir yapıya sahip ve bünyesinde kara, hava, deniz unsurları ile özel operasyon birimlerini barındırıyor. NRF’in görev alanı öncü gücün aksine NATO ülkeleriyle sınırlı değil. NRF dünyanın her yerinde ortak savunma ya da kriz yönetimi amacıyla görev alabiliyor. Öte yandan 28 üyeli askeri ittifak ilk kez siber savunmayı temel görevlerinden biri olarak tanımladı. İngiliz haber ajansı Reuters’a göre üye ülke Estonya’nın 2007’de dijital altyapısının kapsamlı saldırıya uğraması bir olayın tekrarı halinde NATO, askeri önlemler alabilecek.
BİR SONRAKİ ZİRVE VARŞOVA’DA
Galler’deki Newport şehrinde düzenlenen NATO Zirvesi’nde bir araya gelen NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, bir sonraki zirvenin 2016’da Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılmasına karar verdi.
Erdoğan: Rusya ile kanallar açık kalmalı
NATO, Ukrayna için acil müdahale gücü oluşturma kararı alırken, ittifakın ikinci büyük askeri gücü Türkiye, kara ve deniz birliklerinin dâhil edildiği bu güce katılmak istemiyor. NATO Zirvesi’nde dün iki oturumda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rusya’yla diyalog kanallarının gerektiği ölçüde açık tutulmasının önemine vurgu yaparak Ankara’nın diplomasiden yana tavrını gösterdi. Erdoğan, Ukrayna’ya yönelik eylemlere son verilmediği ve Kırım’ın ilhakına çözüm bulunmadığı sürece, NATO-Rusya ilişkilerinin normalleşemeyeceğine de dikkati çekti.
Ümit ÇETİN/CARDIFF